fbpx
Review Black Eye-lenzen

Review: Black Eye Wide G4-lens voor je telefoon

Een groothoeklens op je telefoon geeft je als smartphone-fotograaf extra mogelijkheden om je onderwerp spectaculair in beeld te brengen. Zeker als die beeldhoek maar liefst 160 graden beslaat, zoals bij de Wide G4-groothoeklens van Black Eye. Dat is bijna het dubbele van de standaardlens op je smartphone en nog net geen fisheye! Goede reden om deze lens eens onder de loep te nemen.

Het eerste dat opvalt aan de Wide G4 is de prijs: die ligt een stuk lager dan vergelijkbare lenzen. Wie even grasduint in het lenzenprogramma van Black Eye ziet waarom. De Wide-lens maakt weliswaar deel uit van Black Eye’s G4-reeks, maar valt niet onder de Pro-serie. Dat is toch iets om even in het achterhoofd te houden. De Wide G4 is dus een andere lens dan de Pro Cinema Wide G4.

De verpakking van de Black Eye lens

Wat alle 4e generatie Black Eye-lenzen gemeen hebben is dat ze zijn gemaakt voor recentere smartphones. Volgens de Finse makers zit ’m dat vooral in de grotere beeldchips die mobieltjes vandaag de dag meekrijgen. Met de oude lenzen bleek het erg lastig om donkere hoeken te vermijden.

Wasknijper: past overal op

De Wide G4 van Black Eye is wat je noemt een wasknijperlens. Je klemt de lens op je smartphone en kunt gaan fotograferen. Het grote voordeel van dat wasknijpersysteem is dat je geen speciale telefoonhoes of opzetsysteem hoeft te kopen om de lens te kunnen gebruiken. De lens past overal op: dus ook op de selfiecamera van je smartphone, op een iPad, op de webcam van een laptop, maar ook op de mobieltjes van vrienden of familie. En da’s natuurlijk ontzettend handig.

Uitpakken!

De Wide G4 zit verpakt in een compact doosje waarin ook een lensdopje, een draagzakje, een instructiekaartje en een poetsdoekje zit verstopt. Dat poetsdoekje is – hoe klein ook – een goede toevoeging, want ik zie nog steeds te veel mensen rondlopen met een vieze cameralens. Zonde!

Uitgepakte Black Eye Wide G4

Op de verpakking staat ook meteen een NOTE dat dikke telefoonhoezen donkere en onscherpe hoeken zullen veroorzaken. Op zijn website geeft Black Eye aan dat een smartphone zonder hoes het beste beeld geeft, maar met een dunne hoes zou het toch ook moeten lukken.

De clip met lens voelt robuust aan. Aan het gewicht merk je meteen dat de lens gemaakt is van glas en dus niet van kunststof. ‘Hand-polished’, zegt Black Eye. De wasknijper is precies goed: je kunt hem gemakkelijk openen en hij heeft genoeg klemkracht om niet van je smartphone te vallen. Ook niet als je hem heen en weer schudt.

Op pad met de Wide G4

Tijd om de Black Eye-lens te gaan testen in het wild! Omdat ik mijn Spigen-hoes onder de dunnere hoezen vindt vallen, laat ik ’m lekker op mijn iPhone XR zitten. Ik sta bij een meertje met waterlelies in een mooi natuurgebiedje. De zon schijnt en ik voel zowaar een fotomoment opkomen.

De wasknijperlens precies centreren op de lens van je smartphone blijkt toch niet zo eenvoudig. Het bijgeleverde instructiekaartje ten spijt: het kost veel tijd om geen donkere hoeken in te beeld te krijgen. Sterker nog: wat ik ook probeer: ik krijg de lens niet zonder zwarte hoeken op de cameralens van mijn iPhone XR gewasknijperd. Ik zit zo lang te klooien dat zelfs mevrouw Voshaar het welletjes vindt en verder wil lopen.

