fbpx
Telefoon statief voor iPhone, Samsung, Huawei OnePlus, Pixel

Dit zijn de beste telefoonstatieven voor smartphone-fotografie

Laatst bijgewerkt:

Het beste telefoonstatief voor je smartphone is… het statief dat je altijd bij je hebt. Ja toch? Een vette driepoot van 3 kilo is natuurlijk het beste, maar laat me raden: spullen rondsjouwen is niet je hobby. Maar wat is dan wél handig om bij je te hebben? Nou, daar heb ik even onderzoek naar gedaan. Van klein naar groot zijn dit de beste statieven voor jouw iPhone of Android-telefoon.

1. Joby GripTight One Micro Stand

De eerste prijs voor het meest handzame telefoonstatief is de GripTight One Micro Stand van Joby. Het mini-statief is op te vouwen tot een waanzinnig klein pakketje en past dus met gemak in je broekzak. En wat nou ook zo handig is: het statief tilt je smartphone maar 2 centimeter op waardoor hij ideaal is voor opnamen met een extreem laag standpunt. Er zit een klein balhoofdje in zodat je smartphone iets naar voren en achteren kunt kantelen.

De Micro Stand is meer dan een hebbeding. Je kunt er weliswaar geen foto’s mee schieten in staand formaat, maar voor die twee tientjes + een beetje heb je als smartphone-fotograaf geen excuus meer voor een bewogen (nacht)foto. Kortom: een telefoonstatief dat in je jas of tas hoort!

Gewicht: 46 gram
Lengte ingeklapt: 8,5 cm
Maximale hoogte: 2 cm
Smartphone-houder inbegrepen: ja
Geschikt voor staand formaat: nee

Het beste telefoonstatief: de Peak Design Mobile Tripod

2. Peak Design Mobile Tripod

Handzamer dan het Joby-statiefje hierboven kan haast niet toch? Nou, echt wel! De ontwerpers van Peak Design is het gelukt het om een telefoonstatief(je) te ontwerpen dat nóg compacter uitvalt en ook nog zowel liggend als staand te gebruiken is. De Mobile Tripod is een onderdeel van een complete lijn met accessoires die precies passen op een magnetische hoes die Peak Design als basis heeft ontwikkeld. Heb je een iPhone 12 of een Apple MagSafe Case, dan heb je die Peak Design-hoes niet nodig.

Het fantastische van de Mobile Tripod is dat je hem tot een flinterdun pakketje op de magneethoes kunt inklappen. Op die manier heb je altijd een statief paraat. De specificaties van het statiefje zijn op dit moment nog niet bekend, maar op de website van Peak Design is wel te lezen dat hij gemaakt is van aluminium en rubberen voetjes heeft.

Gewicht: ?
Lengte ingeklapt: ?
Maximale hoogte: ?
Smartphone-houder inbegrepen: nee
Geschikt voor staand formaat: ja(!)

3. Manfrotto PIXI Mini

Mamma Mía Manfrótto! Met die woorden pakte ik altijd mijn loodzware Manfrotto-statief van 3,75 kilo uit de kast. Die verzuchting zul je niet horen bij de PIXI Mini van de Italiaanse statievenboer want die weegt ondanks zijn aluminium uitvoering nog geen 220 gram. Met een druk op het knopje aan de voorzijde kun je het balhoofd van het Manfrotto-statief ronddraaien. Laat ’m los en het balhoofd is vergrendeld. Ideaal om je smartphone snel ‘in positie’ te brengen, maar dan alleen voor horizontale opnamen. Voor foto’s in staand formaat is de PIXI ongeschikt. Desondanks vind ik dit een heel fijn telefoonstatief omdat-ie zo ontzettend stevig en stabiel is.

Manfrotto statief: de PIXI met smartphone houder

Gewicht: 216 gram
Lengte ingeklapt: 18,5 cm
Maximale hoogte: 13,5 cm
Smartphone-houder inbegrepen: ja
Geschikt voor staand formaat: nee

4. Joby GripTight Gorillapod Stand Pro

Joby maakt al jaren flexibele GorillaPod-statiefjes waarvan je de poten om stoelleuningen, takken en nog 589 andere voorwerpen kunt buigen en klemmen. Ook handig van de flexi-pootjes is dat je de hoogte van het statief kunt variëren: als het moet zo laag dat je cameralens 8 centimeter boven grond of tafelblad zweeft.

