Stabiel filmen met telefoon

Handige hulpjes voor stabiel filmen met je telefoon

Video met slecht geluid is een no-go, maar trillende en schokkerige camerabeelden zijn minstens zo irritant. Met als dieptepunt een video van iemand die zichzelf filmt met een selfiestick, en de achtergrond van links naar rechts als een eend meewaggelt. Alleen al de gedachte maakt me zeeziek. Om superstrak en stabiel te filmen met je telefoon heb je een bijna onmenselijke vaste hand nodig of… een paar handige hulpmiddelen die misschien wel net zo smart zijn als je slimme telefoon.

Ik hoor je denken: nou, mr. Smartzine, vertel me eens wat nieuws! Dat handige hulpmiddel is natuurlijk de gimbal! En ja, je hebt gelijk hoor, de gimbal is het meest voor de hand Iiggende apparaat om soepel te kunnen filmen met je telefoon. Zullen we daar maar mee beginnen dan?

stabiel filmen met telefoon: dat kan met een gimbal
Muurtje schilderen? Nee, filmen met je smartphone!

Volgens het woordenboek is een gimbal een trommel die bespannen is met varaan- of geitenhuid, maar daar heb nog niemand mee zien filmen. Dus dan moet het wel die video-stabilisator zijn die verdacht veel weg heeft van een verfroller waar je een smartphone in kunt klemmen.

Kort door de bocht: een gimbal is een apparaatje met 3 motortjes die samen je lichaamsbewegingen corrigeren zodat je camera altijd stabiel blijft filmen. Ook je loopbewegingen kan een gimbal compenseren. De vraag is: heb je zo’n ding nou echt nodig of is het overbodige luxe? Op YouTube vond ik een fantastische video die het verschil tussen filmen met en zonder een gimbal in beeld brengt. Als het introotje je te lang duurt, spoel dan even door naar het begin van de daadwerkelijke vergelijkingstest op 1:45.

Een gimbal is dus meer dan handig als je een beetje cinematische beelden wil schieten. Als dat de beelden zijn waar je voor warmloopt; doe je zelf dan een lol en koop niet een van de honderden budget-gimbals. Zuinigheid is een mooie eigenschap, maar niet als het op stabiel filmen aankomt. Enfin: kiest u maar. Wordt het de DJI Osmo Mobile 5 of de Zhiyun Smooth 5. Prijsjes erbij? Oké, hier komen ze.

In de video hierboven hebben Stewart en Alina de gimbal vergeleken met een smartphone zonder enig hulpmiddel. Maar er is nog een tussenstapje voor als je twijfelt over de aanschaf van een gimbal. En dat is de videogrip of filming grip. Deze combinatie van handgreep en telefoonhouder zorgt ervoor dat je je smartphone een stuk stabieler kunt vasthouden. Zo’n grip is vooral handig als je tijdens het filmen op dezelfde plek blijft staan. Want als je ermee gaat lopen, worden de beelden toch weer schokkerig.

Naast een gimbal en videogrip zijn er ook nog andere manieren om je video’s stabiel te krijgen. Soms zelfs met een best verrassende aanpak. En zowel verrassend duur als verrassend goedkoop. Loop je even mee?

Filmen over een kabel met 45 km per uur

Je kent ze vast: de filmbeelden waarin de camera op magische manier door huizen, auto’s en bossen vliegt en rakelings langs berghellingen suist. Hoe flikken ze dat toch? Want een drone laat je niet even op ooghoogte door een bos vliegen, om maar een voorbeeld te noemen. Dus dat moet wel peperdure apparatuur zijn toch? Die kans is groot, maar het kan ook met een apparaatje van een paar 100 euro: de Wiral LITE.

De Wiral LITE bestaat uit een spoel met een touw van 50 meter en een katrolsysteem dat is ingericht voor camera’s tot een gewicht van 1,5 kilo. Niet dat je smartphone daar in de buurt komt, maar het geeft wel aan dat het systeem meer is dan een klosje garen en wat wieltjes. Met de bijgeleverde afstandsbediening kun je de snelheid regelen waarmee je smartphone over het touw suist. Dat kan rap, tot maximaal 45 km/uur, maar ook superlangzaam waarbij de camera in een uur nog geen tien meter aflegt. En dat is dan weer ideaal voor timelapse beelden.

De slider: Hollywood in de polder

Of de benaming ‘Hollywood style-shots’ nou reclame of anti-reclame is, daar wil ik vanaf wezen, maar videobeelden waarbij de camera langzaam en soepel van locatie verandert, vind ik toch wel erg lekker om te zien. In de video hieronder zie je een reeks voorbeelden van dit soort opnamen.

Met een slider maak je een superstrakke camerabeweging over een lengte van 60 tot 120 centimeter. Ook als de ondergrond een hobbelige bende is. Het soepel verplaatsen van je camera over de rail vergt wel wat oefening. Heb je geen vaste hand? Dan kun je altijd nog de buurvrouw vragen, of een gemotoriseerde slider aanschaffen.

Muwi: een karretje voor je telefoon

Het voordeel van een slider is dat hij onafhankelijk van de ondergrond zijn kunstje doet. Het nadeel: je loopt rond met een rail van 60 tot 120 centimeter. Niet echt de uitrusting die past bij ‘de camera die je altijd bij je hebt’. Dit product, de Muwi, draait dat voor- en en nadeel precies om. De Muwi is een plateautje met wieltjes waarmee je je smartphone in een rechte lijn of een cirkel kunt verplaatsen. Moet je wel een beetje soepel bewegen natuurlijk.

Klinkt dit alles als abracadabradinges? Bekijk dan even de video hieronder.

En als dat soepel bewegen je niet lukt, dan kun je er ook een motortje bij kopen dat de Muwi voortduwt. Nog een tandje luxer is het Smart Motorized Dolly-pakket met afstandsbediening en smartphone-app. En ja, de mensen van Muwimotion hebben zelfs een slider ontwikkeld waar het karretje vrolijk van links naar rechts kan rijden. Leuk spul 😉

Dit zijn vast niet de enige manieren om soepele cinematische video te schieten. Weet jij een manier die niet op deze pagina mag ontbreken? Stuur me dan als de wiedeweerga een berichtje.

Lissabon - foto met tegenlicht