Ring light kopen telefoon

Ring-light kopen? Dit is waar je op moet letten

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een ring-light. Zo’n cirkelvormige led-lamp is niet alleen ideaal om jezelf wat beter uit te lichten tijdens videovergaderingen vanuit huis, maar hij komt ook heel goed van pas bij het fotograferen en filmen in de donkere wintermaanden. Maar ja: het aanbod van dit soort lampen is enorm. Welk type ring-light kun je beste kopen en welke kun je maar beter links laten liggen?

Maar wat maakt de ring-light tot zo’n geliefde lichtbron? En waarom is dat nou zo veel beter dan een gewone lamp? Het unieke van een ringlamp is dat hij een flinke dot licht kan geven zonder dat het harde, lelijke schaduwen oplevert. Helemaal als die lamp zich vlakbij de webcam op je computer of de lens van je telefoon of camera bevindt.

En dat is precies de reden dat veel vloggers, YouTubers en TikTokkers hun smartphone in het centrum van een ring-light plaatsen. Het zachte licht verdoezelt onregelmatigheden in het gezicht en als bonus zie je de ringvormige reflectie ook terug in de ogen, en dat laatste kan het zelfs wat glamoureus maken. Moet je er wel beetje zwoel bij kijken natuurlijk 😉

Ring light in ogen
Let er maar eens op hoe vaak je een ringlicht in iemands ogen ziet

Ring-lights voor fotografie en video

Ringlampen zijn dus ideaal om jezelf wat beter voor het voetlicht te brengen bij online meetings en social media (mocht je die behoefte voelen ;-)). Maar diezelfde gelijkmatige verlichting komt ook goed van pas bij het fotograferen van flatlays en macrofotografie. En wat dacht je van productfotografie voor Marktplaats of je eigen webshop?

Of een ring-light ook geschikt is voor portretten; daar zijn de meningen over verdeeld. De een vindt de ronde lichte cirkel in de ogen heel mooi, de ander vindt dat het de oogopslag verpest.

De zwakte van een ringlamp is dat de lichtopbrengst vaak niet groot genoeg is om als studiolamp in te zetten. Als vuistregel zou je kunnen zeggen dat een ringlicht geschikt is voor onderwerpen tot een afstand van 1 à 2 meter.

Ring-light kopen is handig voor het gelijkmatig verlichten van portretten
Foto: Ethan De Long

Aandachtspunten bij kopen van een ring-light

Welke ring-light moet je kiezen? Waar je in eerste instantie op moet letten is het type lamp. Van de buitenkant zie je het niet, maar de ene ringlamp is de andere niet. Er zijn namelijk twee soorten: de ringlampen die ik voor het gemak maar even een ‘ronde tl-buis’ noem, en de ringlampen die werken met led-licht. De ronde tl-buis-lampen geven alleen wit licht en hebben meestal geen instelmogelijkheden. Het is aan of uit, en dat is het dan. De ring-lights met leds zijn wat flexibeler: hierbij kun je de sterkte van het licht regelen en vaak ook de kleurtemperatuur.

Kleurtemperatuur

Net als lucht heeft ook licht een temperatuur. Lucht meet in je in Celsius, maar lichtkleur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Het gekke is dat je bij kleurtemperatuur niet over graden Kelvin spreekt, maar kortweg ‘Kelvin’. Daglicht heeft bijvoorbeeld een kleurtemperatuur van 6000 Kelvin, een TL-lamp 4500 Kelvin. Ik pak er even het overzichtje bij dat ik eerder samenstelde voor mijn blog over witbalans.

Kleurtemperatuur van daglicht

Wit licht is misschien handig voor een product- of macrofoto, maar voor een portret of selfie is dat vaak te hard en blikkerig. In zo’n geval wil je juist wat warmer licht.

Lichtopbrengst

De belangrijkste factor van een ring-light is natuurlijk de lichtopbrengst. De lamp moet een aardige bak licht leveren en geen slap pisstraaltje. De goedkope portrait lights die je op je smartphone kunt klemmen, zijn vaak berucht om dat pisstraaltje licht. En dan moet de batterij het ook nog een tijdje vol kunnen houden.

Het vervelende van die lichtopbrengst is dat fabrikanten met verschillende maten meten. De een geeft alleen het aantal Watt aan, de ander geeft de lichtopbrengst weer lumen en weer een ander denkt in lux.

Het aantal Watt zegt alleen iets over het energiegebruik en is hoogstens een indicatie van de lichtopbrengst. Lumen is de eenheid voor de totale hoeveelheid licht dat een lichtbron uitstraalt. Best handig, maar ook die aanduiding is niet waterdicht.

Lux

De term lux levert het meest secure getal over de lichtopbrengst omdat die iets zegt hoeveel licht er op één vierkante meter valt. 1 lux is gelijk aan 1 lumen per m2. Dus als je ring-lights gaat vergelijken, dan kun je het best op zoek gaan naar de lichtopbrengst in lux. Om een voorbeeld te geven: een woonkamer is gemiddeld 50 lux, een kantoor 400 lux, een bewolkte dag 1000 lux en indirect zonlicht 10.000 tot 20.000 lux. Direct zonlicht is met meer dan 100.000 lux het felste licht.

