oude foto restaureren

3x de beste programma’s voor het restaureren van oude foto’s

Gesponsord

Fotografie vroeger en nu: het principe is gelijk gebleven, maar hoe wij ermee omgaan is enorm veranderd. Steeds minder mensen laten hun foto’s afdrukken om ze daarna met fotolijm in een album te plakken. Nu bewaren we onze foto’s vooral digitaal op harde schijven en bij een clouddienst. Maar hoe zit het met de oude fotoafdrukken van je ouders of misschien wel (over)grootouders? Die spaarzame fotoherinneringen hebben in de loop van tijd vaak allerlei beschadigingen opgelopen: scheuren, krassen, kreuken en wat al niet meer. Vroeger moest je dat soort beschadigingen met penseel en retoucheerinkt herstellen, maar nu kan dat heel gemakkelijk digitaal. Sterker nog: er bestaan speciale fotorestauratie-apps voor je computer die je het moeilijke werk uit handen nemen. 

Hieronder vind je een overzicht van de 3 beste programma’s voor het herstellen of restaureren van oude foto’s in 2022. Ze zijn stuk voor stuk gebruiks- en budgetvriendelijk, dus er zit altijd een programma bij dat je bevalt.

1. PhotoGlory

PhotoGlory is een fotorestauratieprogramma dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. Da’s handig want daardoor neemt de editor je veel lastig retoucheerwerk uit handen. Onder de geautomatiseerde functies van het programma vind je hulpmiddelen voor instant herstel van fotobeschadigingen, automatisch inkleuren van zwart-witfoto’s, kleur- en belichtingscorrectie, en een slimme tool om ruis te verminderen.

Restaureren van oude foto’s met PhotoGlory

Daarnaast heeft PhotoGlory ook een aardige reeks gereedschappen voor handmatige bewerking van je foto’s, zoals een hulpmiddel voor inkleuren van foto’s met een verfijnd kleurenpalet, een slimme tool om de achtergrond aan te passen, een set penselen voor nauwkeurige fotoretouche, en nog veel meer. 

Doorgewinterde fotografen zullen de professionele 3D LUT-presets voor kleurcorrectie en de Curves-tool kunnen waarderen. Ben je wat minder ervaren, dan kun je je hart ophalen bij de meer dan 150 vintage filters die de charme van ‘die goede oude tijd’ benadrukken. Tenslotte zal PhotoGlory ook bij liefhebbers van scrapbooking in de smaak vallen, bijvoorbeeld om een stamboom of een retro-wenskaart te maken met mooie bijschriften, een tijdstempel en kaders. Het programma heeft er alle middelen voor.

PhotoGlory is verkrijgbaar voor Windows 7 t/m 11. Er is geen Mac-versie.

2. AKVIS Retoucher

Ook met AKVIS Retoucher kun je oude foto’s tot op zekere hoogte automatisch herstellen. Het programma helpt bij het verwijderen van vlekken en andere beschadigingen in je foto, het wissen van mensen en objecten die niet op de foto thuishoren en de foto iets ruimer maken door beeld aan de randen toe te voegen. Het enige wat jij hoeft te doen, is het kiezen van de gewenste bewerkingsmodus. AKVIS Retoucher helpt je ook met de kleurcorrectie van je foto’s en het verbeteren van de compositie. Wat echter ontbreekt is een gereedschap voor het inkleuren van foto’s en voor het herstellen van de kleuren in vervaagde foto’s en zwart-witafbeeldingen.

Restaureren van oude foto’s met AKVIS Retoucher

AKVIS Retoucher is beschikbaar voor Windows en Mac en als plug-in voor Adobe Photoshop, Photoshop Elements, Corel PaintShop Pro en andere populaire fotobewerkingsprogramma’s. Jammer genoeg bevat deze editor niet heel veel instelmogelijkheden, dus de prijs-kwaliteitverhouding is voer voor discussie. Wil je het programma toch even uitproberen, dan is er een gratis proefperiode van 10 dagen om de functionaliteit te testen.3. SoftOrbits Foto Retoucher

SoftOrbits Photo Retoucher is een eenvoudig programma om oude foto’s te herstellen, speciaal ontwikkeld voor mensen die geen ervaring hebben met fotobewerking. Ook Photo Retoucher bevat een reeks geautomatiseerde functies. Het programma spoort automatisch vlekken, krassen en andere gebreken in je gescande foto’s op en verwijdert ze meteen. Je kunt het programma ook sturen door zelf een deel van het beeld te selecteren waar de software ‘zijn ding mag doen’.

Daarnaast heeft Photo Retoucher een gereedschap waarmee je met één muisklik vervaagde beelden en zwart-witfoto’s kunt inkleuren, en bevat het slimme tools voor het verwijderen van onscherpte en ruis. Het enige wat je hoeft te doen is de intensiteit van alle automatische functies bepalen met de schuifregelaars.

Restaureren van oude foto’s met SoftOrbits Foto Retoucher

SoftOrbit Photo Retoucher beschikt over een slimme toolkit met alle benodigde gereedschappen voor handmatige bewerking, zoals het bijsnijden van scheve randen, het wijzigen van de beeldverhouding, het corrigeren van helderheid en contrast en het camoufleren van beeldelementen die er niet toe doen.

Photo Retoucher is gratis, maar heeft echter ook een reeks abonnementsopties voor als je serieus aan de slag wil met fotorestauratie. Het nadeel van het programma is dat de interface wat verouderd en volgens sommige gebruikers wat buggy is. Of je daar mee kan leven, is natuurlijk aan jou. Het programma draait op Windows-PC’s, maar niet op Macs.

Conclusie

Zo, dit waren de 3 fotorestaurateurs die we voor jou in petto hadden. Ze zijn stuk voor stuk gebruiksvriendelijk en nemen je veel werk uit handen bij het herstellen van oude foto‘s. Als je twijfelt over welk programma je moet kiezen, probeer ze dan gewoon eens uit. Je kunt ze alle 3 gratis testen. We wensen je veel succes bij het naar boven halen en oppoetsen van oude herinneringen!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met AMS Software. De foto boven dit artikel is van Roman Kraft en afkomstig van fotosite Unsplash.

.

Lissabon - foto met tegenlicht