Bloesem fotograferen met smartphone

9x tips – bloesem fotograferen met je telefoon

Bloesem! Daar wordt een mens – ondanks alles – toch blij van. Maar je moet er wel snel bij zijn om die mooie bloesemtakken te fotograferen, want die tere bloemetjes zijn net zo snel verdwenen als ze opkomen. Gelukkig heb jij altijd je smartphone bij je, dus schieten maar! Maar lees voor de zekerheid 😉 toch nog even deze tips als je bloesem gaat fotograferen met je telefoon.

Maak geen ‘luie foto’s’

Lijkt een open deur deze tip, maar ik zie nog heel veel bloesemfoto’s die nét te ver weg en op ooghoogte zijn genomen. Gewoon je camera omhoog richten op een stuk bloesemboom, dat is wat je noemt ‘een luie foto’. Jij kunt beter dan dat!

De bloesem is best mooi, maar de de foto is chaos!

Ga op de grond liggen en fotografeer de bloesemboom vanaf de stam, focus op één bloesemtak, of maak een foto van één takje tegen een blauwe lucht. Kortom: fotografeer bloesem vanuit een ander perspectief dan dat je erlangs wandelt.

Eén takje eruit lichten geeft de foto rust

Film de bloesem in slowmotion

Deze optie heb ik zelf veel te laat ontdekt, maar jij weet ’m nu al. Bofferd! Ongetwijfeld heb je gemerkt dat de wind vaak roet in het eten gooit als je zo’n verfijnd bloesemtakje wil fotograferen. Heb jij net dat ranke bloemetje in beeld, komt er weer een windvlaag! Gelukkig is er dan zoiets als de Burst-modus waarmee je een binnen een paar seconden een reeks foto’s schiet, en daarna de beste uitkiest.

Maar minstens zo leuk is het filmen van dat bloesemtakje IN die windvlaag. Alleen is die beweging niet om aan te zien als je ’m gewoon filmt, maar dat verandert als je gaat filmen in de slowmotion-stand op je telefoon. Dat irritant bewegende takje wordt dan opeens elegant zwierig. Monteer de video’s aan elkaar en je hebt zowaar een ‘Bloesem, the movie’!

Doen: bloesem fotograferen in het gouden uurtje

Bloesem is op op zich al fantastisch, maar in combinatie met het gouden uur kan het zomaar spectaculair worden. Dat betekent of vroeg je nestje uit of ’s avonds op pad; net wat jou het beste uitkomt. De winst is een mooie warme gloed op de zachtroze bloesem. Zelf fantaseer ik er dan nog een een lekker wijntje bij in de avondzon, maar dat kan ook prima ná het fotograferen.

Bloesem in het gouden uur.
Bloesem in het gouden uurtje, maar waar is die fles wijn nou?

Let op de achtergrond

Zeker bij bloesem-fotografie speelt de achtergrond een heel belangrijke rol. Een rommelige achtergrond verpest al gauw de delicate sfeer van de bloesem. Hou het daarom simpel en let erop dat de achtergrond niet afleidt van de blommekes en hun mooie meeldraadjes. Het slimste is om op zoek te gaan naar een redelijk egale achtergrond, bijvoorbeeld lucht, water of een donkere begroeiing.

Bloesem met lichte, egale achtergrond
Bij bewolkt weer kan een witte lucht heel goed van pas komen.

Je kunt ook proberen de achtergrond extra wazig te maken door scherp te stellen op de voorgrond. Als dat nog te weinig achtergrondonscherpte oplevert, gebruik dan de telelens op je smartphone. Die zet dat effect nog extra kracht bij. Let er wel op dat je in dat geval een extra snelle sluitertijd kiest: je wil niet dat de zwierende takjes op de voorgrond onscherp worden!

Bloesem fotograferen met wazige gemaakte achtergrond

Vergeet die mooie knopjes niet

Eeeuhm, ja, dit klinkt misschien als een vreemde tip, maar persoonlijk vind ik de bloesemknopjes misschien wel mooier dan de bloesem zelf. Vooral als ze op het punt staan om open te gaan. Ook hebben knopjes vaak net even wat meer kleur dan de opengevouwen bloemetjes.

Bloesem knopjes fotograferen
Het beste van twee bloesemwerelden: knopjes én bloemetjes

Focus ook eens op één bloempje

Als er met je neus bovenop gaat staan, dan is één zo’n bloesembloempje al een wereld op zich. Duik erin zou ik zeggen! Als dat niet lukt, maak dan niet de fout door met je vingers digitaal in te zoomen! Op het schermpje van je telefoon lijkt het leuk, maar de foto wordt er ‘pixelig’ van en de kwaliteit holt achteruit. Gebruik de macrolens op je smartphone, of koop een macro-opzetlens die je op je telefoon klemt.

Let op compositie

Veel mensen verliezen zich tijdens het fotograferen van bloesem helemaal in een bloemetje of een bloesemtakje. Da’s natuurlijk hartstikke mooi, maar de compositie is ook bij bloesemfotografie belangrijk. Blijf dus opletten hoe en waar de takjes je beeld in- en uitschieten.

Bloesem en compositie
Bloesem-bloemetje met mooie, gele meeldraden

Fotografeer in (Pro)RAW

Mmm, da’s een beetje technisch, maar ik zet ’m er toch even bij. Bloesembloemetjes zijn heel delicaat wat betreft belichting en contrast. Je moet steeds goed opletten dat de witte bloesem geen witte vlekjes worden waar geen doortekening meer in zit. Nou is dat lastig te controleren tijdens het fotograferen. Vaak zie je dat pas als je thuis rustig op de bank zit.

Als je fotografeert in RAW – of als je een recentere iPhone hebt – in ProRAW, kun je de foto na de opname veel meer bijsturen. Een RAW-foto bevat veel meer beeldinformatie dan de ‘normale’ foto die je smartphone aflevert. Als dit je als abracadabra in de oren klinkt (wat ik me heel goed kan voorstellen), lees dan even mijn blog over RAW. Die is echt heel gemakkelijk te volgen, want ik maak een vergelijking met… worteltjes.

Doe een bloesemroute in de Betuwe

Natuurlijk, in jouw wijk zijn vast veel bomen met bloesem te vinden, maar het bloesemwalhalla is toch echt de Betuwe met zijn duizenden fruitbomen. Ik bedoel maar: je moet appels niet met peren vergelijken. Of kersen met pruimen; wat jij wil.

Op de website van de gemeente Buren vind je veel routes om al wandelend of fietsend van de bloesem te genieten. Lijkt mij best een leuk foto-uitje!

– – –

De foto’s die ik bij dit artikel ter illustratie heb gebruikt, zijn afkomstig van Rawpixel. Thank you Rawpixel!

Lissabon - foto met tegenlicht