hond fotografie cursus photo class

Review cursus ‘Je hond fotograferen met je smartphone’

Je hond fotograferen lijkt gemakkelijker dan het is. Als jij rechts van hem staat, kijkt-ie naar links. En andersom. De mallerd! Voordat je het weet, ben je zo fanatiek bezig om je viervoeter netjes in beeld te krijgen dat je scherpstelling, belichting en compositie vergeet. Er is gewoon te veel om rekening mee te houden. Zo lijkt het althans. Want met een klein duwtje in de rug kan ook jij geslaagde foto’s van je hond maken. Bijvoorbeeld met Photo Class Dogs, een cursus honden fotograferen met je smartphone. Gaat zo’n online fotocursus je nou ook echt verder helpen? Je leest het in deze review.

Photo Class Dogs is de vierde online cursus smartphone-fotografie van fotograaf Jeroen Swolfs. En het leuke is dat het net zoals ‘Smartphone voor Mama’ een cursus is met duopresentatie. Daar ben ik altijd voorstander van: het maakt een instructievideo zó veel levendiger. In Photo Class Dogs heeft Jeroen een van de bekendste dierenartsen van Nederland gestrikt: Piet Hellemans. En dat levert mooie één-tweetjes op. Piet weet alles van honden, Jeroen van fotograferen en tijdens de cursus leren ze ook echt van elkaar. Maar het is vooral Piet die leert van Jeroen, want dat is de rolverdeling: Jeroen de docent en Piet de leerling.

Hoe ziet de cursus ‘je hond fotograferen’ eruit?

Photo Class Dogs is opgedeeld in 9 modules met in totaal 39 video’s die in lengte variëren tussen 40 seconden en 9 minuten. Het is wel handig om te weten wat de onderwerpen van de modules zijn, dus ik zet ze hier even onder elkaar.

  1. Instellingen
  2. Magisch licht
  3. Compositie
  4. Binnenportret
  5. Buitenportret
  6. Actiefoto’s
  7. Zelfportret
  8. Webshop
  9. Editing

Vooral bij de module Instellingen wordt duidelijk dat de cursus inzet op mensen die nog niet veel ervaring hebben met smartphone-fotografie. Het is echt basisinfo, zoals uitleg over het raster, handmatig scherpstellen, de burstmodus en de portretfunctie. Het is een ‘beetje droge kost’ zoals Piet Hellemans het in de conclusie van de module samenvat, maar het zijn dingen die je echt moet weten om goede foto’s te kunnen maken van je hond.

honden fotografie

In die eerste module komt al snel het aspect dierenwelzijn om de hoek kijken, en dat maakt de inbreng van Piet Hellemans meteen waardevol. Als Jeroen uitlegt dat je de flitser van je telefoon maar beter uit kunt zetten, haakt Piet erop in door duidelijk te maken dat flitsen sowieso onprettig is voor je hond. Ook later in het praktijkgedeelte van de cursus blijft Piet scherp opletten en benadrukken dat je honden niet te veel moet belasten. Beloon ze voor hun inspanningen, en las pauzes in of probeer het op een andere dag als het niet lukt. Het moet vooral leuk blijven voor de hond.

Van theorie naar praktijk

Daarom is het goed dat er in module 2 (magisch licht) met een speelgoedhond wordt gewerkt en geen echte. Want er valt veel te vertellen en te weten over ‘lichtrichting’ en ‘lichtsoorten’. Hierin laat Jeroen lichtsituaties zien zoals je ze straks daadwerkelijk tegenkomt. En ja, die lamp is dan even de zon.

De cursus hond fotograferen met Jeroen Swolfs en Piet Hellemans
Jeroen legt Piet uit hoe tegenlicht werkt

Vanaf module 4 (binnenportret) gaan Jeroen en Piet echt aan de slag. Eindelijk de theorie in praktijk brengen! Je ziet Piet ook echt glunderen als hij met zijn fotomodellen op de proppen komt.

Mooi is dat er voor de modules Binnenportret, Buitenportret en Actiefoto’s steeds een andere hond wordt ingezet. Ik vind het ook te prijzen dat Jeroen en Piet niet de gemakkelijke weg kiezen en juist honden portretteren die een uitdaging zijn om goed vast te leggen.

En ook daar valt weer veel uit te leren. Want hoe laat je een druk, levendig en speels hondje poseren voor de camera? En hoe houd je de ogen van een zwarte Labrador nog goed zichtbaar. En hoe zorg je ervoor dat de witte vacht van een Westie (West Highland white terrier) niet overbelicht raakt op kop en rug?

Hond fotograferen met je smartphone
Hoe laat je een speels hondje stilzitten?

Als de cursus iets duidelijk maakt, dan is dat het besef dat een hond fotograferen een stuk gemakkelijker gaat met iemand erbij die zorgt voor afleiding en de viervoeter tactisch naar de gewenste plek dirigeert. Maar dat het echt alleen kan, bewijst module Zelfportret. En nee, da’s geen selfie, want er komt geen selfiestick aan te pas, maar een statief. En het resultaat is verbluffend goed!

En wat vinden we ervan?

Photo Class Dogs is een leuke en laagdrempelige manier om te starten met het fotograferen van honden met je smartphone, ook (of misschien wel: juist) als je nooit eerder je telefoon hebt ingezet voor serieuze fotografie. Is dat wel het geval, dan sla je de eerste module gewoon over. Koop je dan een kat in de zak (of een hond in de pot)? Nee hoor, want je leert uiteindelijk het meest van de resterende modules. En als je bedenkt dat de complete Photo Class nog geen 10 euro kost, dan heb je het over een prijs/kwaliteitverhouding die je in cursusland zelden tegenkomt.

Maar wat nu als je geen hond hebt, maar een kat, cavia, paard of konijn? Dan kun je nog altijd de hond van de buren vastleggen, maar ik snap dat je liever je eigen Sammie, Dotje of Jerry fotografeert. In dat geval is de online cursus ‘Fotografeer je huisdier’ van Zoom Academy een leuk alternatief.

hond fotografie cursus photo class
Photo Class Dogs
Pluspunten
Ideaal startpunt voor hondenfotografie
Veel cursus voor heel weinig geld
Prettige duopresentatie
Oog voor dierenwelzijn
Minpunten
Ehm...
8.7
Smartzine-score
Koop deze cursus bij
Lissabon - foto met tegenlicht