Instagram foto’s

Waarom we allemaal (bijna) dezelfde Instagram-foto’s posten

Nou, dit wordt sowieso een vreemde blog, maar goed. Soms denk ik dat het in ieders hoofd is voorgeprogrammeerd of een foto het predikaat ‘schitterend’, ‘heel mooi’, ‘best leuk’, ‘mmm’, of ‘echt niks bijzonders’ meekrijgt. Sommige Instagram-foto’s zijn esthetisch zo aantrekkelijk dat je mond omlaag zakt en er ‘wauw’ uitrolt. Maar waar zit ’m dat nu in? En streven we nu allemaal naar hetzelfde type perfecte plaatje?

Het antwoord? Nee, diep in ons hart willen we juist ons hoogstpersoonlijke, originele, perfecte plaatje maken. Heel soms lukt dat, maar in de meeste gevallen is er geen schijn van kans.

Want vertel eens eerlijk: hoe reageer jij op de 56ste Schotse hooglander, 87ste paddenstoel of 68ste paardenbloempluis op Instagram? Ik lees weleens berichtjes van mensen die verzuchten dat ze gewoon niet meer weten hoe te reageren op de zoveelste rechttoe-rechtaan zonsondergang. En dat komt dan waarschijnlijk omdat ze die zonsondergangfase zelf zijn ontgroeid.

Hoe je het wendt of keert: bij sommige onderwerpen is het bijna onmogelijk om je smartphone-camera ongemoeid te laten. De werkelijkheid is dan té bijzonder om fotografisch te laten liggen. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Want als je buurman pizza eet, wil dat niet zeggen dat jij dat dan opeens niet meer mag eten. Het is logisch dat we vaak hetzelfde leuk, lekker en mooi vinden.

Instagram-foto’s in de herhaling

Mocht je aan dat laatste twijfelen, dan nodig ik je graag uit om eens een blik te werpen op Insta Repeat. De anonieme Amerikaanse achter dit Instagram-account struint het platform af naar visuele replica’s en bundelt ze dan in één post. Dat levert een bijna schokkende eenvormigheid op: elke foto lijkt al een keer gemaakt te zijn.

Het is logisch dat mensen in dezelfde patronen denken, vindt de Insta Repeat-poster, en de ironie zit ’m volgens haar in het feit dat iedereen zich origineler waant dan in werkelijkheid het geval is.

Instagram foto reeks van Insta repeat

Toch zie ik die ironie niet zo, want ook al lijken de foto’s soms enorm op elkaar: voor de fotograaf is het wel degelijk een bijzonder moment. En als je even door de hele Insta Repeat-galerij scrolt, dan kun je niet anders concluderen dan dat elke losse foto op zich meer dan geslaagd is. Sterker nog: je zou willen dat je ook zo’n foto in je Instagram-galerij had staan.

Oproep voor méér van hetzelfde: doe mee!

Dus daarom wil ik je oproepen om het volgende te gaan doen: struin eens even door de galerij van Insta Repeat, kies een foto uit en maak de komende week gewoon eens precies hetzelfde beeld. Gewoon om te kijken wat eruit komt en natuurlijk om van te leren. Want hoe cliché sommige foto’s misschien ook zijn: wat betreft compositie, leidende lijnen en kleurgebruik zit het allemaal wel goed.

Heb je een remake gemaakt van een foto van Insta Repeat? Laat het me dan weten; ik ben reuze benieuwd!

Foto’s op Instagram
Insta repeat dezelfde foto's van andere mensen
Lissabon - foto met tegenlicht