screenprotector op een iPhone 8

Screenprotector voor je smartphone: zin of onzin?

“Wilt u er een screenprotector bij”, hoorde ik een verkoper in de telefoonwinkel vragen. Niet aan mij, want ik stond in de rij met alleen een kabel. De klant voelde er wel wat voor. “Verstandig”, vond de verkoper zoals alleen verkopers dat kunnen zeggen. Maar helpt zo’n screenprotector nou echt of is het een monsterlijk slimme marketingtruc?

Een screenprotector is een flinterdunne folie van kunststof of gehard glas die het glazen beeldscherm van je smartphone beschermt tegen krassen, putjes en andere beschadigingen. Althans: dat is wat fabrikanten ons willen laten geloven.

Kneiterhard

Vrijwel alle recente smartphones zijn voorzien van kneiterhard materiaal dat veelbetekenend ‘Gorilla Glass’ heet. De fabrikant van dat glas is het Amerikaanse Corning, een bedrijf met nogal wat ‘glaservaring’. Oudste wapenfeit: Corning ontwikkelde in 1879 het glas van Edisons gloeilamp.

In de jaren 50 maakte Corning nog gewoon brillenglazen, om 30 jaar later over te stappen op de fabricage van glas voor LCD-schermen. In 2006 klopte een zekere Steve Jobs aan met de vraag of het bedrijf een krasvaste glassoort kon ontwikkelen ‘voor een nieuw Apple product’. Anno nu maakt Corning de Gorilla Glass-schermen van Apple, Samsung, Huawei, Sony, LG en waarschijnlijk nog veel meer merken.

In vensterglas trek je zo een kras met je huissleutel, maar bij Gorilla Glass zul je ontzettend je best moeten doen om het oppervlak te beschadigen. Door de jaren heen zijn de eigenschappen van Gorilla Glass steeds verbeterd. Een 10 jaar oude smartphone is dus gevoeliger voor krassen en breuk dan nieuwe mobieltjes.

Zachte folie op gehard glas

Mijn idee is dat de screenprotector tot – pak ’m beet – een jaar of 6 geleden nog een klein beetje zin had als je zo gek was om je smartphone met een bos sleutels in je broekzak of tas te stoppen. Maar zeg nou zelf: hoe zinvol is het om een zachte kunststof folie op keihard glas te plakken?

Totaal niet dus.

En het is irritant lelijk bovendien. Ik kan het weten, want ik heb ooit maandenlang naar een iPhone met folie zitten staren. Het was een opgave om het ding precies recht en stofvrij op zien te krijgen (lukte niet), en een verademing om het ding eraf te gooien.

Gehard glas op Gorilla Glass

“Hoho”, hoor ik iemand zeggen: “Je hebt toch ook screenprotectors van gehard glas. Klopt! Voordeel van deze glasfolies is dat ze vaak minder zichtbaar zijn en je vinger soepeler over het scherm glijdt. Maar ja, een flinterdun laagje gehard glas op een beeldscherm van gehard glas plakken… Misschien zinvol als je steevast je sleutels bij je mobiel propt of op een bouwplaats werkt waar elk moment een stuk baksteen tegen je scherm kan schuren.

Screenprotector is zinvol / onzin

Je hoort het: ik vind screenprotectors weggegooid geld. Steek dat geld liever in een goede hoes, want dat is namelijk geen onzin. Smartphones zijn zo spekglad dat wat extra grip geen kwaad kan. Bovendien beschermt een hoes je smartphone tegen valbeschadigingen. Een goede smartphonehoes voelt enigszins ‘rubberig’ aan en valt aan de zijkanten over het scherm heen. Dat is nogal belangrijk, want mocht je telefoon uit je vingers glippen, dan raakt het glas de grond niet.

Screenprotector: zin of onzin? Bij een telefoon die zo op de grond klettert is het dus onzin!
Mobiel valt te pletter… zonder hoes… | Foto: Ali Abdul Rahman 

Gebroken glas… zonder hoes

Als treinreiziger zie ik opvallend vaak mobieltjes met gebroken scherm waar geen hoes omheen zit. Da’s wat je noemt echt een verkeerde bezuiniging. En weet dat een hoes het design van je smartphone niet helemaal om zeep hoeft te helpen.

Voor mijn iPhone gebruik ik twee hoezen:

  1. Hoes 1 is een transparante hoes van het merk Spigen die het design van de smartphone zo veel mogelijk intact laat. In alle hoeken zit een soort luchtkussentje die de schok absorbeert als je je telefoon laat vallen. En nee, dat heb ik niet voor je uitgeprobeerd!
  2. Hoes 2 is een Phone Case van Moment. Dit is niet alleen een hoes die je mobiel ongelooflijk goed beschermt (zie de video hieronder), maar ook een hoes die als basis dient voor de superieure Moment smartphone-lenzen. Waarom dat zo’n ideale combinatie is lees je in deze blog.
  1. Ik was het helemaal met je eens. Tot op dit moment. Ik heb een mooie S20ultra met een Led view cover, met daarin een bankpas gleuf. En precies op dezelfde hoogte waar mijn bankpas zit is het scherm beschadigd. Jammer genoeg.
    Samsung raadt aan om een screenprotector te gebruiken.

  2. Nou, dat is nog eens balen Luce! Je mag toch verwachten dat het gebruik van het ene Samsung-product het andere Samsung-product niet beschadigt. Zo’n cover zou toch voldoende moeten zijn. En daarbij: je een screenprotector hebt, zit je na verloop van tijd tegen dezelfde beschadiging aan te kijken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer fototips
Fotograferen in RAW of DNG op je iphone
Fotograferen in RAW op een smartphone: heeft dat zin?