fbpx
Een verwijder-voorbeeld van de app TouchRetouch

Mindfuck je foto: laat objecten verdwijnen met TouchRetouch

Oooh, waauw! Dat is vaak de reactie als ik mensen laat zien hoe ik in Photoshop lantaarnpalen, parasols, bomen, mensen of wat dan ook laat verdwijnen. Ik stijg dan gruwelijk in achting, maar dat is onzin, want met de app TouchRetouch kan jij het ook.

Hoe Victor Mids zijn Mindfucks doet, blijft geheim, maar ik vertel je graag hoe het werkt met foto’s. Als Photoshop-gebruiker van bijna het eerste uur heb ik duizenden foto’s bewerkt en evenzoveel objecten als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. In de eerste versies van Photoshop was dat nog best lastig, maar later kon je met gemak hele stukken beeld klonen en zelfs complete gebouwen met een paar muisklikken wegwerken.

Retoucheren: kwast erover en weg ermee

Nu kost Photoshop minimaal 24 euro per maand en je moet er nog mee leren werken ook. De app TouchRetouch kost iets meer dan 2 euro en daar mag je dan heel je leven mee doen. Da’s geen moeilijke keuze toch?

Om een beeldelement met TouchRetouch te verwijderen, hoef je het alleen maar te markeren met een groene, in dikte instelbare kwast. Druk op de objectwisser en weg is die paal, puist, poes of puber.

Daarnaast heeft TouchRetouch ook gereedschappen om huidvlekjes weg te werken, lijnen te laten verdwijnen en delen van het beeld te klonen. De makers hebben er een mooi introductiefilmpje van gemaakt.

Wat valt je op? Precies: ze demonstreren de app met kleine beeldelementen. Da’s leuk, maar wat gebeurt er als je grotere vlakken wil wegpoetsen? De app heeft er totaal geen probleem mee om een schilderij weg te poetsen en er een stuk muur voor terug te geven.

TouchRetouch: schilderij gestolen?

Retouche-dillemma’s

Anders wordt het als ik de TouchRetouch op de proef stel met een molen die ik wil vervangen door lucht. Probleem is natuurlijk dat de molen overgaat in de begroeiing op de voorgrond. Wat doet de app: hij maakt geen lucht van de molen, maar zet er een plantenmix voor in de plaats. Tsja.

TouchRetouch: molen weg, plant terug

Nog een testje: een groen tafereeltje met een smeedijzeren hek op de voorgrond. Ook dit lijkt me een lastig dilemma voor TouchRetouch. Het hek bedekt de scheidingslijn tussen pad en gras, en tussen het gras en de ruïne (nee, het is geen villa) op de achtergrond. De poging is deels geslaagd. Op het eerste gezicht is het beeld acceptabel, maar als je goed kijkt, dan zie je stukken boomstam en een soort ‘muurstructuur’ in het gras en een uitgerekte lantaarnpaal.

TouchRetouch: het algoritme doet zijn best

Ik besluit het de app iets gemakkelijker te maken en laat hem los op een dame op een geasfalteerd voetpad in een groene omgeving. Daar weet de TouchRetouch wel raad mee en slokt de dame op alsof ze er nooit heeft gelopen.

TouchRetouch: nagenoeg foutloos

Hoe TouchRetouch werkt

Waarom verslikt TouchRetouch zich soms wel en soms niet in zijn onderwerp? Het antwoord is simpel: als je een object verwijdert, kun je het ‘gat’ alleen maar vullen uit de beeldinformatie die er naast ligt. Is dat beeld er niet, dan krijgt de app het al snel lastig, want dan moet-ie zelf wat verzinnen. En aangezien het geen mens is die gras, lucht, bomen en steen uit elkaar kan houden, kun je soms gekke dingen verwachten.

Het kloongereedschap van TouchRetouch kan je soms verder helpen, maar dan merk je echt dat je op een (te) klein scherm werkt om nauwkeurig te kunnen werken.

Conclusie

TouchRetouch is een prima gereedschap om objecten te verwijderen in foto’s met weinig detail. Een paal met struiken, lucht of water op de achtergrond veeg je zo weg.

Met details zoals bijvoorbeeld huizen op de achtergrond wordt het een stuk lastiger, zoals je ziet op de foto hieronder. De poging is nobel, maar het is natuurlijk niet wat je wil hebben.

TouchRetouch heeft moeite met detail

Voor 2,29 euro kun je je echter geen buil vallen. Dus mocht er een verkeersbord op de verkeerde plek staan: kopen die app!

Download TouchRetouch via de Apple Store of Google Play.

Meer fototips
Hoe écht zijn jouw foto’s eigenlijk?