Bokeh

Het woord ‘bokeh’ is ontleend aan het Japanse woord boke (ボケ) dat ‘vervagen’ betekent. Volgens de overlevering is de ‘h’ erachter geplakt om de juiste uitspraak te bevorderen (boo-kè). Je zou kunnen zeggen dat bokeh een graadmeter is voor de kwaliteit van de achtergrondonscherpte op een foto. Goede bokeh leidt de aandacht niet af van het scherpe hoofdonderwerp.

De diafragma-instelling en de constructie van de cameralens zijn doorgaans bepalend voor een goede bokeh. Een smartphone heeft echter geen variabel diafragma en beperkte optische mogelijkheden om de achtergrond onscherp te maken. Als oplossing hebben fabrikanten hun nieuwere smartphones uitgerust met twee (of meer!) lenzen en slimme software die lens 1 gebruikt voor de scherpe voorgrond en lens 2 om een onscherpe achtergrond te creëren.

Er bestaan ook speciale apps zoals Halide waarmee de achtergrondscherpte helemaal via software wordt gegenereerd. Je kunt dan zelfs met één lens een bokeh-effect maken.