Photo-Class-review-Smartphone-voor-Mama

Review: cursus ‘Smartphone voor Mama’ (en andere mensen)

Laat ik voor de verandering eens meteen de conclusie in de introductietekst weggeven: de Photo Class ‘Smartphone voor Mama’ is op afstand de leukste en meest leerzame cursus over smartphone-fotografie die ik tot nu toe heb gezien. Alleen voor iPhone zeker? Nope, er is ook een speciale Samsung-versie. Grote vraag: heeft papa er ook iets aan? En opa, en tante Cor?

Als de coronacrisis op fotogebied iets in gang heeft gezet, dan is het wel een massale switch van fysieke fotoworkshops naar online cursussen over (smartphone-)fotografie. Hartstikke handig, maar het is natuurlijk ongelooflijk eenrichtingsverkeer. De docent lult je in een paar uur de oren van de kop en je kunt niet even zeggen: ‘ho stop, dat snap ik even niet’. Eigenlijk is er geen oplossing voor die ontbrekende interactie… zou je denken.

Review Photo Class fotocursus ‘Smartphone voor Mama’
Tanja Jess en Jeroen Wolfs

Want in de Photo Class-fotocursus ‘Smartphone voor Mama’ gebeurt iets bijzonders. Hier staat niet alleen een docent in beeld, maar ook een ‘onwetende leerling’ die tussendoor de vragen stelt die jij ook ongetwijfeld had willen stellen. Het is op zich al een geniaal idee, die duopresentatie, maar als de lessen dan ook nog worden gepresenteerd door topfotograaf Jeroen Swolfs en actrice Tanja Jess, dan kun je je voorstellen dat deze online cursus smartphone-fotografie toch van een heel ander niveau is dan een lesprogramma van het type ‘leraar achter een bureautje’.

Hoe ziet de fotocursus eruit?

Je had vast al begrepen dat de fotocursus volledig uit videolessen bestaat. Ik zou kunnen schrijven dat het een beginnerscursus is – en dat is feitelijk ook – maar dankzij de ruime aandacht voor compositie en lichtval, stijgt hij toch boven de meeste workshops voor starters uit. ‘Smartphone voor Mama’ bestaat uit 5 modules met in totaal 36 videolessen waarvan de meeste zo rond de 5 minuten duren. Lekker compact dus en daardoor ideaal om in kleine brokjes te volgen in een paar vrije minuten.

Ook de indeling is mooi overzichtelijk: module 1 gaat over de camera-instellingen van je iPhone of Samsung-telefoon, modules 2 en 3 over licht en compositie. Daarna duikt de cursus in module 4 de praktijk in om in module 5 af te sluiten met fotobewerking.

Fotocursus Photo Class voor smartphone fotografie

Zodra je de cursus hebt aangeschaft krijg je toegang tot een besloten deel van de Photo Class-website. Daar vind je alle 36 lessen in de vorm van Vimeo-video’s. Op een computer werkt dat prima, maar op je telefoon moet je steeds op het fullscreen-icoontje tikken om elke video op volledig scherm te bekijken. Een beetje onhandig is dat wel.

Maar daar hebben de makers iets op gevonden. De volledige ‘Smartphone voor Mama’-cursus is namelijk ook op Instagram te volgen. Na aanmelding kom je in een gesloten account terecht waar alle video’s als een IGTV-video te bekijken zijn. Superhandig, want daardoor kun je ook snel door alle video’s scrollen om bijvoorbeeld een eerder bekeken fragment nog even terug te halen.

Smartphone voor Mama instagram-Samsung-cursus smartphone-fotografie
De Samsung-versie van ‘Smartphone voor Mama’ op Instagram: verticaal scroll je door alle lessen, en door je mobiel horizontaal te houden, bekijk je alle video’s beeldvullend.

De integratie met Instagram is een gouden greep, want dat is natuurlijk ook het platform waar je als cursist je foto’s gaat posten. Ten minste: dat zou ik wel doen!

Jeroen en Tanja

Met uitzondering van één les over fotobewerking, zie je in alle video’s docent Jeroen Swolfs en leerling Tanja Jess. Ze staan gelukkig nooit als een stel nieuwslezers in beeld. Ze hebben altijd iets bij de hand om de theorie te verduidelijken. Dat kunnen fotovergrotingen zijn om iets uit te leggen over compositie, maar Jeroen deinst er ook niet voor terug om het schilderij ‘het melkmeisje’ (geleend uit het Rijksmuseum ;-)) als voorbeeld te nemen om het fenomeen ‘lichtrichting’ uit te leggen. En in de praktijkmodules staan ze daadwerkelijk op locatie in een verlaten woonkamer, mysterieuze zolder of oer-Hollands landschap.

