Fotograferen met de iPhone Scott Kelby recensie

Boekreview: Fotograferen met de iPhone

Als een van ’s werelds bekendste pro-fotografen een boek uitbrengt over iPhone-fotografie, dan weet je zeker dat fotograferen met de smartphone een trend is die niet meer valt te stoppen. Nu zijn er wel meer boeken geschreven over smartphone-fotografie, maar het boek ‘Fotograferen met de iPhone’ van Scott Kelby is écht van een ander kaliber. Misschien is ‘compleet en volledig’ nog de beste omschrijving en dat allemaal zonder technopraat. Enfin: tijd voor een recensie.

Fotograferen met de iPhone - review

Als de naam Scott Kelby je niets zegt: de man is niet alleen fotograaf, maar ook auteur van een duizelingwekkend aantal boeken over fotografie en fotobewerking. De meeste auteurs zijn al blij dat ze één boek per 2 jaar uitbrengen; Scott heeft het ooit gepresteerd om in één jaar meer dan 10 boeken uit zijn pen te laten rollen. Al die boeken reppen met geen woord over smartphone-fotografie. Logisch, want dat ervaren veel professionele fotografen als een stap terug. Maar is dat ook zo?

De iPhone is een echte camera

Kelby schrijft op zijn website dat hij Fotograferen met de iPhone heeft geschreven voor mensen die serieus bezig zijn met fotografie en heel veel foto’s met hun iPhone maken, maar waarschijnlijk nooit hun geld uit zullen geven aan een dure spiegelreflexcamera met een berg lenzen. Een nieuwe doelgroep dus voor fotograaf Kelby, namelijk mensen voor wie de iPhone hun enige camera is. Maar goed, het blijft fotografie, dus ook in in dit boek gaat het over belichting, landschappen, portretten en compositie.

Interessant is dat de auteur aandacht besteed aan de psychologische kant van smartphone-fotografie. Kelby schrijft:

Als je je iPhone ziet als ‘tweede camera’ of gewoon als alternatief voor je ‘echte camera’ die je niet bij je hebt, dan maak je vrijwel zeker tweederangsfoto’s. Maar als je met de juiste intentie fotografeert en je iPhone behandelt als een serieuze camera, dan maak je foto’s die kunnen wedijveren met de resultaten van een ‘echte’ camera.

Een iPhone is misschien een klein onooglijk ding als je naast iemand staat met een flinke spiegelreflex, maar volgens Kelby is de huidige iPhone krachtiger, en heeft hij meer megapixels en meer kwaliteit aan boord dan camera’s waarmee topprofessionals minder dan 10 jaar geleden coverfoto’s maakten voor de grootste tijdschriften ter wereld. Ofwel: je iPhone is een volbloed camera, behandel hem dus ook zo!

Blader-inspiratie

Volgens mijn familie heb ik de afschuwelijke gewoonte om boeken nooit van begin naar eind uit te lezen. Sja, het is misschien slecht, maar het is waar: ik lees boeken vaak als een tijdschrift. Dus lekker van achteren naar voren bladeren en stoppen bij een interessant artikel. Met Fotograferen met de iPhone val ik met mijn neus in de boter. Het boek is bij uitstek geschikt om waar dan ook open te slaan en je te laten informeren of inspireren door een van Scott Kelby’s tips.

Fotograferen met de iPhone -Hoofdstuk 2
Ik mag natuurlijk geen gekopieerde pagina’s uit het boek online zetten. Daarom heb ik de tekst onscherp gemaakt.

Elke pagina in het boek staat op zichzelf en bespreekt min of meer een afgerond onderwerp aan de hand van een voorbeeldfoto of schermafbeelding. Het fijne is dat je het boek daardoor kunt openen op een willekeurige pagina zonder het gevoel te krijgen dat je de tip op bladzijde 199 niet mag lezen omdat je de voorgaande pagina’s nog niet ‘hebt gehad’. Ideaal wat mij betreft. In plaats van een wat saaiïg chronologisch leerboek (zoals er zo veel van in de handel zijn) is Fotograferen met de iPhone een inspiratieboek waar je op een leuke manier heel veel van opsteekt.

De kaaklijntruc

Werp een blik op de inhoud en je weet dat Kelby bepaald niet over één nacht ijs is gegaan. Het eerste dat opvalt is de bijna maniakale volledigheid van het boek. Er blijft weinig onbesproken. Natuurlijk is er de basis van de iPhone-camera, maar er zijn ook hoofdstukken waarin Kelby tot in detail uitlegt over hoe je je foto’s slim kunt verbeteren in Apples Foto’s-app en Lightroom, hoe je je fotobibliotheek het beste kunt beheren, welke camera-trucs er net onder de oppervlakte verborgen zijn, hoe je mooie composities maakt, waar je op moet letten bij reis- en landschapsfotografie, en nog veel meer.

Verrassend en heel waardevol zijn de hoofdstukken over poseren en het fotograferen van mensen. Daar valt veel uit te leren, want het lijkt zo simpel hè om iemand even leuk ‘op de gevoelige plaat’ te zetten, maar het valt in de praktijk vies tegen. Of zoals Kelby het zegt: “Het is handig als mensen vrienden blijven nadat je ze hebt gefotografeerd!” En dat gaat je lukken met de tips in het boek die echt wel wat verder gaan dan alleen het inschakelen van de portretmodus van je iPhone. Of weet jij al wat de ‘kaaklijntruc’ of ‘kortekantverlichting’ is?

