fbpx
Schoenendoos met foto’s

Foto-opslag: mijn hemel, waar láát je al die foto’s?

“Mijn telefoon doet he-le-maal niks meer! En al mijn foto’s staan erop!” Deze panische uitroep zag ik eerder dit jaar langskomen op Facebook. Die mevrouw kwam er dus vrij hardhandig achter dat het niet zo handig is om je foto’s uitsluitend op je smartphone te bewaren. Maar waar laat je ze dan in vredesnaam? In deze blog geef ik je een aantal opties voor online opslag van je kostbare foto’s.

Je zou zeggen dat je computer een mooie eerste backup is van de foto’s die je met je smartphone maakt. En zo gebeurde het vroeger ook: kabeltje van smartphone naar PC of Mac en je laatste foto’s stonden op je computer. Handig? Niet echt, want ook harde schijven hebben niet het eeuwige leven en de tijd sinds de laatste backup blijkt vaak langer dan je denkt.

Foto-opslag: online in de cloud

We kunnen er lang over praten, maar de beste manier om je foto’s veilig en voor de eeuwigheid te bewaren is online opslag in de cloud. Dat betekent dat je altijd en overal bij je foto’s kan met welk apparaat dan ook. De barba-truc van online cloudopslag is dat ALLE foto’s die je gemaakt hebt, beschikbaar blijven op je smartphone in de vorm van een preview. Zodra je op zo’n preview klikt, haalt de app de originele foto uit de cloud zodat je hem kunt bekijken, bewerken of doorsturen.

Online foto-opslag in de cloud

Toch is één ding heel belangrijk bij die opslag: je foto’s moeten altijd in de originele kwaliteit worden opgeslagen. Veel online platforms, zoals Facebook, Instagram en WhatsApp, verkleinen de resolutie (het aantal beeldpunten) van je foto en comprimeren het beeld zodat de kwaliteit zichtbaar achteruit holt. Die verdwenen beeldinformatie merk je pas op het moment dat je een foto groot in beeld hebt of een afdruk wil laten maken. En dan heb je gegarandeerd spijt van je keuze.

Oké, laten we kijken welke opties er zijn!

1. Dropbox

Dropbox

Het concept achter Dropbox is even geniaal als simpel. Je kunt er alles ingooien wat je wil: de dienst accepteert alle mogelijke bestandsformaten en synchroniseert je bestanden razend snel. Aan het standaard Basic-account van 2 Gigabyte heb je als smartphone-fotograaf geen fluit, maar met de 1 Terabyte van Dropbox Plus moet je toch wel even vooruit kunnen. In de Dropbox-app op je smartphone moet je wel het knopje ‘Camera-uploads’ aanzetten om foto’s automatisch te uploaden naar de Dropbox-cloud.

Dropbox scoort hoog op de schaal van betrouwbaarheid en kan moeiteloos overweg met de meest obscure bestandstypen. Een nadeel is dat de app geen ster is in structureren: hij plempt alles – hoppa – in de Photos-map. Dus dat mag je dan naderhand zelf nog gaan ordenen. Voordeel is dan weer dat de online opbergdoos van Dropbox genoeg ruimte biedt om je volledige computer te backuppen.

Download: Dropbox Plus
2 TB: €9,12 per maand
3 TB: €15,13 per maand
Automatische upload: ja

2. Apple iCloud

iCloud: de standaard online foto opslag van Apple

De meeste iPhone-gebruikers maken kennis met iCloud via de melding ‘iCloud-opslagruimte is vol’. Bloedirritant! Apple geeft elke gebruiker 5 GB cadeau, maar daarna moet je toch echt de beurs trekken. Of nou ja, de beurs: voor de eerste 50 GB betaal je nog geen euro. Kniesoor die daar moeilijk over doet, nietwaar? Daarna staan niet alleen je foto’s veilig online in de cloud, maar ook alle andere bestanden op je iPhone.

