Fotomuur maken met zelfgemaakte fotoplankjes

Foto-idee: een fotomuur met zelfgemaakte fotoplankjes

Nou kijk. Een paar jaar geleden had ik het idee om van de mooiste (familie)foto’s een fotomuur te maken die we steeds konden blijven aanpassen en aanvullen. Het gemakkelijkste is dan om een fotoplank te kopen; je weet wel zo’n plank met een opstaande rand waarop je fotolijsten kunt zetten. Maar ik vond die planken vrijwel allemaal veel te lomp en veel te diep voor de foto‘s op karton die ik erop wilde plaatsen. Subtiele plankjes voor kleinere foto’s zijn simpelweg niet te koop, dus daarom ben ik zelf maar aan het hobbyen geslagen. In deze blog lees je hoe ik de fotomuur in mijn woonkamer heb gemaakt en samengesteld.

Maar eerst even dit: als je een fotomuur met meerdere foto’s wilt maken, dan loop je de kans dat het een drukke toestand wordt. Dat kun je voorkomen door in eerste instantie al te kiezen voor foto’s met weinig beeldelementen. De tweede tip is om alle foto’s te voorzien van een wit kader. Vraag niet waarom, maar het zorgt voor een samenhang tussen de foto’s.

Retroprints op fotomuur

Bij het maken van mijn fotowand koos ik voor de Retroprint Deluxe van Fotofabriek; dat zijn foto’s die gelamineerd zijn op 2,6 mm dik karton en dus niet gaan krullen, buigen, opbollen en andere dingen die je niet wil 😉 Een paar jaar geleden heb ik er een review over geschreven en ik vind het nog altijd een fantastische manier voor het afdrukken van kleinere foto’s die je niet wilt inlijsten. Zo’n foto op karton oogt wat minder formeel dan een fotolijst. De prints hebben een witte rand die aan de boven- en onderzijde wat dikker is, waardoor je een leuk Polaroid-effect krijgt.

Die Retroprints Deluxe zijn verkrijgbaar in verschillende formaten tot 20 x 38 centimeter, maar ik koos voor het kleinste formaat van 15 x 19 centimeter. Kruidvat verkoopt ze inmiddels ook, zag ik, maar ze zijn daar een euro duurder (!) dan bij Fotofabriek.

Fotoplankje maken

Voor de samenstelling van de fotoplank heb ik zowaar een uur doorgebracht bij de stelling met glas- en hoeklatten en sier- en afdeklijsten in de lokale Praxis. Al die latjes hebben een duidelijke functie, maar niets is natuurlijk gemaakt met het oog op een subtiel fotoplankje. Na lang zoeken koos ik voor een combinatie van hoeklat en een schilderijlijst-latje.

Latjes voor de zelfgemaakte fotoplank bij de Praxis

Hoeveel latjes je nodig hebt, ligt natuurlijk aan het aantal plankjes dat je wil maken en de lengte ervan. Ik ging uit van 5 plankjes van 80 centimeter, dus ik had van elk latje 2 exemplaren nodig.

Lijmen

De eerste stap is het aan elkaar lijmen van de schilderijlijst en hoeklat op de manier zoals op de foto hieronder. Je kunt proberen om die gehele 270 centimeter aan elkaar te lijmen, maar ik heb het in etappes gedaan door de grove lengtes af te zagen en die vervolgens aan elkaar te lijmen. Dat kan met gewone houtlijm en – als je ze hebt – lijmklemmen.

Zit het spul goed vast, dan zaag je de verlijmde latten haaks af. Dat gaat het gemakkelijkst met een verstekbak, maar ervaren zagers met recht-zo-die-gaat-instelling kunnen het vast ook zonder.

Dan is het tijd om de latjes te schuren (vooral de zijkanten) en mooi af te lakken met iets als zijdeglans wit. Ja, het moet echt 2 keer, anders krijg je er maar spijt van.

Aftekenen en boren

Alles goed droog? Om te voorkomen dat het hout splijt, moet je de plankjes eerst voorboren met een houtboor van 3 of 4 millimeter. Teken eerst de plek af waar je de gaten gaat boren. Houd er rekening mee dat je de gaten zodanig over de breedte verdeelt, dat ze achter de foto’s verdwijnen.

Teken de gaten ook niet te laag af, want anders beschadig je met de boor het opstaande randje van de hoeklat. Bovendien moet je er later ook met je schroevendraaier nog bij kunnen.

Ophangen!

De laatste fase is het lastigste: alle fotoplankjes kaarsrecht op de muur krijgen. Mijn 5 fotoplanken heb ik precies 21 centimeter boven elkaar gehangen. Het gemakkelijkst is om eerst de plek van elk fotoplankje te markeren op de muur en dan per plankje de boorgaten af te tekenen. En dan: gaten boren in de muur, plugjes erin en schroeven maar!

Fotoplank vullen

Hangen ze? Dan komt het leukste moment: de fotoplankjes vullen. Wij hebben eerst wat testjes gedaan met de grootte van de witte randen om te kijken wat we het mooiste vonden. Pas daarna hebben we de 25 foto’s besteld die nodig waren om alle 5 plankjes te vullen. Elk gezinslid mocht één plankje naar eigen inzicht invullen.

Fotomuur maken met fotoplanken

Zie je hoe weinig deze fotoplankjes uitsteken? In totaal is dat maar 3,5 centimeter. Heel wat minder dan de fotoplanken die bijna 10 centimeter uit de muur steken. Dat zou in dit geval niet in verhouding staan met het kleine formaat van de Retroprints.

Fotoplank closeup

En dan het leukste aspect van deze manier van presenteren: als je uitgekeken raakt op een aantal foto’s, dan laat je gewoon een paar nieuwe afdrukken.

Fotowand męt retro foto’s
Lissabon - foto met tegenlicht