Mensen fotograferen - Fotograferen met de iPhone

Soms merk je dat de auteur moeite had met de indeling in hoofdstukken. Ik hoor hem bijna denken: hoort HDR-foto’s maken nu bij de basis van de iPhone-camera of bij de tips & trucs? Kelby zocht de oplossing door de toevoeging van een hoofdstuk ‘Andere leuke dingen om te fotograferen’. Logisch? Nee, niet bepaald. Maar storend is het ook niet.

De vertaling

Scott Kelby kan geen Nederlands, dus je krijgt een boek dat uit het Amerikaans-Engels is vertaald. Nu ben ik extreem gevoelig voor teksten waarin je het originele Engels als een vergiet door de Nederlandse vertaling door voelt sijpelen. Als ik ergens de aansporing ‘Maak de opwindendste foto’s met je mobiele toestel’ lees, dan haak ik meteen af. Fotograferen met de iPhone heeft gelukkig geen last van dat steenkolen-Nederlands. Je merkt weliswaar dat het om een vertaald boek gaat, maar de vertalers hebben hun taak netjes uitgevoerd.

Waar het mis gaat, zijn de introducties van een aantal hoofdstukken. Die zijn in het Engels waarschijnlijk al erg onsamenhangend en Scott Kelby waarschuwt daar zelfs voor in de inleiding. Voor hem zijn die eigenzinnige inleidingen een soort van boektraditie. Misschien dat die intro’s in het Engels nog iets van humor hebben; in het Nederlands slaan ze de plank vaak mis. Het gaat maar om een stuk of 10 pagina’s, dus doorbladeren maar.

Verbeteren en experimenteren

Kelby besteedt veel aandacht aan de nabewerking van je foto’s in zowel Apples Foto’s-app als de mobiele versie van Adobe Lightroom. En die aandacht juich ik toe, want ook ik merk dat veel iPhone-fotografen het nabewerken zien als een soort verboden handeling die je foto’s minder ‘eerlijk’ zouden maken. Dat is misschien zo als je een documentaire-achtige gebeurtenis registreert, maar wat jij doet met je iPhone is een visie geven op je onderwerp. Of liever gezegd: jóuw visie.

Nabewerken in Apple Foto’s

Kelby bespreekt elke instelling van de Foto’s-app en legt bijvoorbeeld heel goed uit wat zwartpunt precies betekent en wat het verschil is tussen het verhogen van de belichting en de helderheid. Hij neemt je ook mee naar de volgende stap: het bewerken van foto’s in Lightroom en wat voor moois je daar allemaal mee kunt doen.

Fotobewerking in Lightroom op de iPhone

In alles merk je dat Kelby de iPhone inderdaad voorstelt als een professionele camera. Hij vindt het dus ook heel normaal om een opvouwbaar reflectiescherm te gebruiken bij het fotograferen van portretten. Aan het eind van het boek bespreekt hij nog veel meer ‘geweldige iPhone-accessoires’, zoals statieven, mini-flitsers en smartphone-lenzen. Want waarom zou je wel een goed statief kopen voor een spiegelreflex en niet voor je iPhone, zo is zijn redenering. Je wil toch verder komen met je fotografie?

Een beetje jammer is wel dat er alleen producten staan uit Amerikaanse webshops. Die had de uitgever gemakkelijk kunnen omzetten naar Europese voorbeelden. Maar gelukkig vind je die spulletjes ook op deze website 😉

Voor wie?

Ook als je wat langer fotografeert met je iPhone, heeft het boek genoeg tips in petto die je nog niet kent of waarvan je het gemak nog niet hebt ontdekt. Ik moet bijvoorbeeld bekennen dat ik nog nooit foto’s heb gezocht in mijn fotobibliotheek door Siri te gebruiken. Beetje overdreven, dacht ik altijd. Maar dankzij de tip op pagina 155 gebruik ik het nu en het is geweldig! Wanneer ik zeg ‘Laat foto’s van gitaren zien in 2019’ dan staan er binnen een seconde alle foto’s van mijn gitaar in beeld + de gitaren die zichtbaar zijn in concertfoto’s.

Gewone dingen fotograferen

Waarmee ik maar wil zeggen: als je al wat ervaring hebt met de iPhone, dan heeft het eerste hoofdstuk een hoog ‘dúh’-gehalte, maar de tips en handvatten die daarna komen, zijn écht van hoge kwaliteit. Gelukkig maakt Kelby niet de fout om alleen maar voorbeeldfoto’s te nemen van paradijselijke locaties. Er zijn veel beelden bij die jij en ik zouden kunnen maken. Bijvoorbeeld een foto van een simpel kopje koffie die geslaagd is door slim gebruik te maken van mooie lichtval.

Maar welk onderwerp ook aan bod komt: het wordt nergens onnavolgbaar technisch. Dus al ben je iemand die al zweethandjes krijgt van het installeren van een app: ook jij kunt overweg met de uitleg in dit boek!

Fotograferen met de iPhone is verkrijgbaar bij Libris.nl en Bol.com.

Lissabon - foto met tegenlicht