Retro fotos afdrukken

Retroprints-review: retro foto’s afdrukken bij Fotofabriek

Je ziet het links en je ziet het rechts: vintage en retro is nog altijd razend populair. Mensen vinden het heerlijk om eigenschappen uit oudere tijden naar het heden te halen. En dat geldt niet alleen voor kleding of LP’s, maar ook voor foto’s. In deze review lees je mijn ervaringen met een serie retrofoto’s die ik liet afdrukken bij Fotofabriek.

Misschien herinner je je nog het tv-programma ‘Groeten uit 19xx’. Hierin verbleven bekende Nederlanders of Vlamingen met hun gezin in een huis dat helemaal was ingericht zoals het er uitzag toen de BN’er twaalf jaar was. Ook qua kapsels, kleding, eten, muziek en… afwassen gingen ze terug in de tijd.

Het mooie van deze tijd is dat we dat gevoel van vroeger heel gemakkelijk terug kunnen halen. Mensen draaien weer LP’s en zelfs cassettebandjes en ook dat gevoel van foto’s uit de jaren 70 en 80 kunnen we eenvoudig oproepen met retro-apps en vintage filters. En wat let je om weer eens zingend de afwas te doen? Wat? Geen goed idee? 😉

Maar wat doe je dan met die foto’s? Vroeger liet je standaard het hele fotorolletje afdrukken en hoefde je – als het een aardige fotograaf was – de mislukte foto’s niet te betalen. Anno nu stoppen de meeste mensen hun foto’s in een digitale la en soms verschijnen ze vluchtig op Instagram of Facebook, om daarna weer snel vergeten te worden.

Is dat jammer? Ja, dat is ontzettend jammer! Want er gaat niets boven een mooie fotoprint op papier. En dan bedoel ik niet een fotoafdruk uit die brakke inkjetprinter die naast je computer staat. Met kleuren die in geen duizend jaar lijken op wat jij op je scherm hebt staan. Nee, ik bedoel een echt mooie, scherpe en heldere afdruk van een goede fotocentrale.

Retro foto’s afdrukken: knipoog naar de Polaroid

Het toeval wil dat de mensen van Fotofabriek deze blog van mij lazen en vroegen of ik hun Retroprints wilde testen. Nu ben ik de beroerdste niet 😉 dus ik ben ermee aan de slag gegaan. En dat was meteen een mooie gelegenheid om te kijken hoe mijn vintage Lightroom-presets uitpakken op fotopapier. Retro foto’s afdrukken op Retroprints-papier, hoe mooi wil je het hebben.

De Retroprints van Fotofabriek komen in 2 smaken:

  • Retroprints: set van minimaal 8 van 10,2 x 12,7 cm op stevig fotopapier.
  • Retroprint Deluxe: foto gelamineerd op 2,6 mm dik karton, verkrijgbaar in formaten van 15 x 19 cm, 20 x 25 cm en 20 x 38 cm.

Maar wat maakt dit nou vintage of retro, vraag je je misschien af. Aan het papier is niets retro-igs, kan ik je verklappen. Het is gewoon die dikke witte rand die het ’m doet. Een knipoog naar de Polaroid-foto, zeg maar.Foto’s uploaden

De editor van Fotofabriek is heeurwlijk eenvoudig in het gebruik en wijst zich min of meer vanzelf. Je kunt de standaard kaders van de Retroprints automatisch laten vullen met je vintage foto’s. Ondertussen checkt de editor of het aantal beeldpunten voldoende is voor een scherpe foto. Fotofabriek heeft ook een aantal standaard achtergrondjes voor je klaargezet. Aan mij zijn dat soort dingen niet besteed, dus ik heb gekozen voor een egaal witte of zwarte achtergrond.

Retrofoto afdrukken

Beeld bewerken

Wat natuurlijk heel erg meewerkt aan de retro-uitstraling is het vierkante formaat van de foto’s, zodat je onder en boven een dikkere rand krijgt dan aan de zijkanten. Je kunt daar wel van afwijken (en dat heb ik bij sommige foto’s ook gedaan), maar dat gaat toch een beetje ten koste van het retro-effect, vind ik.

Als je een foto selecteert, verschijnt er aan de bovenkant een flinke reeks met gereedschappen. Tools als helderheid en contrast kun je verwachten, maar er zitten complete filters in, randen, kaders en vormen. Er kan ontzettend veel, maar ik vind het altijd de vraag of je dat ‘veel’ zou moeten willen. Het is wel leuk om er even doorheen te lopen.

Retrokader in de editor van Fotofabriek

In de groene kolom aan de linkerkant vind je knoppen voor het plaatsen van tekst en een ongelooflijke hoeveelheid clip-art-tekeningetjes die er eigenlijk best goed uitzien. Die witte rand leent zich prima voor wat extra toevoegingen en door de tekeningetjes wat te laten vervagen, kun je ze zo subtiel maken als je zelf wilt.

Clip-art in editor Fotofabriek

En, hoe zijn ze geworden?

Kijk, en dat is zo mooi hè als je foto’s bestelt. Dan keert dat gevoel dat je vroeger had als je je foto’s bij de fotograaf ging ophalen, heel even terug.

Uitpakken van vintage foto’s

Fotofabriek levert je foto’s goed verpakt af in een stevige kartonnen verpakking en gelukkig niet in een halfslachtige bubbeltjesenvelop. En yiehaa!: de kleuren van mijn retro foto-afdrukken komen exact overeen met de kleuren op het beeldscherm. Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik een enorme zeur ben wat dat betreft, dus dat zegt wat.

De 8 Retroprints zijn stevig genoeg om gewoon ergens neer te zetten of op te hangen. Leuk als je een reeks foto’s hebt met hetzelfde onderwerp en niet – zoals ik gedaan heb voor deze test – allemaal verschillende fotoformaten en achtergronden. Zoals ik al eerder zei: eigenlijk passen de vierkante foto’s het mooiste in de retro setting. Je kunt nog beter je rechthoekige foto aansnijden (en je darlings killen), dan alles in beeld te willen hebben.

Retro foto’s afdrukken - met witte rand

De Retroprint Deluxe is een superidee om wat grotere foto’s zonder lijst neer te kunnen zetten (op zo’n fotoplankje bijvoorbeeld) of op te hangen. Het karton is echt lekker dik, dus hij zal niet gaan kromtrekken als je ’m op een koude muur hangt. Ideaal om een wand in je kamer op een leuke manier te vullen.

De witte randen om de foto’s geven zo veel rust, dat je ze ongestraft op een druk vintage behangetje zou kunnen hangen. Persoonlijk vind ik nog het fijnste dat je geen fotolijst meer hoeft te kopen. Je kunt de Retroprint Deluxe overigens ook nog als cadeau laten verpakken en opsturen. Een leuk presentje voor een kleine prijs.

retro foto afdrukken in de vorm van een reprint deluxe
Retro fotos afdrukken
Retroprints en Retroprints Deluxe
Pluspunten
Uitstekende afdrukkwaliteit
Eenvoudig te bedienen en toch uitgebreide editor
Minpunten
Eeuum, geen!
9.5
Smartzine-score
Koop de Retroprints bij
Lissabon - foto met tegenlicht