wandelroutes fotografie amsterdam

Fotograferen en wandelen door Amsterdam met de Smartphone Citywalks

Wat zou je liever doen: een wandelroute lopen die je langs de mooie plekjes van Amsterdam leidt, of een workshop smartphone-fotografie met gids in hartje Amsterdam? Kun je niet kiezen? Dat hoeft ook niet, want met de Smartphone Citywalks van Photo Class kan het gewoon tegelijk. Fotograferen en wandelen door Amsterdam, dat klinkt zeker in deze tijd als een heel leuk en coronaproof buitenuitje, en ik kan nu al verklappen dat het leuker was dan ik had verwacht.

“Je zou het echt even moeten uitproberen!” Fotograaf Jeroen Swolfs, bekend van zijn Streets Of The World-project en inmiddels ook van zijn Photo Class-cursussen, mailt me over zijn nieuwe Smartphone Citywalks die hij heeft ontwikkeld. Het idee is eigenlijk heel simpel: een app met routekaart leidt je langs mooie plekken in Amsterdam. Op een aantal locaties gaat je smartphone trillen en dat is het teken dat er een uitlegvideo klaarstaat in de app.

In die video geeft Jeroen Swolfs een aantal tips & trucs om betere foto’s te maken met je telefoon. En dan komt het: op basis van de tips die je net hebt gehoord, krijg je ter plekke een foto-opdracht. En ja, dan is het de bedoeling dat je die opdracht ook direct uitvoert. Meteen aan de slag dus!

Fotowandeling met een slimme app

Op een bewolkte (maar gelukkig droge) dag in november spreek ik af met Jeroen in Amsterdam. Want hij wil graag zien hoe ik de app ervaar. En wie weet wil hij ook weleens zien hoe ik – een amateurtje – het er vanaf breng, maar dat verzin ik er zelf bij ;-). We gaan de Canal Walk doen, een wandeling door de nog altijd prachtige grachtengordel. Er zijn daarnaast nog Citywalks met routes door de Wallen en de Zuidas, maar die doe ik misschien later nog eens. Het leuke van de Zuidas is dat je dan ook meteen Jeroens expositie Streets Of The World kunt bekijken. Ook tijdens een lockdown, want de foto’s staan tentoongesteld op grote borden.

Met instructies van Jeroen had ik thuis al de speciale LoQuiz-app op mijn iPhone geïnstalleerd, maar je kunt daarmee niet de route ‘previewen’. De fotolocaties verschijnen pas op het kaartje als je op het beginpunt van de Citywalk staat. Hetzelfde geldt voor de video’s. Die kun je pas starten als je op de juiste locatie staat. Slim!

Fotograferen en wandelen door Amsterdam met de LoQuiz app

Wat je thuis al wel kunt bekijken is een reeks video’s met tips en trucs die tijdens je Smartphone Citywalk van pas komen. Een mooi begin om er alvast in te komen.

Starten op de Dam

De Canal Walk-wandeling begint op de Dam. De LoQuiz-app ‘ziet’ dat je op de startlocatie staat en geeft de eerste video vrij. De eerste opdracht gaat over het raster als hulpmiddel om je onderwerp recht in beeld te brengen. En waar kun je dat nu beter mee oefenen dan met het Paleis op de Dam?

Workshop fotografie in Amsterdam via een app
Op de Dam in Amsterdam geeft Jeroen de eerste tips én de eerste opdracht

Ik kan je vertellen dat de andere opdrachten niet zo gemakkelijk invulbaar zijn. In mijn geval zeker niet omdat pro-fotograaf Jeroen Swolfs vrolijk meekijkt met mijn soms hachelijke pogingen om iets toonbaars op mijn iPhone-scherm te krijgen; haha! Maar hij laat me volledig mijn gang gaan, geeft geen verdere instructies dan de video’s in de app en corrigeert ook niet als ik bijna verkeerd loop. Je snapt het: ik ben een heus proefkonijn.

Fotograferen en wandelen door Amsterdam: de wandelroute

Ik loop rustig verder en kan door een blauwe stip op het kaartje zien of ik de goede route loop. Op de Torensluis trilt mijn smartphone: het is dit keer geen bericht van Nu.nl of een inkomende WhatsApp, maar een teken dat ik op de locatie van de tweede video ben beland. Yay!

