fbpx
Food-fotografie smartphone

Food-fotografie met je smartphone: om je vingers bij af te likken

Pas was ik met vrienden uit eten in wat je noemt ‘het betere restaurant’. Dus geen ossenhaaspuntjes die met z’n allen in een ondefinieerbaar bruine saus drijven, maar echt bijzonder eten met smaken en ingrediënten waarvan je niet wist dat ze bestaan, en dat alles bizar zorgvuldig uitgespreid op onze borden. Onwillekeurig grepen we met z’n allen naar de smartphone. Een mooie herinnering wil je immers bewaren, toch? Het resultaat deed het culinaire niveau van ons bord geen goed: alsof de kok een stofzuigerzak over ons eten had gegooid. Kan dat eigenlijk wel, food-fotografie met je smartphone?

Om een kort en snel antwoord te geven: ja, natuurlijk kan dat. Althans: als je de volgende tips en handreikingen ter harte neemt.

1. Zorg voor goed licht (restaurant)

Nou, da’s een goeie tip hè als je in een restaurant je mooie bordje wil fotograferen. Restaurants doen er alles aan om de sfeer zo behaaglijk mogelijk te maken en daar hoort doorgaans geen bak licht bij. Als je nou een echte food-fanaticus bent, dan loop je met je bord naar de beste lichtplek in het restaurant of… naar de keuken.

De kok denkt ‘oh nee, een dikke haar in het eten’ of ‘verdorie, had ik ’m nou toch maar wat langer gebakken’. Hoe groot zal zijn opluchting zijn als je vertelt dat je het mooie gerecht voor de eeuwigheid wil vastleggen? En of dat mag in zijn respectabele keuken?

food-fotografie met je smartphone in een restaurant
Foto: Adam Jaime

Iets in mij zegt dat jij niet zo’n food-fanaticus bent. Dus als je dan in een gezellig eettentje zit en je wilt toch dat bord vastleggen, vraag je tafelgenoten dan of ze met de zaklamp van hun telefoon op je bord willen schijnen. En dan niet zomaar wat schijnen: het beste is om je bord van de zijkant te verlichten. Voorkom dat iemand met zijn smartphone het bord van voren verlicht. Want dan had je net zo goed de flitser van je eigen mobiel kunnen gebruiken en dat levert meestal een viezige foto op waar elke textuur en sappigheid in ontbreekt.

Nog een tip: maak de foto in RAW-formaat. Dan kun je in de nabewerking meer terughalen en verbeteren dan je in het restaurant voor mogelijk hield.

2. Zorg voor goed licht (thuis)

Thuis heb je het licht een stuk beter in de hand en kun je je op alle mogelijke manieren voorbereiden op je food-fotosessie. Het beste licht voor food-fotografie is (tromgeroffel) gewoon daglicht. Dus fotograferen bij een raam is prima.

Ook hier geldt dat het licht het beste van de zijkant kan komen zodat het licht over je bord ‘strijkt’ Hierdoor komt de textuur van het eten extra goed uit de verf. Althans, als er geen zonlicht binnenvalt, want dat licht is meestal te hard en maakt de schaduwen veel te diep. Hoe lekker zonlicht ook is, vermijd het bij je foodfoto.

food-fotografie met je smartphone gewoon thuis
Licht van de zijkant maakt de textuur van het eten mooi zichtbaar | Foto Carissa Gan

Zijn de schaduwen aan de niet-raamkant te heftig? Houd dan een vel wit papier naast het bord om die donkere partijen wat op te lichten. Echt: je zult versteld staan wat je kunt doen met een velletje papier!

3. Kies een van de 3 standpunten

Het klinkt gek, maar bij food-fotografie worden de meeste foto’s gemaakt met maar 3 standpunten: vanaf bordhoogte, vanaf ooghoogte en iets daaronder, of kaarsrecht van boven. Vooral de middenweg tussen recht van boven en ooghoogte, levert vaak een halfslachtig resultaat op, dus die kun je beter vermijden.

Draadkruisen op je telefoon om eten recht van boven te fotograferen
Foto: Trình Minh Thư

De meeste smartphones hebben een handig hulpje om echt kaarsrecht van boven te fotograferen. Dat kunnen twee draadkruizen zijn die over elkaar moeten vallen of bijvoorbeeld een cirkel en een bolletje. Echt onmisbaar als je eten wil fotograferen.

O ja, en je weet dat je een bord kunt draaien hè? 😉

4. Servies & styling

Het oog wil ook wat, zeggen mensen weleens. Maar het oog wil juist heel veel en dat geldt zeker voor food-fotografie, want de zintuigen ruiken en proeven zijn – pief paf poef – uitgeschakeld. Dus gewoon dat bordje even op de plaat zetten, is te kort door de bocht. Het servies, de achtergrond, glazen, servetten, een schijf citroen, een plukje peterselie: alles doet mee in de smaakbeleving van de foto.

food-fotografie met je smartphone: recht van boven
Stel je deze foto eens voor zonder entourage: is het bord dan net zo aantrekkelijk? | foto: Ella Olsson

Ooit kocht ik azuurblauwe borden met een lichte craquelé erin. Het fijne was dat mijn eten er met zeker 18,7% op vooruit ging, puur door die mooie borden. Zie je het al voor je: knalrode granaatappelpitjes op dat azuurblauw?

