beste lightroom cursus

Cursus Lightroom: welke moet je kiezen?

Hoe je het wendt of keert: Lightroom is onmiskenbaar een van de betere fotobewerkingsprogramma’s. Het is alleen niet een app die je in een zondagmiddag onder de knie krijgt. Cursus Lightroom dan maar? Mmm ja, maar welke dan? En voor welke Lightroom-versie is die geschikt: Lightroom, Classic of Mobile?

“Ja, dat zou ik nog weleens willen leren.” Hoe vaak ik dat niet gehoord heb als er iemand even meekijkt als ik een foto aan het bewerken ben. Ik zeg dan steevast: “Doe het dan gewoon!” Waarom zou je wel tig lessen volgen voor drie pedalen, een stuur en een pook, en denken dat je je zelf wel een weg baant door de honderden knopjes, schuifjes en mogelijkheden van een programma als Lightroom. You tell me!

Maar goed, jij bent zo wijs om een cursus Lightroom te gaan volgen. Je weet alleen nog even niet welke. Om het gemakkelijk te maken, verdeel ik de boel in 3 delen voor de 3 versies van Lightroom. Ik hoor mensen weleens zeggen dat ze ‘de gewone Lightroom’ gebruiken. Weet jij dan welke versie het is? Om alle Lightroom-onzin de wereld uit te helpen heb ik een hele blog gewijd aan de verschillen tussen Lightroom, Lightroom Classic en Lightroom Mobile. Ben je nog in dubio welke versie je wel of niet moet gebruiken: lees die blog dan eerst.

Ook de cursusmakers zijn vaak niet duidelijk welke Lightroom-versie ze behandelen. Dan staat er bijvoorbeeld ‘Cursus Lightroom’, terwijl het dan om de Classic-versie gaat.

Cursus Lightroom (cloudversie)

De versie die bij Adobe simpelweg ‘Lightroom’ heet, noem ik de cloudversie. Alle foto’s die je maakt, verschijnen automatisch op je smartphone, iPad, Apple TV en kun je zelfs online bekijken en bewerken via een webbrowser als Chrome of Safari.

Basiscursus Lightroom (Photofacts Academy)

De Basiscursus Lightroom van Photofacts Academy is een van de weinige Nederlanstalige cursussen die de cloudversie van Lightroom behandelen. Dat komt volgens mij omdat de meeste trainers fervente Lightroom Classic-gebruikers zijn en zich vooral richten op (amateur)fotografen die duizenden foto’s per jaar schieten en dus behoefte hebben aan een goed catalogussysteem. Ook Piet van den Eynde, de docent van de Basiscursus Lightroom is zo’n superervaren Classic-trainer, maar is niet te beroerd om ook deze Lightroom-versie uitgebreid te bespreken.

Persoonlijk heb ik wel een zwak voor de manier van lesgeven van Piet van den Eynde. Hij heeft een prettige stem (licht Vlaams gekleurd), een prima leertempo en legt alles duidelijk uit zonder over één aspect te lang door te zagen. Het is wat ik noem ‘prettig functioneel’.

De cursus bestaat uit 19 video’s van in totaal 3 uur. Daarvan gaan 6 video’s over de organisatie van je foto’s, zoals importeren van beelden en werken met Albums en Mappen. Dat leek me wel wat veel, maar na het bekijken van de video’s moet ik toegeven dat ik daar – ahum – misschien toch beter gebruik van moet maken.

Uiteraard loopt Piet ook alle knopjes en schuifjes met je door, maar je merkt dat hij echt een praktijkdocent is die het liefst alles met een voorbeeld duidelijk maakt. In de cursus zie je bijvoorbeeld hoe hij de volledige bewerking van een stadsgezicht en een portret uitvoert, compleet met lokale aanpassingen (ook bekend als ‘selectieve bewerking’ of maskeren).

Wat die lokale aanpassingen betreft: de nieuwste versie van Lightroom heeft maskergereedschappen die nog niet beschikbaar waren in de Lightroom-versie die Piet van den Eynde bespreekt. Maar het principe is onveranderd gebleven.

Basiscursus Lightroom van Piet van den Eynde op Photofacts

Eén video is gereserveerd voor de mobiele versie van Lightroom. Op zich begrijpelijk want veel functies komen overheen, maar het is geen vervanger van een speciale cursus over Lightroom Mobile.