Als je fotografeert met een iPhone en daarnaast nog andere Apple-spulletjes in huis hebt, dan is iCloud op afstand de meest gebruiksvriendelijke manier van online foto-opslag die er is. Je hebt er letterlijk geen omkijken naar. Foto’s van je iPhone verschijnen automatisch op je Mac of iPad waar ook weer een versie van Apple Foto’s op staat waarmee je je foto’s verder kunt ordenen en bewerken.

Ook als PC-gebruiker kun je gebruikmaken van iCloud. Je moet dan eerst het gratis iCloud voor Windows installeren. Meer dan een synchronisatie-gereedschapje is het echter niet: Apple heeft geen Foto’s-app voor Windows ontwikkeld.

Download: iCloud voor Mac | iCloud voor Windows
50 GB: €0,99 per maand
200 GB: €2,99 per maand
2 TB: €9,99 per maand
Automatische upload: ja

3. Google Photos

Google Photos: de online foto opslag voor alle platforms

Veel van wat Google aanbiedt is gratis, maar het verdienmodel is nooit ver weg. Bij Google Photos start je met een gratis 15 GB en dat is veel als je bedenkt dat Dropbox start met 2 GB en Apple met 5 GB. Die 15 GB kun je zelfs omzetten naar ‘gratis onbeperkte opslagruimte’ als je ermee akkoord gaat dat Google je foto’s afknijpt (comprimeert) tot een kleinere bestandsgrootte. Die instelling noemt Google dan ‘Hoge kwaliteit’, wat leuk bedacht is, maar als fotografie meer voor je betekent dan een plaatje van de toren van Pisa, dan zou je toch echt moeten gaan voor online foto-opslag in de originele kwaliteit.

Als je je Google Photos account wil upgraden naar bijvoorbeeld 100 GB, dan koop je in feite Google One-opslag. Die ruimte kun je dan ook benutten voor andere bestanden dan foto’s en video. Het grote voordeel van Google Photos is dat het alle belangrijke platforms bedient. Er is een Photos-app voor iPhones, Android-smartphones, Macs en Windows, dus je kunt je beelden overal bekijken en bewerken.

Als je een iPhone hebt, dan is het wel even oppassen: Google Photos heeft rechtstreeks ‘contact’ met de Apple-fotobibliotheek. Wanneer je een foto verwijdert in Google Photos, dan verdwijnt datzelfde plaatje ook uit de Foto’s-app van Apple.

Download: Google Photos voor iOS | Android | Windows | Mac 
15 GB: gratis
100 GB: €1,99 per maand
200 GB: €2,99 per maand
2 TB: €9,99 per maand
Automatische upload: ja

4. Adobe Creative Cloud

Lightroom en abonnementen

Adobe’s Creative Cloud is de opslagdienst die is opgericht voor iedereen die met één of twee benen in de wereld van vormgeving, fotografie en beeldbewerking staat. Adobe is natuurlijk ook niet gek en verkoopt zijn online opslagruimte alleen in combinatie met één of meer apps uit de eigen stal. De goedkoopste manier om deze online-opslag te kopen is in combinatie met Lightroom, de app die zich min of meer heeft ontwikkeld als de standaard-app voor serieuze fotobewerking.
Met welke apps je nu ook je foto’s bewerkt: de kans is groot dat je uiteindelijk bij Lightroom gaat uitkomen. En dat komt vooral door de presets, de voorkeuzeinstellingen waarmee je enige tientallen bewerkingen met een simpele tik van je vinger uitvoert. Daarnaast is er het gemak dat Lightroom je foto’s inclusief alle bewerkingen synchroniseert tussen al je apparaten, of dat nu een smartphone is, tablet of computer. En de supertroef is dat Lightroom echt een fantastische workflow heeft om foto’s in RAW te bewerken.