Enfin: als je een mooi gerecht hebt gemaakt, zoek dan naar sappige contrasten voor de foto. Je kunt asperges fotograferen in een witte schaal op een wit tafelkleed; dat oogt vast heel sereen, maar spannend is het niet en het prikkelt je smaakpapillen al helemaal niet. Denk in licht en donker, verfijnd linnen en ruw hout, vol/kleurig en sereen/leeg, enz.

En dan komt ook een woord als ‘styling’ de hoek om kijken. Leuke spulletjes die het geheel wat minder statisch maken: een mooi glas, een leuk schaaltje, stylish bestek, wat snippers tuinkers… Klinkt allemaal heel serieus, dus ik heb het liever over het ‘mooi neerleggen’ van eten, ingrediënten en andere kookspulletjes. Of componeren met eten. Wat jij wil 😉

En wat voor gebouwen geldt, geldt ook voor food-fotografie: het hoeft niet in zijn geheel op de foto hè! Het halve bord, plank of schaal mag ook. Of zoom zo ver in dat je de hele ondergrond niet meer ziet en puur focust op het eten zelf.

5. Gebruik scherptediepte

Je wilt je foto’s van voor tot achter haarscherp hebben, of niet dan! Nou, als je een foto van voren neemt, dan wil je dat helemaal niet. Een onscherpe achtergrond (en eventueel voorgrond) geeft je food-foto een heel speciale uitstraling en maakt het allemaal net wat stijlvoller dan dat alles scherp is.

food-fotografie met je smartphone: met onscherpte
Foto: Augustine Fou

Met een smartphone is die typische onscherpte wat lastiger voor elkaar te boksen dan op een spiegelreflexcamera, maar ha: daar zijn trucjes voor.

  • Als je smartphone een portretstand heeft, kun je die gebruiken om onscherpte te creëren. Je bent dan wel afhankelijk hoe slim die portretstand is in het onderscheid tussen voorgrond, focus en achtergrond, maar ik weet zeker dat het resultaat je zal verrassen.
  • Probeer scherp te stellen op het eerste ingrediënt op het bord en kijk of je op deze manier de achtergrond onscherp kunt krijgen.
  • Zit er een telelens op je telefoon? Prachtig! Een telelens heeft als eigenschap dat de scherptediepte vrij klein is. Ideaal dus voor food-fotografie. Heb je een iPhone zonder telelens aan boord? Bekijk dan deze opties eens.
  • Recentere Samsung-telefoons hebben een speciale food photography-functie. Hiermee kun je met een cirkel het scherptepunt van je foto aangeven. Het resultaat is een foto waarbij de delen buiten de cirkel in een mooie onscherpte vallen.
Food fotografie met je smartphone: rijst met scherptediepte
Met een kleine scherptediepte wordt zelfs een simpel kommetje rijst bijzonder | foto: Mgg Vitchakorn

6. De tafel als statief

Op deze website zeg ik het wel vaker: als het licht ook maar even minder wordt, is een statief of statiefje onmisbaar. Op het scherm van je smartphone is alles al snel koek en ei, maar bewegingsonscherpte is een venijnige vijand die je maar beter de mond kunt snoeren.

Als je zelfs geen broekzakstatiefje bij je hebt, en het licht is miserabel, dan kun je ook de tafel als statief gebruiken. Plaats je smartphone overeind op het tafelblad en bekijk hoe je de foto gaat nemen. Zet de zelfontspanner aan, blijf je mobiel op de tafel drukken en wacht tot de foto genomen is.

Hamburger gefotografeerd in kikkerperspectief
Hamburgertoren van Pisa in kikkerperspectief | Foto: Lefteris Kallergis

Als het helemaal spannend wil maken, dan draai je je smartphone zo dat de lens aan de onderkant zit. Je krijgt dan een soort kikkerperspectief-food-foto. Leuk om mee te experimenteren!

7. Bewerk je food-foto’s

Menig smartphone-fotograaf denkt dat nabewerking hetzelfde is als cosmetische chirurgie, maar dat is echt onzin. De kans dat de software in je smartphone precies doet wat jij van de foto verwacht, is een kans van 1 op 50. Daarom is nabewerking geen luxe, maar noodzaak. En dat kan prima op je telefoon.

Bij food-fotografie heb je wel rekening te houden met hoe wij eten zien, dus je kunt niet losgaan met kekke filters en grote kleurverschuivingen. Iets te veel draaien aan de kleurschuifjes en de komkommer gaat er opeens wel héél ongezond uitzien. Let er daarom op dat je niet als een gek aan de knoppen van de kleurverzadiging gaat draaien.

food photography van gamba’s in een restaurant
Foto: Victoria Shes

Over nabewerking gesproken: wist je dat je groene groentes extra groen krijgt als je ze kookt met een piepklein schepje soda? Aan het eind een beetje olijfolie toevoegen voor de glimmer en je wil zelfs de meest ordinaire spruiten zo naar binnen werken!

8. Doe andere leuke dingen met eten

Mijn zus en zwager gingen ooit verhuizen van de Appelstraat naar de Tomatenstraat. Of ik hun verhuiskaartje wilde maken. Sommige ideeën krijg je gewoon in de schoot geworpen. Toch een van de leukste food-foto’s die ik ooit met mijn smartphone heb gemaakt!

verhuiskaart
Lissabon - foto met tegenlicht