De Basiscursus Lightroom is, zoals de naam al aangeeft, voor beginners of mensen die de helft van de functies niet durven te gebruiken. Nu heeft Photofacts Academy zo’n typisch abonnementensysteem à la Netflix, alleen betaal je hier een vast bedrag per jaar. Als je op deze link klikt, kun je een proefperiode van 14 dagen op Photofacts Academy starten. Je krijgt dan direct toegang tot alle cursussen en er is géén automatische verlenging.

Andere mogelijkheid is om uitsluitend de Lightroom-cursus te kopen. In dat geval betaal je 39 euro, maar heb je dus geen toegang tot andere cursussen.

Cursus Lightroom Mobile

Bestaat er een Nederlandstalige cursus die enkel en alleen over Lightroom Mobile gaat? Eehh, nee, volgens mij niet. Is het leuk als ik zo’n cursus maak, denk je? En zou jij daarin geïnteresseerd zijn? Laat even weten met een ‘Oh ja!’ of ‘Alsjeblieft niet zeg’ op gerard@smartzine.nl.

De enige Lightroom Mobile cursussen die ik ken, zijn de Engelstalige lessen van Sean Dalton en Dale McManus op Skillshare. En die zijn echt steengoed, vind ik. Het nadeel is dat ze alleen te bekijken zijn op cursusplatform Skillshare. Ik heb ooit een heuse blog aan fotocursussen op Skillshare gewijd, maar ik merk dat veel mensen terugdeinzen voor een abonnement.

Sean Dalton in zijn cursus ‘How to Edit Photos Like a Pro Using Lightroom Mobile’.
Sean Dalton in zijn cursus ‘How to Edit Photos Like a Pro Using Lightroom Mobile’.

Toch vind ik nog steeds dat je ongelooflijk veel waar voor je geld krijgt, helemaal als je de kosten met iemand deelt en zorgt dat je je abonnement op tijd opzegt. Je kunt Skillshare overigens wel een maand gratis gebruiken en dan snel opzeggen voordat de proefperiode afloopt.Cursus Lightroom Classic

Videocursus starten met Lightroom (Zoom Academy)

De meeste mensen zijn op zoek naar… gratis: voor een duppie op de eerste rang. Het is plat, maar wel de waarheid. Maar laat er nu een gratis startcursus bestaan voor Lightroom Classic. Die is dan ook echt voor prille beginners en start met het installeren van het programma en het instellen van de voorkeuren. De overige twee video’s gaan over de basics van fotobeheer (catalogus en mappen). Het is niet veel, maar ja… je krijgt waarvoor je betaalt. De cursus lijkt op de website €14,95 te kosten, maar als je een account aanmaakt, dan is hij opeens gratis.

Online cursus Adobe Lightroom (De Rooij Fotografie)

De Online cursus Adobe Lightroom van De Rooij Fotografie is zonder meer de meest uitgebreide in het Nederlandse taalgebied. De cursus bevat meer dan 100 videolessen die in detail ingaan op werkelijk alle aspecten van Lightroom Classic. Eigenaar/docent Mark de Rooij is zo zeker van de waarde van de cursus, dat hij een ’30 dagen niet goed, geld terug’-garantie geeft. Dus als je op dag 29 zou besluiten: ‘dit is niks voor mij’, dan krijg je gewoon je geld terug.

In hoofdlijnen volgt de cursus de structuur van Lightroom Classic. Na een introductie over de opbouw van het programma begin je dus met het hoofdstuk Importeren en eindigt met het hoofdstuk Afdrukken.

Wat ik opvallend vind aan de cursus is dat elke video over één klein deelonderwerp of zelfs één knopje of schuifje gaat. Zo zijn er bijvoorbeeld aparte video’s over ruisreductie, het verscherpen van foto’s en het gebruik van de aanpassingspenseel. Dat zorgt weliswaar voor een lange lijst met meer dan 100 video’s, maar dat maakt het wel heel gemakkelijk om snel iets terug te vinden zonder dat je daarvoor een lange video moet doorploegen.

Want dat is toch vaak de realiteit van een online cursus. Als iemand iets voordoet, denk je al snel ‘o joh, maar da’s gemakkelijk’… totdat je het zelf moet doen. En dan is het handig als je snel de juiste video naar boven kunt toveren.

Cursus Lightroom Classic van De Rooij Fotografie

Soms zie je aan de video’s dat de cursus al wat langer meedraait, maar volgens Mark de Rooij worden oudere video’s gaandeweg vervangen door nieuwere. Ik vind dat echter geen belemmering: Lightroom is door de jaren heen wel iets veranderd, maar de basis is hetzelfde gebleven.