Hoeveel lux moet een ringlamp dan hebben? Ik zou zeggen: minimaal 400 lux voor flatlays, macrofotografie en het bijlichten van je snufferd tijdens video-calls. Als de afstand groter wordt dan een halve meter, heb je meer licht nodig en dan is 1.000 lux een mooi startpunt.

Lumen

Vaak staat de hoeveelheid lux niet bij de specificaties van een lamp en moet je het doen met lumen. In het geval van de ring-lights is dat geen ramp omdat je doorgaans niet meer oppervlak wil verlichten dan 1 m2. Maar het blijft toch een schemerig gedoe met die lichtbronnen.

Om toch wat grip op de lichtopbrengst te geven, houdt Bol.com een schemaatje aan waarin het aantal lumen wordt vergeleken met het wattage van een gloeilamp. Zo zouden 100 tot 150 lumen overeenkomen met een ouderwetsche gloeilamp van 15 watt, 200-300 lumen met 25 watt, 400-500 lumen met 40 watt, 700-800 met lumen 60 watt, 900-1100 lumen met 75 watt en 1300 lumen met een gloeilamp van 100 watt.

Het blijft natuurlijk grof giswerk, maar het is genoeg om te beseffen dat je werkelijk geen klont hebt aan een ringlamp die minder dan 400 lumen uitstraalt. Liever dus een lamp met méér lumen en met een mogelijkheid om het licht te dimmen. Want zeker bij online meetings kan een lamp ook te fel zijn, zo heb ik gemerkt.

Statief en telefoonhouder

Als je een ring-light koopt, dan krijg je daar meestal een statief bij. Die houdt niet alleen de lamp vast, maar bevat meestal ook een houder of klem voor een camera of telefoon. Controleer altijd of jouw telefoon wel in die houder past, want er zijn nog steeds veel oudere type ringlampen te koop waar een uit de kluiten gewassen smartphone-anno-nu niet in past.

Welke ring-lights komen in aanmerking?

Op dit moment worden er zo veel ringlampen verkocht dat het je bijna gaat duizelen. Minder keus = beter, zeg ik altijd, dus daarom geef ik je 3 opties.

Nanlite Halo 14 LED Ringlamp

Het mooie van de Nanlite Halo 14 is dat je niet alleen het licht kunt dimmen, maar ook de kleurtemperatuur traploos kunt instellen van 2700K (warm gloeilamplicht) tot 6500K (blauwwit daglicht). En er zit zowaar een spiegel bij, dus als je badkamerspiegel spontaan gaat barsten, dan heb je altijd nog de Nanlite Halo als visagie-unit achter de hand. De ringlamp heeft een statiefkop en uitklapbare pootjes voor gebruik op tafel, maar als je een echt onderstel wil, zul je die er apart moeten bijkopen. De lamp is naar voren en naar achteren te kantelen.

Diameter: 35 centimeter
Maximale lichtopbrengst: 1690 lumen
Kleurtemperatuur: traploos regelbaar van 2700K tot 6500K
Smartphone-houder inbegrepen: ja
Gewicht: 650 gram

Neewer Ringlamp 18 inch

De 240 leds van deze ringlamp denderen bijna 5000 lumen op je onderwerp. Woohoo! Het bijgeleverde statief kun je in hoogte verstellen van 75 tot 155 centimeter en heeft een balhoofd zodat je de ring-light naar voren en achteren kunt kantelen. Ondanks de leds heeft de Neewer-lamp geen mogelijkheid om de kleurtemperatuur traploos in te stellen. In plaats daarvan krijg je twee filters voor een kleurtemperatuur van 3200 óf 5500K.

Diameter: 48 centimeter
Maximale lichtopbrengst: 4800 lumen
Kleurtemperatuur: twee filters van 3200K en 5500K
Smartphone-houder inbegrepen: ja
Gewicht: 5000 gram (inclusief statief)

OLAF Ringlamp

De prijs van deze ringlamp is bijna te mooi om waar te zijn, maar de specificaties zijn prima en de reviews over het algemeen enthousiast. De Olaf Ringlamp heeft 3 vaste standen voor de kleurtemperatuur, instelbare lichtsterkte en een statief met balhoofd dat in hoogte verstelbaar is van 70 tot 160 centimeter. Bedenk wel dat je krijgt waarvoor je betaalt: verschillende kopers hebben gemeld dat de gebruikte materialen kwalitatief minder goed zijn, en dat het statief niet heel stabiel op zijn poten staat. Een beetje fijnzinnigheid is dus nodig om de lamp succesvol in te zetten.

Diameter: 26 centimeter
Maximale lichtopbrengst: 3000 lumen
Kleurtemperatuur: drie standen: warm, neutraal en koud licht
Smartphone-houder inbegrepen: ja
Gewicht: 1250 gram (inclusief statief)

Welke ring-light je ook kiest…

Of je nou een van de ring-lights hierboven koopt, of een totaal andere: beloof me dat je altijd eerst de lichtopbrengst checkt. Bij elke ringlamp staan fantastische plaatjes van goed verlichte mensen, maar die zeggen echt helemaal niets over de hoeveelheid licht die de lamp uitstraalt. Er worden echt enorm veel ringlampjes verkocht die qua lichtopbrengst niet meer in huis hebben dan de schemerlamp in je woonkamer. Hetzelfde geldt voor de ring-lights die je op een smartphone kunt klemmen: trap er niet in en ga voor het betere werk!

Lissabon - foto met tegenlicht