Smartphone fotografie

De beste apps om foto’s te bewerken op je smartphone

Niet alleen smartphone-camera’s worden met de dag slimmer: ook fotobewerkings-apps hebben steeds betere gereedschappen in huis. Maar wat zijn nu de beste apps om foto’s te bewerken op je iPhone of Android-mobiel?

In de afgelopen tien jaar heb ik tientallen apps voor fotobewerking getest: van Darkroom tot VSCO, en van Afterlight tot Vimage. Wat valt er dan op? De meeste ontwikkelaars gooien hun apps tot de nok vol met filters. Want de keuze moet reuze zijn, vinden ze. Die filters hangen in die app met hun benen buiten, dat snap je.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij werkt die enorme keuze eerder verlammend dan stimulerend. Welk filter moet je kiezen? Het is alsof je in een restaurant een menukaart krijgt met 56 voorgerechten, 92 hoofdgerechten en 36 toetjes. Voordat je eens aan het eten bent, is er al een uur voorbij en heb je gewoon zin in een frietje mayo met een frikandel.

Sinds een jaar of 10 zie je daarom ook dat veel restaurants kiezen voor een ultracompacte menukaart. Geen gekmakende hoeveelheid keuzes, maar een paar heel goede gerechten die met aandacht zijn bereid. Wat mij betreft de gouden tip voor app-bouwers: maak weinig, maar doe het goed!

Bestaan er uitzonderingen op deze ‘less is more’-regel? Ja, die zijn er. Sommige apps hebben een propvolle gereedschapskist, maar dan is die kruiskopschroevendraaier of waterpomptang zó allejezus goed dat je de app alleen daarom al op je smartphone hebt geïnstalleerd.

Welke apps om foto’s te bewerken op je smartphone?

Enfin: terug naar de beste apps voor fotobewerking. En dan bedoel alleen het bewerken met apps op je iPhone of Android-telefoon. Over fotobewerkingsprogramma’s op je computer heb ik een aparte blog geschreven.

Lightroom mobile

De smartphone-versie van Lightroom is een van de beste apps om je foto’s zo zuiver mogelijk te bewerken zonder liflafjes en effectbejag. Geen grungefilters dus, maar een wel een ongelooflijk goed palet aan regelaars om het maximale uit je foto te halen. En die zijn vaak een stuk verfijnder dan de concurrentie. Alleen al voor de vignettering (donkere hoeken) heeft Lightroom 5 regelaars. Die subtiele benadering vind je bijvoorbeeld niet in Snapseed.

De smartphone-versie van Lightroom heeft 5 regelaars voor vignettering

Lightroom heeft ook het beste gereedschap om scheef genomen foto’s recht te zetten. Je trekt gewoon twee lijnen over de delen van de foto die je perfect horizontaal of verticaal wilt hebben en BAM: je foto is recht. Ook het radiaalfilter, het gereedschap om een deel van je foto te bewerken, is fenomenaal goed. En dan zou je bijna vergeten dat Lightroom een van de betere apps is om foto’s in RAW te bewerken én te fotograferen, want het is ook nog eens een camera-app.

De beste reden om Lightroom te gebruiken, is wat mij betreft de mogelijkheid om met voorinstellingen of presets te werken. Ideaal om een flinke reeks bewerkingen met één druk op de knop los te laten op een foto. In deze blog ga ik daar uitgebreid op in en vertel ik je ook waarom juist Lightroom daar koning in is.

De app Lightroom is een van de beste apps om foto’s te bewerken
De Presets (voorinstellingen) in Lightroom maken je fotoleven gemakkelijker én leuker

Lightroom is een flink eind gratis, maar om de geavanceerde opties te kunnen gebruiken, ontkom je niet aan een maandabonnement.

Adobe Creative Cloud

Lens Distortions

Oeh, ik geef toe: dit is een guilty pleasure. Met de app Lens Distortions kun je de zon laten schijnen in je foto’s. Ook als die niet overtuigend of helemaal niet scheen bij de opname… En datzelfde kan met regen, sneeuw, mist en nog een paar natuurverschijnselen.

Nu vind ik die mist van ‘Lens Distortions’ bijvoorbeeld vaak nep overkomen, maar de reeks filters met zon, de flikkering van de zon en de zonnestralen zijn toch aardig realistisch. Alhoewel: je moet ze op een logische plek in je foto’s plaatsen en niet elke foto leent zich ervoor.