Mocht je nu denken dat je al het nodige weet van Lightroom Classic: na het volgen van de cursus weet ik zeker dat je daarop terugkomt. Extra bonus is dat je docent Mark gewoon kunt mailen met Lightroom-vragen en daarop krijg je echt pijlsnel antwoord. Daarnaast krijg je als cursist toegang tot een community waar je je fotobewerkingen aan de fotografen van De Rooij Fotografie kunt voorleggen en extra tips krijgt. Over bonus gesproken: bij de cursus ontvang je ook 10 Lightroom-presets.

Starten met Lightroom Classic (Photofacts Academy)

Deze cursus van Photofacts Academy heeft de ondertitel ‘Alles om te kunnen beginnen met Lightroom Classic’. En dat klopt, want vrijwel de gehele cursus gaat over het organiseren van je fotobestanden. Logisch, want dat is de kracht van deze Lightroom-versie. Dus als je de basis goed wil hebben en voorkomen dat je verkeerd begint (ja , dat kan!), dan is dit de cursus die je zoekt.

Cursus Starten met Lightroom Classic

De artikelen van fotograaf Nando Harmsen op Photofacts.nl vind ik vaak erg leuk om te lezen, maar naar hem luisteren is op de een of andere manier anders dan de ‘inner voice’ die ik aan hem had toegekend. Als je houdt van een rustig leertempo voor soms best wel ingewikkelde zaken, dan zit je bij Nando helemaal goed. Ben je van ‘hop met de geit’, ‘hup-hup-hup’ en ‘gaan met die banaan’, dan is dit misschien niet de cursus voor jou.

Overigens is er wel een trucje om het tempo van welke video dan ook aan te passen. Doe ik vaker 😉 Rechtsonder in de video is een tandwieltje waarmee je de afspeelsnelheid kunt aanpassen naar 1,25x.

Net zoals de hierboven besproken cursus is deze cursus onderdeel van het abonnement op Photofacts Academy. Maar als je slim bent (en dat ben jij!), dan kun ook een proefabo’tje nemen.

Workflows in Lightroom (Zoom Academy)

In plaats van een cursus die alles stapsgewijs uitlegt, kun je ook kiezen voor een wat meer workshop-achtige aanpak. Een goed voorbeeld daarvan is de ‘Online cursus: Workflows in Lightroom’ van Zoom Academy. Ik heb de versie van 2020 bekeken, maar er zijn ook nieuwere cursussen verkrijgbaar die dezelfde opzet hebben.

Lightroom Classic workflows

‘Workflows in Lightroom’ is geen cursus die stapje voor stapje alle knopjes van Lightroom uitlegt. Er is wel een hoofdstuk ingeruimd met een beknopte uitleg hoe je foto’s importeert, organiseert en sorteert, maar daar blijft het dan ook bij. De resterende hoofdstukken zijn ingeruimd voor 12 Lightroom-workflows. Hierin leer je stapsgewijs hoe je de bewerking van bijvoorbeeld een landschapsfoto, macro-, natuur-, dieren-, panorama-, architectuur- en portretfoto aanpakt. De basis is steeds een RAW-bestand en er is oefenmateriaal zodat je zelf aan de slag kunt met de foto’s die in de cursus worden behandeld.

De cursussen van Zoom Academy bestaan traditiegetrouw uit een combinatie van ebooks en video’s. Dat ‘ebook’ is eigenlijk wat overdreven; het is meer een webpagina met tekst en foto’s die in de cursus is ingekapseld. Wel superhandig bij de ebooks zijn de knopjes aan de onderzijde waarmee je snel naar een onderwerp kunt scrollen.

Zoom Academy ebooks

Het vreemde van deze cursus is wel dat er in de ebooks precies dezelfde materie en dezelfde foto worden besproken als in de video’s. Toegegeven: de ebooks zijn wel gemakkelijk om bepaalde handelingen terug te zoeken, maar eigenlijk zijn het doublures van de video’s. En dat maakt de cursus toch iets minder waardevol dan hij op het eerste gezicht oogt. Maar daar is de prijs dan ook naar.

Als je wat minder behoefte hebt aan een uitleg van alle Lightroom-functies en graag over de schouder van een fotograaf (Tom Reuvers in dit geval) meekijkt om te zien hoe hij alle fotobewerkingen aanpakt, dan is dit een heel leuke en leerzame cursus.

Lissabon - foto met tegenlicht