fbpx
screenprotector op een iPhone 8

Screenprotector voor je smartphone: zin of onzin?

“Wilt u er een screenprotector bij”, hoorde ik een verkoper in de telefoonwinkel vragen. Niet aan mij, want ik stond in de rij met alleen een kabel. De klant voelde er wel wat voor. “Verstandig”, vond de verkoper zoals alleen verkopers dat kunnen zeggen. Maar helpt zo’n screenprotector nou echt of is het een monsterlijk slimme marketingtruc?

Een screenprotector is een flinterdunne folie van kunststof of gehard glas die het glazen beeldscherm van je smartphone beschermt tegen krassen, putjes en andere beschadigingen. Althans: dat is wat fabrikanten ons willen laten geloven.

Kneiterhard

Vrijwel alle recente smartphones zijn voorzien van kneiterhard materiaal dat veelbetekenend ‘Gorilla Glass’ heet. De fabrikant van dat glas is het Amerikaanse Corning, een bedrijf met nogal wat ‘glaservaring’. Oudste wapenfeit: Corning ontwikkelde in 1879 het glas van Edisons gloeilamp.

In de jaren 50 maakte Corning nog gewoon brillenglazen, om 30 jaar later over te stappen op de fabricage van glas voor LCD-schermen. In 2006 klopte een zekere Steve Jobs aan met de vraag of het bedrijf een krasvaste glassoort kon ontwikkelen ‘voor een nieuw Apple product’. Anno nu maakt Corning de Gorilla Glass-schermen van Apple, Samsung, Huawei, Sony, LG en waarschijnlijk nog veel meer merken.

In vensterglas trek je zo een kras met je huissleutel, maar bij Gorilla Glass zul je je best moeten doen om het oppervlak te beschadigen. Door de jaren heen zijn de eigenschappen van Gorilla Glass steeds verbeterd. Een 10 jaar oude smartphone is dus gevoeliger voor krassen en breuk dan nieuwe mobieltjes.

Zachte folie of gehard glas

Mijn idee is dat een screenprotector alleen zin heeft als je je smartphone samen met een bos sleutels in je broekzak of tas stopt. Ook heb ik gehoord (zie de reacties onder deze blog) dat een flipcase-hoesje gevuld met bankpasjes het scherm van je smartphone kan beschadigen. Dus ook dan kan een screenprotector zinvol zijn, al zit je na verloop van tijd natuurlijk weer tegen een bekraste screenprotector aan te kijken. Dat lijkt me bepaald niet handig als je je foto’s bewerkt op je smartphone. Dus misschien is het dan toch handiger om je bankpasjes op een andere manier te bewaren.

Als je zo’n screenprotector koopt, maak dan niet de fout door een kunststof folietje op het keiharde glas van je mobiel te plakken. Koop dan meteen maar een screenprotector van gehard glas. Voordeel van deze glasfolies is dat ze vaak minder zichtbaar zijn en je vinger soepeler over het scherm glijdt.

Heb je een smartphone waarvan het scherm afgeronde randen heeft, dan is een zogeheten ‘case friendly’ screenprotector aan te raden. Zo’n screenprotector is ietsje kleiner dan een ‘edge to edge’-model. Hierdoor blijven de randen van het scherm vrij om ruimte te bieden voor een smartphone-hoesje. Zou je dat niet doen, dan drukt de hoes tegen de randen van de protector, waardoor je touchscreen van slag kan raken.

Screenprotector: zin of onzin

Een flinterdun laagje gehard glas op een beeldscherm van gehard glas plakken: ik heb er toch wat moeite mee. Als je je smartphone in je zak bewaart of een speciaal vakje in je tas, zonder dat je er andere spulletjes zoals sleutels bij stopt, dan zou je toch geen screenprotector nodig hoeven hebben. Maar door de bankpasjes-reacties hieronder moet ik mijn mening toch wat bijstellen. Een screenprotector kan dus zeker zinvol zijn.

Persoonlijk steek ik mijn geld liever in een goede hoes. Smartphones zijn vaak zo spekglad dat wat extra grip geen kwaad kan. Bovendien beschermt een hoes je smartphone tegen valbeschadigingen. Een goede smartphonehoes voelt enigszins ‘rubberig’ aan en valt aan de zijkanten over het scherm heen. Dat is nogal belangrijk, want mocht je telefoon uit je vingers glippen, dan raakt het glas de grond niet.

Screenprotector: zin of onzin? Bij een telefoon die zo op de grond klettert is het dus onzin!
Mobiel valt te pletter… zonder hoes… | Foto: Ali Abdul Rahman 

Gebroken glas… zonder hoes

Als treinreiziger zie ik opvallend vaak mobieltjes met gebroken scherm waar geen hoes omheen zit. Da’s wat je noemt echt een verkeerde bezuiniging. En weet dat een hoes het design van je smartphone niet helemaal om zeep hoeft te helpen.

Dat is bijvoorbeeld het geval met deze transparante smartphone-hoezen, die ook nog eens zoiets hebben als valbescherming.

Weet je van jezelf dat je je smartphone regelmatig uit je handen klettert? Dan is een smartphone-hoes met extra valbescherming een goed idee. Kost wat, maar glas vervangen kost nog veel meer.

Meer fototips
Review: Moment telefoonlens voor je smartphone