Interview Linda Smit - Vlinderlin

Interview met ‘Vlinderlin’: “Zet je wekker ruim voordat de zon opkomt”

Soms kom je op Instagram een fotogalerij tegen die je hardop ‘Wow!’ doet uitroepen. Dat had ik in ieder geval bij de galerij van Linda Smit, ook bekend als ‘Vlinderlin’. En ik ben niet de enige die ervan onder de indruk is, want meer dan 51.000 mensen volgen inmiddels het Vlinderlin-account. De foto’s die Linda maakt, zou je kunnen omschrijven als een ode aan de schoonheid van het Hollandse landschap. Dat je zo veel prachtige beelden zo dicht bij huis kunt schieten. En dat allemaal met een gewone smartphone! Hoog tijd dus om te vragen hoe ze dat allemaal voor elkaar krijgt.

Smartphone Photowalk

Check ook het staartje van dit interview voor een leuke bonus 😀

Ha Linda, wat superleuk dat ik jou mag interviewen! Laat ik maar meteen de eerste brandende vraag stellen: hoe kom je aan de naam ‘Vlinderlin’?

Heel leuk dat je me benaderd hebt, dankjewel daarvoor. Ik heb meerdere mooie ervaringen gehad waar vlinders tevoorschijn kwamen op onverwachte plekken en momenten. Voor mij heeft dat een bijzondere spirituele betekenis. Ook staat de vlinder voor transformatie, en sinds de start van mijn bedrijf maak ik een enorme transformatie door qua groei in zelfvertrouwen, mijn hart volgen en intuïtief ondernemen. Ik vind vlinders sowieso prachtig, en mijn naam past er mooi bij in de klank. 🦋 (Een vriendin noemt mij zelfs ‘Vlin’!

Ik ben ontzettend benieuwd waar en hoe jouw interesse in smartphone-fotografie is ontstaan. Kun je daar iets over vertellen?

Eigenlijk is de oorsprong hiervan op een minder leuk moment in mijn leven ontstaan. Mijn man (@groovypat) had twee kledingwinkels en startte de derde toen vlak daarna de crisis van 2008 uitbrak. Hierdoor gingen we failliet en kreeg mijn man een fikse burn-out. Zijn psychiater raadde hem aan de natuur in te gaan, en met zijn voorliefde voor smartphones ging hij fotograferen. En ik ging daar fijn in mee.

Smartphone-fotografie
Foto: Linda Smit

Vaak maakte hij me vroeg wakker omdat het zo mooi was buiten, en zo zijn we enthousiast geworden over die bijzondere weersomstandigheden in de vroege morgen. We hadden toen een oud brikkie – onze ‘instacar’ – waar de kachel het niet meer van deed, en je de ramen zelfs aan de binnenkant moest krabben. Maar dat maakte niet uit: het was zo prachtig buiten.

En als ik thuiskwam met geweldige foto’s, dan voelde ik me blij en vergat ik mijn vermoeidheid. Zo heb ik gaandeweg mijn eigen stijl in fotografie ontwikkeld en steeds een stukje van onze mooie Hollandse omgeving in beeld gebracht. En ja, Instagram is een gezellige community met gelijkgestemden om dat te etaleren.

Je maakt voornamelijk foto’s van de natuur. Ik denk dat veel mensen in de natuur om zich heen kijken en denken: wat zal ik hier eens gaan fotograferen? Hoe pak jij dat aan en waar gaat je fotohart sneller van kloppen?

In al die jaren heb ik steeds beter leren kijken. De combinatie van hoogsensitiviteit en creativiteit zorgt ervoor dat ik veel details zie en ik kijk steeds meer in ‘plaatjes’. Als de zon de hemel prachtig kleurt of door de mist komt stralen, dan ben ik intens gelukkig. 🤩 En als er dan ook niet veel wind staat zodat ik mooie reflecties kan fotograferen én er iets door mijn beeld vliegt of fietst, dan straal ik zelf ook mee. ☀️

Macrofoto
Foto: Linda Smit

Dus vooral de bijzondere weersomstandigheden maken het al heel mooi voor me. Dan kan een hekje met een natuurlijke omlijsting van takken of een moody reflectie al mooi genoeg zijn. Als je van tevoren al mooie plekjes gaat zoeken, dan ben je goed voorbereid. Let goed op de weersvoorspellingen en zet je wekker ruim voordat de zon opkomt. Ga met een plan op pad!