Photo Class review - schilderij van melkmeisje

De interactie tussen Jeroen en Tanja is leuk en bij vlagen erg vermakelijk. “Was jij vroeger eigenlijk wel goed in wiskunde?”, vraagt Jeroen aan Tanja bij de introductie van de les over compositie in driehoeken. Soms daagt hij Tanja uit met vragen als “kun jij op deze foto de restruimte aanwijzen?” En Tanja die Jeroen weer plaagt dat hij een brilletje nodig heeft als die een paar keer naast een knopje tikt op zijn smartphone. Het is een mix van die luchtige aanpak, een beetje humor en stiekem toch aardig wat informatie die de cursus zo aantrekkelijk maakt om te volgen.

En wat vinden we van deze cursus smartphone-fotografie?

Wat ik vooral knap vind van de makers is dat ze erin zijn geslaagd om de fototechniek in je smartphone op een heel toegankelijke manier voor het voetlicht te brengen. En dat is vooral te danken aan de leuke, maar ook informatieve één-tweetjes tussen Jeroen en Tanja. Dat de fotocursus geen aparte pro-fotoapps of fotobewerkingsapps behandelt, zie ik niet als een gemis.

Jeroen Swolfs en Tanja Jess in de online cursus smartphone-fotografie

De focus ligt op de basis van een goede foto. En die zit ’m natuurlijk niet in techniek, maar in het herkennen van lichtsituaties, het maken van een spannende compositie en het ‘leren kijken’. En over fotobewerking: je zou het bijna vergeten, maar de standaard foto-app in smartphones wordt natuurlijk met het jaar slimmer en uitgebreider.

Het enige kleine minpuntje dat ik heb kunnen ontdekken in de cursus smartphone-fotografie, is dat Jeroen er bij de iPhone-cursus gemakshalve vanuit gaat dat de cursist een iPhone heeft met 3 lenzen. Bij Samsung-telefoons is die hoeveelheid lenzen eerder regel dan uitzondering, maar bij iPhones is het nog geen gemeengoed. Aan de andere kant heb ik er begrip voor dat de makers hun cursus zo veel mogelijk toekomstbestendig hebben gemaakt. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat alle iPhones ook standaard zijn uitgerust met een ultragroothoek- en telelens. Het is absoluut niet zo dat de cursus daardoor minder waardevol is, maar op zich had het even genoemd kunnen worden.

Tanja Jess in actie in de online cursus smartphone-fotografie
Tanja heeft de smaak te pakken en kan niet meer niet stoppen…

De productie van deze cursus smartphone-fotografie is in zijn totaliteit onvergelijkbaar professioneel opgezet. Echt waar, dat zie je zelden. Beeld, licht, geluid en presentatie: niets is aan het toeval overgelaten. En dan te bedenken dat Jeroen en Tanja veel video’s twee keer hebben moeten opnemen voor de iPhone- en Samsung-versie van de fotocursus.

Alleen voor mama’s?

Rest nog de vraag die ik in het begin stelde: kunnen papa, opa en tante Cor de cursus ook volgen? Of is het zo specifiek voor mama’s dat alle andere fotoliefhebbers buiten de boot vallen of zich zelfs buitengesloten voelen door een hoge mama-dichtheid? Nou, ik kan daar kort over zijn: de cursus is geschikt voor iedereen die het leuk vindt om beter te leren fotograferen met een smartphone, en helemaal als je je daarbij richt op de mensen van wie je houdt in de directe wereld om je heen.

Fotocursus smartphone-fotografie
Photo Class ‘Smartphone voor Mama’
Pluspunten
Briljante sweet spot tussen leren en entertainen
Gestructureerde en inhoudelijk uitstekende lessen
Volledig te volgen via Instagram (IGTV)
Afzonderlijke cursussen voor iPhone en Samsung
Geschikt voor veel meer mensen dan alleen mama’s
Minpunten
Geen
10
Smartzine-score
Koop deze cursus bij
Lissabon - foto met tegenlicht