Cursus iPhone-fotografie

Review: Photo Class iPhone, een cursus iPhone-fotografie

Stel: je bent een fotograaf die in 7 jaar tijd door 195 landen heeft gereisd. Iemand met de vibes van Floortje Dessing of Tom Waes, maar dan in de fotojournalistiek. Wat doe je dan als je door de coronacrisis geen kant meer op kan? Van Floortje en Tom weten we het: die gingen hun eigen land verkennen. Maar wat deed de fotograaf? Hij ontwikkelde een online cursus iPhone-fotografie. Iets voor jou of niet? Je ontdekt het in deze review.

Waarom begint een professionele fotograaf met een cursus iPhone-fotografie? Dat legt Jeroen Swolfs – want zo heet-ie – zelf uit in de introductievideo. Tijdens zijn reizen kwam de iPhone op als ‘smartphone-camera’. Daar was hij zo van gecharmeerd dat hij zijn iPhone steeds vaker ging gebruiken voor snapshots. Veel van zijn mooiste foto’s werden niet gemaakt met een spiegelreflexcamera, maar met… een ‘gewone’ iPhone.

Cursus iPhone fotografie
Jeroen laat een loeier van een vergroting zien van een foto die gemaakt is met een… iPhone 4!

Hoe ziet de cursus iPhone-fotografie eruit?

Photo Class iPhone bestaat uit 21 videohoofdstukken van ca. 2 tot maximaal 10 minuten die zijn onderverdeeld in 3 modules: Basis Fotografie, Geavanceerde Functies en Editing (fotobewerking). De onderwerpen zijn zodanig gekozen dat je meteen aan de slag kan. Het gaat o.a. over belichting, instellingen, HDR, de portretstand en de mogelijkheden van nabewerking in de app Foto’s.

Na elke module krijg je een opdracht. Het leuke daarvan is dat je persoonlijke feedback van Jeroen ontvangt als je de resultaten daarvan deelt in het speciale Photo-Classroom Instagram-account dat alleen toegankelijk is voor cursisten. Een mooi verlengstuk van de cursus.

Meekijken over de schouder van de pro

De cursus is duidelijk gericht op mensen die hun eerste stappen zetten in de iPhone-fotografie, maar soms geeft Jeroen ook tips waar ook de wat gevorderde iPhone-fotograaf iets aan heeft. In hoofdstuk 1 vertelt hij bijvoorbeeld hoe je je iPhone het meest stabiel vasthoudt. En dat is niet zoals het Smartzine-logo bovenaan deze pagina!

Of hij geeft een leuke manier om de Live Foto-functie net even anders in te zetten. En weet jij hoe je een panoramafoto kunt stoppen zonder op de ontspanknop te drukken? Zo zijn er meer handigheidjes die je misschien wel weet, maar niet altijd even goed inzet.

En wat vinden we ervan?

Wat ik ontzettend prettig vind van de cursus is dat Jeroen zijn verhaal niet als een ‘docent voor de klas’ brengt, maar juist in een soort van ‘meekijkmodus’. Hij presenteert zijn video’s vanaf verschillende locaties: in een park, in de stad, op het strand, in een pittoresk straatje, aan het water. Alles gebeurt dus live en je ziet meteen het resultaat van zijn handelingen op het iPhone-scherm. Die losse presentatie maakt het heel gemakkelijk om te volgen én bij de les te blijven.

Photo Class iPhone is kortom een enorm laagdrempelige manier om binnen 2 uur alle basisbeginselen van iPhone-fotografie te leren. Je kunt alle informatie natuurlijk ook uit een boek halen, maar zeker voor beginners zijn video’s een stuk handiger om direct over de schouder van de foto-pro mee te kijken.

Het enige wat ik een beetje apart vind is dat elke module begint met een terugblik op Jeroens ‘Streets of the World’, het fotoproject waarin hij beelden uit 195 landen samenbracht in een grootse expositie. Dat was natuurlijk een megaproject om trots op te zijn, maar het zou misschien beter zijn geweest om alles samen te vatten in één kennismakingsvideo. Maar aan de kwaliteit van de cursus doet het helemaal niets af.

fotocursus voor iPhone
Photo Class iPhone
Pluspunten
Ideaal instappunt voor beginners
Kristalheldere uitleg
Persoonlijke verbetertips in Photo-Classroom
Minpunten
Minder geschikt voor de gevorderde iPhone-fotograaf
9
Smartzine-score
Koop deze cursus bij
Lissabon - foto met tegenlicht