Lens Distortions-app: originele foto
Lens Distortions-app: bewerkte foto

De makers van Lens Distortions zetten alles in het werk om je te laten betalen voor de app, maar met de handvol gratis zonnestralen kun je ook al heel leuke dingen doen. Mijn tip voor jou: gebruik het filter ‘Soft Light 1’ en veeg met je vinger over het scherm. Magic!

Snapseed

Jaha, Snapseed! Iedereen die begint met smartphone-fotografie komt min of meer automatisch uit bij Snapseed. Dat is ook niet zo gek: een gratis app die een berg functies succesvol combineert met een flinke portie gebruiksvriendelijkheid is een lot uit de loterij. Snapseed is ook van vele markten thuis. De app heeft natuurlijk gereedschappen voor kleurcorrectie, details en witbalans, maar zit ook boordevol effectfilters en je maakt er met hetzelfde gemak een watermerk mee.

Het nadeel – en dat heb ik vaker genoemd op deze website – is dat Snapseed geen vangnet heeft voor te ver doorgevoerde bewerkingen. Een stuk of 15 effecten op elkaar gestapeld: sommige mensen vinden het prachtig, maar ik zie het als een kip die te lang in de oven heeft gelegen en daardoor niet meer sappig is, maar taai, droog en met zo’n brokkelig velletje. Gatsamme!

Een aantal gereedschappen van Snapseed is echt geniaal. Bijvoorbeeld de tool ‘Uitbreiden’. Hiermee kun je een foto breder of hoger maken, op voorwaarde dat de rand van de foto te samplen is. Denk aan aan lucht, water en struikgewas. Snapseed tovert bijvoorbeeld met gemak een extra stukje lucht aan je foto.

Verder ben ik fan van de gereedschappen ‘Selectief’ en ‘Penseel’ waarmee je – de naam zegt het al – alleen selectieve delen van je foto bewerkt. Dat laatste doet Lightroom ook, maar Snapseed heeft een iets andere aanpak die het proberen waard is.

Focos

Focos is een te gekke app waarmee je delen van je foto’s in de onscherpte kan laten verdwijnen, óók als je smartphone geen portretfunctie heeft. Onscherpte – of nou ja: een gedeeltelijke onscherpte – kan je foto’s al snel de allure geven alsof ze met een dure spiegelreflexcamera zijn gemaakt. Als je nog geen gebruikmaakt van onscherpte in je foto’s: begin er nu mee!

Als je die portretfunctie hebt, dan heb je met Focos flink wat meer mogelijkheden om te spelen met de hoeveelheid onscherpte en de bokeh. Ook kun je het scherpstelpunt in je bestaande portretfoto’s verleggen.

Maar ook als je smartphone geen portretfunctie heeft, kan Focos je beelden in een mooie vleug onscherpte meegeven. Focos analyseert je foto’s en berekent zelf de scherptediepte. Die is niet altijd perfect, maar ook hier bepaal je zelf het scherpstelpunt en welk diafragma je wilt simuleren. Of anders gezegd: hoe onscherp de achtergrond moet worden.

De basisfuncties van Focos zijn gratis, daarna moet je de beurs trekken. Een maand kost 2 euro, een jaar 8 en voor 14 euro is de app voor altijd van jou zonder verdere abonnementskosten.

TouchRetouch

Zowel Lightroom en Snapseed hebben een gereedschap om foto’s te retoucheren, maar ik vind ze allebei eigenlijk knudde. Met de retoucheknopjes van Lightroom heb ik altijd ruzie en Snapseed vind ik niet nauwkeurig genoeg. Gelukkig is er een app die dat Wegpoetsen van Ongewenste Objecten een stuk beter doet: TouchRetouch.

ToucRetouch, een van de beste apps of foto’s te bewerken

Complete wereldwonderen moet je niet van de app verwachten, maar met een beetje geduld kun je toch heel wat rommel uit je foto poetsen alsof het er nooit gelegen heeft. Bovendien is TouchRetouch een ster in het herkennen en verwijderen van palen, draden en hoogspanningslijnen.

Lissabon - foto met tegenlicht