fbpx
screenprotector op een iPhone 8

Screenprotector voor je smartphone: zin of onzin?

“Wilt u er een screenprotector bij”, hoorde ik ooit een verkoper in de telefoonwinkel vragen. Niet aan mij, want ik stond in de rij met alleen een kabel. De klant voelde er wel wat voor. “Verstandig”, vond de verkoper zoals alleen verkopers dat kunnen zeggen. Maar helpt zo’n screenprotector nou echt of is het een monsterlijk slimme marketingtruc?

Een screenprotector is een flinterdunne folie van kunststof of gehard glas die het glazen beeldscherm van je smartphone beschermt tegen krassen, putjes en andere beschadigingen. Althans: dat is wat fabrikanten ons willen laten geloven.

Kneiterhard

Vrijwel alle recente smartphones zijn voorzien van kneiterhard materiaal dat veelbetekenend ‘Gorilla Glass’ heet. De fabrikant van dat glas is het Amerikaanse Corning, een bedrijf met nogal wat ‘glaservaring’. Oudste wapenfeit: Corning ontwikkelde in 1879 het glas van Edisons gloeilamp.

In de jaren 50 maakte Corning nog gewoon brillenglazen, om 30 jaar later over te stappen op de fabricage van glas voor LCD-schermen. In 2006 klopte een zekere Steve Jobs aan met de vraag of het bedrijf een krasvaste glassoort kon ontwikkelen ‘voor een nieuw Apple product’. Anno nu maakt Corning de Gorilla Glass-schermen van Apple, Samsung, Huawei, Sony, LG en waarschijnlijk nog veel meer merken.

In vensterglas trek je zo een kras met je huissleutel, maar bij Gorilla Glass zul je je best moeten doen om het oppervlak te beschadigen. Door de jaren heen zijn de eigenschappen van Gorilla Glass steeds verbeterd. Een 10 jaar oude smartphone is dus gevoeliger voor krassen en breuk dan nieuwe mobieltjes.

Screenprotector: zin of onzin

Een flinterdun laagje gehard glas op een beeldscherm van gehard glas plakken: ik heb er toch wat moeite mee. Mijn idee is dat een screenprotector vooral zin heeft als je je smartphone samen met een bos sleutels of andere harde voorwerpen in je broekzak of tas stopt, maar ook als je bijvoorbeeld een beroep hebt in de bouw en daardoor veel in aanraking komt met stof, vuil en gruis.

Ook heb ik gehoord (zie de reacties onder deze blog) dat een blokcase of flipcase-hoesje gevuld met bankpasjes het scherm van je smartphone kan beschadigen. Dus ook dan kan een screenprotector zinvol zijn, al zit je na verloop van tijd natuurlijk weer tegen een bekraste screenprotector aan te kijken. Dat lijkt me bepaald niet handig als je je foto’s bewerkt op je smartphone. Dus misschien is het dan toch handiger om je bankpasjes op een andere manier te bewaren. Sowieso lijkt me een flip- of bookcase niet erg handig omdat die flap altijd in de weg zit bij het fotograferen en je smartphone minder stabiel maakt.

Zachte folie of gehard glas

Als je zo’n screenprotector koopt, maak dan niet de fout door een goedkoop kunststof folietje op het keiharde glas van je mobiel te plakken. Die zijn vaak zo boterzacht dat ze binnen de kortste keren vol zitten met krasjes. Doe jezelf een lol en koop een screenprotector van gehard glas. Voordeel van deze glasfolies is dat ze vaak minder zichtbaar zijn en je vingers veel soepeler over het scherm glijden. En dat is echt nodig om je foto’s goed te kunnen bewerken op je smartphone.

Case-friendly screen protector

Heb je een smartphone waarvan het scherm afgeronde randen heeft, zoals vrijwel alle iPhones en heel wat Samsung-telefoons, dan is een zogeheten ‘case friendly’ screenprotector aan te raden. Ook als je geen Kees heet. 😉 Zo’n screenprotector is ietsje kleiner dan een ‘edge to edge’-model. Hierdoor blijven de randen van het scherm vrij om ruimte te bieden voor een smartphone-hoesje. Zou je dat niet doen, dan drukt de hoes tegen de randen van de protector, waardoor je touchscreen van slag kan raken.

Blauw licht-filter en antibacteriële eigenschappen

Vaak hebben screenprotectors extra opties zoals een blauw licht-filter en antibacteriële eigenschappen. Mooie onderwerpen voor een programma als MythBusters, maar dat bestaat jammer genoeg niet meer.

Het blauw lichtfilter lijkt me geen handig ding als je je smartphone voor fotografie gebruikt. Als het goed is, maakt zo’n filter je scherm niet geliger, maar als blauw licht wordt tegenhouden, geeft dat natuurlijk geen reële indruk van je foto’s. Bovendien heeft vrijwel elke smartphone een ingebouwde mogelijkheid om de hoeveelheid blauw licht te verminderen.