Natuurgebied de Heinis: met vaste camera van de iPhone XR
Natuurgebied de Heinis: met Black Eye-lens op iPhone XR

Dus dan moet mijn smartphone-hoes er maar even vanaf. En dat helpt inderdaad, al blijft het positioneren nog best lastig: heb je net die zwarte hoek rechtsonder weggewerkt; zie je linksboven weer een donkere vlek. Maar misschien moet je het vaker doen, om de juiste slag te pakken te krijgen.

Hoe doet-ie het?

Uit de tijd dat ik nog met een spiegelreflexcamera fotografeerde, weet ik dat ultragroothoek en bijna-fisheye-lenzen moeilijk te fabriceren en daardoor best prijzig zijn. Om lensfouten en onscherpte in de hoeken te voorkomen bestaat zo’n objectief al snel uit 10 achter elkaar geschakelde lenzen. De mensen van Black Eye hebben duidelijk een middenweg gezocht tussen een zeer betaalbare ultragroothoek en beeldkwaliteit. En dat hebben ze – gezien de relatief lage prijs – helemaal niet onaardig gedaan.

Foto met iPhone XR
Foto met Black Eye Wide G4 ultragroothoek-lens

Met zijn 3 achter elkaar geschakelde lenzen geeft de Black Eye Wide G4 een prima scherpte in het midden van het beeld. Afhankelijk van hoe goed je de lens op je smartphone positioneert, vervaagt het beeld aan de linker- of rechterkant. De uiterste hoeken schieten eigenlijk allemaal de onscherpte in.

Erg? Dat ligt er maar aan waarvoor je de Wide G4 inzet. Fotografeer je bijvoorbeeld veel architectuur, dan springen die onscherpe randen en hoeken wel heel erg in het oog. Bij landschappen vallen die onvolkomenheden wat minder op. En dat is ongetwijfeld de reden dat fabrikant Black Eye alleen natuurfoto’s als voorbeeld toont op zijn website.

Black Eye-lens op een iPhone 8

Dat positioneren van de lens op de smartphone zit me bij de test toch niet lekker. Het grote voordeel van de Black Eye-lenzen is dat je ze overal op kunt klemmen. Dus ik heb hem ook eens even uitgeprobeerd op een iPhone 8.

En wat blijkt: positioneren is op deze mobiel een eitje. Binnen een paar seconden clip je de Wide G4 op de juiste plek zonder donkere hoeken. Toch blijft ook hier het nadeel dat de beeldkwaliteit sterk achteruit gaat in de randen en hoeken.

Daantje met iPhone 8
Daantje met iPhone 8 met Wide G4

Eindoordeel

De Black Eye Wide G4 is geen topper onder de smartphone-lenzen, maar valt dan ook stukken goedkoper uit dan de Pro-lenzen van Black Eye en de kwaliteitslenzen van bijvoorbeeld Moment. Met een juiste behandeling en een portie geduld kun je heel aardige resultaten behalen, zeker als je je richt op onderwerpen die niet van linksboven tot rechtsonder gestoken scherp hoeven te zijn, zoals landschappen.

Het nadeel van de Black Eye-lens is dat de hoes om je smartphone echt heel dun moet zijn om een beeld zonder donkere hoeken te krijgen. En zo’n dunne hoes biedt nauwelijks tot geen valbescherming van je dure telefoon. Een tweede nadeel – ik kan er niet omheen – is dat de beeldkwaliteit je op den duur zal gaan storen. Daarmee kun je je afvragen of goedkoop dan toch niet duurkoop wordt en je beter iets meer geld kunt investeren in een kwalitatief betere lens, zoals bijvoorbeeld de Cinema Wide G4 uit de Pro-serie van Black Eye.

Black Eye Lens Pack
Pluspunten
Aantrekkelijk geprijsd
Geen speciale hoes nodig
Minpunten
Past niet altijd op smartphone + hoes
Randen en hoeken niet scherp
Aanbrengen lens is lastig en kost tijd
6.5
Koop deze lens bij
Lissabon - foto met tegenlicht