Wat je wel moet weten is dat niet iedereen even gecharmeerd is van die flexibele poten. Als je zo’n Gorillapod uitklapt, is hij niet meteen startklaar: je moet altijd nog aan de pootjes rommelen om je mobiel waterpas te krijgen, zo luidt de kritiek. Ook zijn er klachten dat de poten snel metaalmoe zouden worden en afbreken. Beide argumenten onderschrijf ik niet: ‘mijn pootjes’ doen het nog steeds en binnen een paar seconden staat het statief juist dankzij die flexibele poten precies zoals ik hebben wil.

Een minpuntje van de goedkopere GorillaPod-versies is dat ze niet kantelbaar zijn waardoor je alleen liggende opnamen kunt maken. De GripTight Gorillapod Stand Pro kent dat nadeel niet en heeft bovendien langere pootjes. Houd er wel rekening mee dat je het telefoonstatief door zijn lengte niet ‘even’ in je jaszak steekt: je moet echt een tas meenemen (of in je hand houden) als je ermee op pad gaat.

Gewicht: 286 gram
Lengte ingeklapt: 26 cm
Maximale hoogte: 24,5 cm
Smartphone-houder inbegrepen: ja
Geschikt voor staand formaat: ja

5. Manfrotto Compact Advanced statief

Hoe handig die kleine meeneem-statieven ook zijn: op een gegeven moment kom je op het punt dat je bijvoorbeeld portretten, landschapsfoto’s, avondopnamen of timelapse-beelden wil fotograferen waarbij je niet afhankelijk wil zijn van takken, palen, tafels om je standpunt te bepalen. In die gevallen levert een ‘gewoon’ statief meer fotografische vrijheid op en bovendien kun je de werkhoogte heel precies bepalen.

De valkuil van veel driepoot-statieven is dat ze niet hoger komen dan 120 centimeter. Da’s zonde want daardoor zijn ze ongeschikt voor portretten en opnamen op ooghoogte. Welke driepoot je ook koopt: zorg dat hij een minimale werkhoogte heeft van 150 centimeter. Dit Compact Advanced-statief van Manfrotto gaat met 165 centimeter zelfs nog een stukje hoger. En het fijne is dat hij ook op die hoogte stabiel blijft.

Manfrotta Compact Advanced - het beste smartphone statief van 150 cm en hoger

Bijkomend voordeel van dit smartphone-statief is dat de 3-wegkop heel handig is voor het schieten van vloeiende panoramafoto’s vanaf statief. Als je dat niet van plan bent en ook geen brood ziet in het maken van portretten, ga dan voor de goedkopere light-versie met balhoofd.

Het gekke is dat het statief op de foto heel zwaar oogt, maar dat is hij juist niet! Er zit bovendien een handige draagtas bij zodat je ’m gemakkelijk kunt meenemen als je ermee aan de wandel gaat.

Gewicht: 1,42 kg
Lengte ingeklapt: 44 cm
Maximale hoogte: 165 cm
Smartphone-houder inbegrepen: nee
Geschikt voor staand formaat: ja

6. Pixel Maker T3

De Pixel Maker T3 heeft wat je noemt het beste van drie werelden in huis. Dit telefoonstatief is compact, vederlicht en is uitvouwbaar tot een werkhoogte van 165 centimeter. Zowel de poten als de middenkolom van het statief zijn telescopisch uit te vouwen tot een aardige langnek. In de bijgeleverde smartphone-houder zit een slim waterpasje verwerkt. Het leuke is dat je de middenkolom ook als selfiestick kunt gebruiken.

Eigenlijk het beste statief voor je smartphone: de Pixel Maker T3

Gewicht: 730 gram
Lengte ingeklapt: 25 cm
Maximale hoogte: 165 cm
Smartphone-houder inbegrepen: ja
Geschikt voor staand formaat: ja

7. Het goedkoopste telefoonstatief

Verreweg een van de simpelste noodstatieven die je kunt bedenken. Pak zo’n over-the-top koffiebeker van Starbucks of een andere koffietent, knip of snijd er twee gleufjes in, en hoppa, het statief is klaar voor gebruik. Wil je de camera iets omhoog of omlaag richten? Knip dan de gleufjes iets schuin.

Deze intelligente techniek kun je natuurlijk ook loslaten op 2 wc-rolletjes. Voordeel: je smartphone staat wat stabieler dan op één koffiebekertje. Word je blij van deze statiefmethode? Nou, misschien één keer. Daarna is het ronduit irritant en snak je naar een van de hierboven genoemde statieven!

Verkrijgbaar bij: Starbucks en elk actief gebruikte toilet
Gewicht: 5 gram
Lengte ingeklapt: 4 cm
Maximale hoogte: 4 cm
Smartphone-houder inbegrepen: ja
Geschikt voor staand formaat: nee

Lissabon - foto met tegenlicht