Of screenprotectors met antibacteriële eigenschappen ook daadwerkelijk helpen om het aantal bacteriën op je scherm terug te dringen? Het is lastig te zeggen omdat er nauwelijks onafhankelijke informatie over bekend is. Mijn onderbuik vertelt me dat het effect altijd minder is dan de fabrikant of webshop doet voorkomen. Maar ja, mijn onderbuik levert geen wetenschappelijk bewijs.

Installatiemal

Ik heb het vaak genoeg gezien om te weten dat het gedoe is van de bovenste plank. Het aanbrengen van een screenprotector is een zenuwenklusje, want je plakt het ding al snel scheef of te ver naar boven of onderen zodat-ie te strak tegen het hoesje zit. Maar daar is een oplossing voor: de installatiemal. Dat is een kartonnen dingetje waar je telefoon precies in past en die ervoor zorgt dat de screenprotector precies goed op je smartphone kunt aanbrengen.

Wat is de beste screenprotector?

Dus stel dat je een screenprotector aan zou schaffen, dan zou ik gaan voor een exemplaar van hoge kwaliteit gehard glas, case-friendly, en met installatiemal. Daarbij zou ik expliciet niet kiezen voor een blauw licht-filter. Dan kom je uit bij deze reeks screenprotectors.

Telefoonhoesje: zin of onzin

Heb ik een screenprotector op mijn iPhone? Nee, want ik bewaar hem altijd in mijn broekzak waar verder niets in zit; ook geen bankpasjes of los geld. Waar ik nooit op bezuinig zijn telefoonhoesjes. Smartphones zijn vaak zo spekglad (vind ik) dat wat extra grip geen kwaad kan.

Bovendien beschermt een hoes je smartphone tegen valbeschadigingen. Een goede smartphonehoes voelt enigszins ‘rubberig’ aan en valt aan de zijkanten een klein stukje over het scherm heen. Dat is nogal belangrijk, want mocht je telefoon uit je vingers glippen, dan raakt het glas de grond niet. Veel zogeheten ‘hardcase’-hoesjes bieden die bescherming niet waardoor vooral de hoeken van je telefoon erg kwetsbaar zijn.

Screenprotector: zin of onzin? Bij een telefoon die zo op de grond klettert is het dus onzin!
Als treinreiziger heb ik opvallend vaak mobieltjes gezien met gebroken scherm waar geen hoes omheen zat. Zo zonde!

Nu zou je kunnen vinden dat een hoes het design van je smartphone om zeep helpt. En feitelijk is dat ook zo. Als je daar moeite mee hebt, bedenk dan dat je smartphone geen kunstwerk is, maar een gebruiksvoorwerp ;-). Je zou zelfs nog een transparante smartphone-hoes kunnen kopen zodat het oorspronkelijke design nog wel zichtbaar is.

Weet je van jezelf dat je je smartphone regelmatig uit je handen laat kletteren? Dan is een smartphone-hoes met extra valbescherming een goed idee. Kost wat, maar glas vervangen kost nog veel meer.

En wat heb ik zelf?

Leuk verhaal joh, denk je nu misschien, maar wat gebruik je nu zelf? Sinds de aankoop van mijn iPhone 12 Pro heb ik een Thin Case van het Amerikaanse merk Moment. Het voordeel daarvan is dat de hoes meteen het bevestigingspunt is voor alle Moment-lenzen die ik gebruik, zoals de macro en telelens. Ook heeft de hoes de mooie eigenschap dat hij gemaakt is van bioplastic. Als je ’m op de composthoop zou gooien, is de hoes binnen 4 maanden voor 90% afgebroken!

Biologisch afbreekbaar

Nu ben ik geen groene moraalridder, maar als je bedenkt hoeveel plastic smartphonehoesjes er in omloop zijn, dan gaat het je duizelen. In 2021 waren er wereldwijd 6,3 miljard mensen met een smartphone en die kochten met z’n allen voor bijna 11 miljard dollar aan hoesjes. En de groei is er nog niet uit. Waar blijven al die hoesjes? Het moet een gigantische berg afval opleveren. Onnodig afval ook want er zijn genoeg hoesjes te koop die biologisch afbreekbaar zijn.

Dus als de wereldbol je een beetje lief is, dan kun je een heel simpele groene bijdrage leveren door een hoesje van bioplastic, suikerriet of een ander organisch materiaal te kopen. Bijvoorbeeld de hoesjes van het Nederlandse merk NORTVI, de cases van Pela Case, of de hoezen van van LEAF.

Let erop dat biologisch afbreekbaar niet hetzelfde is als recycled, want het is nog maar de vraag of een hoesje van recycled plastic weer omgesmolten kan worden.

Lissabon - foto met tegenlicht