Je foto’s stralen bijna een zen-achtige rust uit. Als ik door je Instagram-feed van de laatste 5 jaar scroll, dan lijkt het alsof je foto’s steeds minder beeldelementen bevatten. Is dat iets wat je nastreeft?

Niet bewust. Ik probeer vooral mezelf uit te dagen om steeds beter te worden en me te blijven ontwikkelen. Gelukkig zorgt de ontwikkeling in de cameratechniek van smartphones er ook voor dat dat kan. Ik post ook alleen wat goed voelt. Dan vraag ik aan mezelf: “Vind ik dit een absolute topper?” Zo hou ik de kwaliteit hoog en is het voelbaar wat ik doe en wat ik over wil brengen.

Ik ben er echt van overtuigd dat als je iets met hart en ziel doet, en het zelf intens ervaart, dat je dat terugziet in de foto’s.

Ik ben er echt van overtuigd dat als je iets met hart en ziel doet, en het zelf intens ervaart, dat je dat terugziet in de foto’s. De combinatie van je kwaliteiten en waar je blij van wordt, is goud!

Hoe lang wacht je op de eenzame wandelaar of fietser in je foto’s? 😉

Haha 😆 Soms heel lang, of ik heb mazzel! Ik ben een rare hoor, met veel geduld. Soms heb ik een geweldig plaatje in beeld, en dan zeg ik hardop: “Het zou geweldig zijn als er nu vogels door het beeld komen vliegen of een fietser langsrijdt.“ En als het dan ook echt gebeurt, dan ben ik zó blij en sta ik vaak te juichen met m’n duffe hoofd.

Glazen bol of lensball
Foto: Linda Smit

Wat zijn de belangrijkste fotolessen of inzichten die je jezelf hebt geleerd in de loop der jaren?

Het beter gebruik maken van licht en eerder herkennen van mooie fotogenieke plekken; ook juist waar je het niet verwacht. En dan ook rekening houdend met waar de zon op of onder gaat in verband met de achtergrond en het complete plaatje.

Toen een bekende van mij vroeg of ze tulpenfoto’s mocht delen met haar ernstig zieke schoonzus die op IC lag, ben ik op een prachtige, mistige ochtend gaan filmen. In eerste instantie wilde ik buiten naar binnen halen voor haar, maar ik merkte dat ik het ook gewoon heel leuk vond om te doen. Zo ben ik me steeds meer gaan verdiepen in Instagram Reels, en heb ik beter leren filmen en editten.

Een passend muziekje eronder zet het kracht bij. Soms duurt het heel lang voordat ik de juiste melodie heb gevonden, maar uiteindelijk voel ik wanneer het resoneert. Mijn eerste Reels-workshops zijn nu ook gestart, op het strand en later in bloemen/vlindertuinen; zó leuk!

Je fotografeert met een iPhone 13 Pro max waarop 3 lenzen zitten. Maak je daar actief gebruik van of heb je toch steeds een voorkeur voor een bepaalde lens?

Ik maak actief gebruik van alle lenzen. Als er een geweldige wolkenlucht is, gebruik ik vaak de ultragroothoeklens. Daar trek je de foto zo mooi mee open. Inzoomen met de tele kan ook heel handig zijn. Daar heb ik pas nog mee gefilmd omdat ik prachtige zwermen spreeuwen synchroon zag vliegen. Doordat ik een steuntje had aan de brug waar ik op stond, was het beeld mooi rustig. Het is ook heel prettig dat er zo’n goede stabilisator in de camera zit. 

Schapen en zwaan, smartphone-fotografie
Foto: Linda Smit

Verder heb ik veel opzet-macrolenzen getest en uiteindelijk eentje gevonden die voldoet aan mijn wensen. Als ik druk ben in mijn hoofd, pak ik mijn macrolens en ga een tijdje in een bloemenveld staan filmen en fotograferen. Daar word ik blij en rustig van.

Welke apps gebruik je voor het fotograferen en nabewerken? En doe je dat allemaal op je iPhone?