Die video gaat over het gebruik van scherpte en onscherpte en daar rolt een mooie opdracht uit. Ik vind het ter plekke zonde dat ik zo weinig gebruik maak van bewuste onscherpte. Toch een snelle eye-opener. Leuk om even op een ander been gezet te worden. En dat gebeurt vaker tijdens de fotowandeling.

iPhone-fotografie van de Torensluis in Amsterdam

Soms is het zelfs een heuse uitdaging, zoals de opdracht om de levendigheid van de Oude Leliestraat vast te leggen. Ik presteer het om mijn iPhone steeds te laat in de aanslag te hebben of te twijfelen tussen lenzen, waardoor ik steeds het moment suprême mis. Straatfotografie is zo simpel nog niet! Ik wil nog wel langer blijven en proberen, maar ik kan Jeroen natuurlijk niet de halve middag laten wachten, dus ik loop door. Hier kom ik vast nog weleens terug.

Ik ga hier niet alle video’s en opdrachten verklappen, wat dan is het verrassingseffect weg. Wel kan ik meegeven dat de Canal Walk 12 video’s bevat die per stuk nooit langer duren dan (zo schat ik) 3 minuten, en dus ook 12 opdrachten. Tussendoor valt er natuurlijk genoeg te zien, te fotograferen en – als je in gezelschap bent – te bepraten. Voor de Canal Walk staat 2,5 uur, maar met een hapje/drankje en wat rustmomentjes vliegen er zo 3 uur voorbij.

Fotograferen en wandelen door amsterdam: Jeroen geeft een opdracht in de app
Jeroens uitleg bij de Bloemgracht…
Bloemgracht met ultragroothoeklens
…en de foto die ik er maakte.

En wat vinden we ervan?

Sowieso vind ik het heerlijk om even de deur uit te zijn in een tijd waarin dat niet vanzelfsprekend is. En als je dan ook nog een fotogenieke stad als Amsterdam kunt combineren met een leuke praktijkworkshop smartphone-fotografie, dan is dat een super-uitje. Ook in coronatijd, want fotograferen en wandelen doe je immers steeds in de buitenlucht. Tussendoor kun je nog even een drankje doen om het fotofeestje compleet te maken.

Verder vind ik het een gouden greep om de doorgaans live aanwezige docent te vervangen voor een digitale. Dat maakt een Citywalk heel betaalbaar. Voor een gewone fotoworkshop van 2,5 uur moet je al gauw 100 euro per persoon neertellen. Een Citywalk kost nog geen 20 euro voor een hele groep en heeft ook nog eens als voordeel dat je je eigen plan kunt trekken. Er is geen cursusgroep waar je je bij moet aansluiten.

Fotograferen en wandelen door amsterdam: de Leliegracht

Ongetwijfeld zullen sommige smartphone-fotografen Jeroens uitlegvideo’s als ‘gesneden koek’ bestempelen. Toch valt er ook dan nog veel te leren, want de opdrachten laten je echt weer opnieuw nadenken over dingen die je al weet. Of je nu net begonnen bent met smartphone-fotografie of al best ervaren bent: iedereen legt de lat toch op een andere hoogte. En dat is meteen ook de kracht van de Citywalks. Het maakt niet uit met welk gezelschap of met welke smartphone je de fotoworkshoproute loopt. Het is voor iedereen op een ander niveau leuk en leerzaam. Je zou de Canal Walk bijvoorbeeld ook met kinderen kunnen doen.

Naast de Canal Walk heeft Photo Class ook een citywalk voor de Amsterdamse Wallen en de Zuidas. Of de Red Light Walk wel of niet geschikt is voor kinderen, laat ik graag aan jouw educatieve vaardigheden over ;-). De Zuidas Walk is perfect als je van architectuur en strakke lijnen houdt en dan kun je meteen Jeroens gratis expo van Streets Of The World meepikken.

wandelroutes fotografie amsterdam
Smartphone Citywalks
Pluspunten
Fantastische combi van wandeling en fotografie-workshop
App werkt uitstekend als wandelgids en fotodocent
Geschikt als lockdownuitje
Goedkoop
Minpunten
Je kunt de docent tussendoor geen vragen stellen.
9.5
Smartzine-score
Koop dit product bij
Lissabon - foto met tegenlicht