Adobe Lightroom voor iPhone, iPad en desktop: inclusief online foto-opslag in de cloud

Het vervelende is dat Adobe om onbekende reden een rookgordijn heeft opgeworpen rondom de verschillende app-versies, opslagcapaciteiten en abonnementsprijzen. Mijn hemel, wat een onduidelijkheid. Laat ik proberen om orde te scheppen in de chaos.

Adobe Lightroom Mobile

Dit is de smartphone-versie van Lightroom. Die mag je gratis gebruiken met uitzondering van een aantal gereedschappen als rechttrekken en retoucheren die na de proefperiode van 7 dagen opeens wegvallen. Ook de online foto-opslag werkt dan niet meer, en daar is het ons net om te doen natuurlijk. Je kunt die functies voor €4,99 weer tot leven brengen, maar dan krijg je niet meer dan 100 GB opslag. Ophogen tot 1 TB kan voor €10,49 per maand. Wat Adobe er niet bij zegt is dat je voor dat bedrag geen gebruik kunt maken van de desktop-versie van Lightroom. Het is mobile-only. Nu zou je denken dat je die versie gewoon kunt upgraden. Maar dat gaat zomaar niet: Lightroom Mobile koop je via de Apple Store of Google Play, en niet via Adobe.

Adobe Lightroom Classic CC

Dit is het ‘oude’ Lightroom, een uitgebreid desktopprogramma waarbij geen rekening is gehouden met online opslag van foto’s in de cloud. Voordeel is dat het snel werkt: je hoeft niet te wachten totdat grote bestanden zijn gedownload en geladen in het programma. Nadeel is dat er geen enkele backup is. Die zul je zelf moeten regelen. Ook is er geen synchronisatie mogelijk tussen Lightroom Mobile op je smartphone en Lightroom Classic CC op je computer.

Wat is het verschil tussen Lightroom CC en Lightroom Classic CC?
Lightroom CC en Lightroom Classic CC zijn niet hetzelfde…

Adobe Lightroom CC

Lightroom zonder ‘Classic’ is de cloudversie van Lightroom. Iets minder functionaliteit, maar eigenlijk zit alles erop en eraan. Al je foto’s worden opgeslagen in de Creative Cloud en zijn volledig uitwisselbaar met de Mobile-versie van Lightroom. Ook de ordening van foto’s in albums en mappen is identiek op desktop en smartphone.

Drie foto-abonnementen

Adobe heeft drie abonnementen bedacht met verschillende combinaties:

Lightroom-lidmaatschap: €12,09 per maand
Bevat Lightroom CC en Mobile en en 1 TB cloudopslag.

Fotografie (20 GB): €12,09 per maand
Bevat Lightroom CC, Classic CC en Lightroom Mobile, en Photoshop op desktop en iPad. Maar let op: er zit maar 20 GB opslag inbegrepen.

Fotografie-lidmaatschap: €24,19 per maand
Bevat Lightroom CC, Classic CC en Lightroom Mobile, en Photoshop op desktop en iPad. Hier zit wél 1 TB cloudopslag inbegrepen.

7 dagen uitproberen

Als je het ook maar enigszins leuk vindt om je foto’s op zowel je smartphone als op een groter computerscherm te bewerken (wat uiteindelijk toch fijner is), dan levert het Lightroom-lidmaatschap met een online foto-opslag van 1 TB het meeste waar voor zijn geld. Ik zou zeggen: probeer het gewoon eens 7 dagen uit, want dat is sowieso gratis.

Mocht je het daarna willen aanschaffen, weet dan dat de Adobe-abonnementen alleen te koop zijn via Creditcard of PayPal. Gelukkig kun je heel gemakkelijk je bankrekening aan PayPal koppelen, dus dat zou geen probleem moeten zijn.

Download: Adobe Lightroom (7 dagen probeerversie)
1 TB: €12,09 per maand als je kiest voor het Lightroom-lidmaatschap
Automatische upload: ja

Meer fototips
Foto gefilterd met Lightroom
Verbeter je foto’s op je mobiel met gratis Lightroom-presets