Ik fotografeer het meeste gewoon met de iPhone camera-app en ik gebruik vooral Snapseed om na te bewerken. Eigenlijk noem ik dat liever het ‘versterken’ van mijn foto’s. Er komt een ‘Lin-sausje’ overheen dat ik na jaren zelf heb ontwikkeld.

Iedereen heeft zijn/haar eigen smaak. Er bestaat eigenlijk geen mooie of lelijke foto. Dat bepaal jij zelf!

Wel probeer ik mijn foto’s zo natuurlijk mogelijk te houden binnen dat verhaal. Dat is het leuke van het hele proces: iedereen heeft zijn/haar eigen smaak. Er bestaat eigenlijk geen mooie of lelijke foto. Dat bepaal jij zelf! Als je je eigen stijl kunt ontwikkelen en uitdragen, is dat natuurlijk geweldig. Als mijn feed ‘klopt’ en er mooi uitziet, kan ik daar echt van genieten. Soms krijg ik weleens reacties van mensen die een van mijn foto’s voorbij zien komen, en mijn stijl al herkennen voordat ze mijn naam zien. Dat is toch geweldig?

Wat vind jij je beste foto aller tijden?

Zo heee, dat is een moeilijke vraag, ik kan écht niet kiezen. Ik heb wel een paar favorieten waar ik heel trots op ben, zoals het doorkijkje tussen de tulpen naar de molen (William Rutten heeft die zelfs voorgedragen voor een fotowedstrijd). 

Tulpen en molen. Topfoto van Vlinderlin
Foto: Linda Smit

Maar ik ben ook trots op de foto met het veertje in het water, omdat het een tijd duurde voordat ik ’m goed scherp kreeg. De zwaan met de schapen vind ik een echte storyteller en de lensball-foto met mijn man Pat 4 keer springend in de reflectie op het strand is een sterk staaltje geduld (ook van hem😉) en blijven proberen tot het lukt!

Je organiseert al een tijdje Smartphone Photowalks. Hoe neem je mensen mee in jouw fotowereld?

Ten eerste is het zó leuk om dit op hele verschillende plekken in de natuur te doen. Soms sta ik in het bos van Heiloo en dan weer loop ik op de stadswal van Gorinchem. Overal kunnen mensen aansluiten en iedereen is welkom, of je nou al best veel doet met fotografie of helemaal niet.

Het mooie van de Smartphone Photowalks is dat iedereen na een stukje wandelen en wat behandelde onderwerpen al anders gaat kijken. Er is geleidelijk aan veel meer aandacht voor de omgeving en voor details, en gaandeweg zie ik mensen een beetje achterop raken, omdat ze ineens die mooie structuur van die muur met dat kleine bloemetje ineens wél zien en gaan fotograferen. Ja, en dat vind ik nou zó leuk!

Zonsondergang, gefotografeerd met telefoon. Interview met Vlinderlin
Foto: Linda Smit

Er zitten ook wat fun-elementen in. De combi leerzaam & gezellig vind ik belangrijk. En naderhand doen we een bakkie met zelfgemaakte notenrotsjes (dat is een traditie geworden) en bewerken we nog wat na in Snapseed.

Wat is jouw ultieme tip om betere foto’s te maken met een smartphone?

Een smartphone met goede camera is wel heel belangrijk. Maar vooral gaat het om geduld, vertraging, goed kijken en veel oefenen. Als je op een mooi plekje bent, bekijk het dan van allerlei kanten via het scherm van je smartphone. Fotografeer veel en vooral datgene waar je blij van wordt!

– – – – –

Smartphone Photowalk

Doe een Smartphone Photowalk met Smartzine-korting!

Ga met Vlinderlin mee op een Smartphone Photowalk, een leerzame én gezellige wandeltocht waarin je nóg beter leert kijken en nóg betere foto’s leert maken met je smartphone. Wees er snel bij, want de Photowalks zijn snel volgeboekt.

Mooi meegenomen: als je de code ‘smartzine’ invult bij het afrekenen, krijg je een leuke korting op een Smartphone Photowalk.

Vlinderlin

Website: vlinderlin.net
Instagram: @Vlinderlin

Op alle foto’s op deze pagina berust copyright. Je mag ze dus onder geen beding gebruiken of kopiëren voor wat dan ook.

Lissabon - foto met tegenlicht