fbpx

Wat is het verschil tussen JPEG, HEIC, DNG en ProRAW?

Het bestandsformaat van een foto bepaalt de manier waarop de camera de digitale informatie vastlegt. Er zijn flink wat bestandsformaten om foto’s op te slaan, maar welke zijn gangbaar in de smartphone-fotografie en wat zijn de verschillen?

Bestandsformaten zijn altijd een compromis tussen bestandsgrootte en beeldkwaliteit. Een klein bestand is gemakkelijk door te sturen en neemt weinig opslagruimte in, maar dat gaat vaak ten koste van de beeldkwaliteit. Een bestandsformaat dat helemaal voor beeldkwaliteit gaat, heeft weer als nadeel dat bestanden onhandelbaar groot kunnen worden.

Wat is JPEG?

Als je ook maar iets met foto’s doet, dan ontkom je niet aan het jpeg of jpg-bestandsformaat. Jpeg is overal, simpelweg omdat het relatief kleine bestanden zijn en de beeldkwaliteit daarbij heel redelijk blijft. Dat kan omdat jpeg beeldinformatie in meer of mindere mate samenvat of weggooit.

Als je een grasveld in de verte ziet, dan zit daar op zo’n flinke afstand zo weinig detail in, dat het jpeg-formaat denkt: “Nou, als ik daar wat detail weghaal, dan valt dat vast niemand op.”

En dat is ook zo, maar het nadeel is dat jpeg bij elke nieuwe opslagactie steeds meer beeldinformatie verliest. Dat verlies kun je zo veel mogelijk beperken door je fotobewerkingsprogramma (zoals Snapseed en Lightroom) zo in te stellen dat het je foto’s met 100% beeldkwaliteit opslaat. In dat geval is het beeldverlies minimaal.

Als je foto’s in jpeg-formaat keer op keer bewerkt en met een lagere kwaliteit opslaat, dan holt de beeldkwaliteit achteruit en krijg je op den duur lelijke artefacten.

De afkorting jpeg staat overigens voor voor joint photographic experts group, genoemd naar de club mensen die het bestandsformaat hebben bedacht.

Wat is TIF?

TIF (Tagged image file format) werd in de jaren 90 speciaal ontwikkeld voor fotobewerking. De basis van TIF is dat het alle beeldinformatie intact laat: er gaat dus nog geen pixel verloren. Maar je voelt ’m al: dat betekent dat je TIF-bestanden alleen met een digitale takelwagen kan vervoeren; zo groot zijn ze. Toch is er ook voor dit formaat een manier bedacht om de bestanden te ‘crunchen’ door beeldinfo naar de eeuwige jachtvelden te sturen, al zijn de bestanden ook dan nog een stuk groter dan jpeg.

Tot op de dag van vandaag zijn er smartphone-apps die de optie hebben om een foto in TIF-formaat op te slaan.

Wat is HEIC?

Het High Efficiency File Format (HEIC), een uitvinding van Apple, is een sterk verbeterde versie van jpeg. Ook HEIC comprimeert een foto (en gooit dus beeldinfo weg, maar doet dat een stuk vernuftiger. Daardoor neemt het tot de helft minder ruimte in beslag op een iPhone of iPad. Dat is helemaal geweldig natuurlijk, maar het nadeel is dat de foto uiteindelijk toch weer naar jpeg wordt omgezet als je hem mailt of op social media post. Want buiten het Apple-ecosysteem is HEIC een onleesbaar bestandsformaat.

Tenzij je hele digitale huishouden een Apple-logo draagt, kun je je afvragen of het slim is om te fotograferen in HEIC. Wil je toch fotograferen in het meer flexibele jpeg, dan kun je dat op een iPhone aanpassen door in de app Instellingen naar Camera te gaan en vervolgens op Structuren te tikken. Kies dan voor ‘Meest compatibel’.

Wat is DNG?

DNG staat voor Digital NeGative en is een universeel RAW-formaat, ontwikkeld door Adobe. DNG slaat de ruwe beeldinformatie van de camerasensor op zonder er een appetijtelijk plaatje van te maken zoals je gewend van een jpeg. Dat moet je dus allemaal zelf naderhand doen: kleurinstelling, witbalans, scherpte, ruisonderdrukking…

Het voordeel van DNG is dat alle beeldinformatie bewaard blijft en dat maakt dat je een foto stuk flexibeler en/of extremer kunt bewerken zonder dat je rare strepen of pixelvlekken gaat zien. Bij de omzetting naar jpeg (HEIC) gaat namelijk flink wat beeldinfo verloren en die kun je ook niet meer naar boven halen. Bij DNG kan dat dus wel, al gaat dat vooral ten koste van de opslagruimte op je smartphone. Een DNG is al gauw 10x zo groot dan een jpeg.

In deze blog heb ik het principe van RAW en DNG uitgebreid uitgelegd op basis van… wortels.

Wat is ProRAW?

Tot de iPhone 11 kon je geen RAW-foto’s maken met Apples camera-app. Gek eigenlijk voor een merk dat zo prat gaat op kwaliteit. maar daar kwam verandering bij de lancering van de iPhone 12 Pro en Pro Max. Apple noemt het ProRAW, maar eigenlijk gaat het ook hier om DNG.

Als je de ProRAW-functie activeert in de instellingen, verschijnt er in de camera-app een optie om foto’s in RAW/DNG op te slaan. Elk bestand is al gauw 25 MB groot, dus het is handig om de functie alleen te activeren als je hem nodig hebt, zoals bijvoorbeeld bij grote egale kleuroppervlakken (lucht!) en situaties met weinig of moeilijk licht.

Lissabon - foto met tegenlicht