fbpx
Portretfotografie

Portretten fotograferen met je smartphone

Gesponsord

Wanneer je met familie of vrienden weg bent en op een prachtige locatie komt, is het ontzettend makkelijk om jouw smartphone te pakken en wat foto’s te schieten. Het prachtige uitzicht is vaak dat wat de meeste aandacht trekt, maar het is natuurlijk net zo leuk om foto’s van elkaar te nemen in die mooie omgeving. In dit artikel geven we wat tips voor het fotograferen van portretten met een smartphone.

Foto van portret in zwart-wit
Foto:Mari Lezhava

Regel van derden

Of je nu met een smartphone, tablet of echte camera fotografeert: de regel van derden is een goede compositietechniek die je in jouw fotografie kunt toepassen. De regel van derden zijn eigenlijk 2 horizontale en 2 verticale lijnen die op 1/3 van het beeld worden geplaatst. De punten waar deze lijnen elkaar kruisen is waar de aandacht vaak naartoe gaat.

Door de persoon die jij fotografeert op één van deze lijnen te plaatsen, maak je de foto net wat interessanter. En door de lijn van de ogen ook op één van deze lijn te plaatsen, oogt de foto natuurlijker dan wanneer je dit niet doet. De meeste smartphones hebben een ‘raster’-optie om deze lijnen te tonen. Handig, want daardoor zie je altijd de lijnen in beeld om deze compositiestijl toe te passen.

De regel van derden kan je helpen om de compositie sterker te maken. Uiteraard zijn regels er om te breken en zijn er nog veel meer compositieregels die je kunt gebruiken. Toch is dit er een die het altijd erg goed doet en niet al te moeilijk is om toe te passen. Mocht je meer over deze en andere compositietechnieken willen weten, kun je natuurlijk altijd een cursus fotografie volgen. Vaak zijn deze wel op een echte camera gericht, maar voor een smartphone werkt het principe hetzelfde.

Zowel horizontaal als verticaal

Wanneer je een smartphone verticaal vasthoudt, krijg je vaak ongevraagd de tip om hem horizontaal te houden. Op zich logisch, zeker wanneer je gaat filmen. Zo krijg je namelijk de omgeving beter in beeld en kun je het op een tv of computer ook op de mooiste manier bekijken. Maar ook al sta je in een landschap, dan nog kan een verticale foto een sterker beeld opleveren.

Staande portretfoto
Foto: Dimitry Zub

Het is bij fotografie altijd belangrijk dat je naar de compositie kijkt. Als een persoon voor een hoge boom staat, dan komt het geheel beter tot zijn recht in een staande foto. Zo krijg je zo veel mogelijk van de boom op de foto en komt het lichaam samen met de armen ook goed in beeld.

Portretfotografie bij zonsondergang
Foto: Chema Photo

Wanneer je op het strand bent met een prachtige zonsondergang op de achtergrond zal een liggende foto weer beter uitpakken. Zo kun je de persoon in een van de hoeken positioneren en de zonsondergang in de andere hoek. Door hiermee te experimenteren en in beide standen te schieten zul je merken dat je ook creatievere foto’s kunt schieten. En dat komt allemaal omdat je jezelf meer vrijheid geeft om ook buiten de standaard kaders te gaan.

Voeg beweging toe

Het voordeel van een smartphone – dat lees je vaker op deze website – is dat hij zo lekker handzaam is. Je kunt vanuit elke hoek en op een makkelijke manier foto’s maken. Daarom is het ook leuk om vanaf de grond te fotograferen of juist van bovenaf. Voeg hier ook nog wat beweging aan toe en jouw portretfoto’s zullen er al een stuk interessanter uitzien.

Beweging in een kinderportret
Foto: Henrikke Due

De nieuwste modellen smartphones zijn ontzettend snel en kunnen in korte tijd een flinke reeks foto’s schieten. Deze optie heet de burst mode. Zodra je deze functie activeert, maakt je smartphone automatisch meerdere foto’s achter elkaar. Zo kun je jouw fotomodel laten springen, gekke bekken laten trekken of laten fietsen om zo unieke foto’s te krijgen.

Scherpe ogen zijn het belangrijkste

Bij portretfotografie kun je de gekste dingen doen. Maar als de ogen zichtbaar zijn, moeten ze ook wel echt haarscherp zijn. De ogen vertellen een verhaal en wanneer deze niet scherp zijn lijkt het net of er iets in de foto ontbreekt. En dat is natuurlijk iets dat je wil voorkomen.

Wanneer je de eerste foto maakt, kun je het beste eerst scherpstellen op de ogen. Dit doe je door op het scherm op de ogen te tikken en de scherpstelling vast te zetten. Zo stelt de camera automatisch scherp en kun jij op elk moment een foto maken.

Scherpstellen bij portretten
Foto: Kalen Kemp

Veel smartphones hebben ook een optie om automatisch scherp te stellen en deze doen het over het algemeen erg goed. Maar wil je het beste resultaat hebben? Dan is het eigenlijk altijd beter om wel nog even zelf scherp te stellen. Zo is de focus echt gericht op dat wat jij scherp wil hebben, en bij portretfotografie zijn dat de ogen.

Portretstand

Ja, en wat mag nu niet in dit artikel ontbreken? Precies, de portretstand. De meeste nieuwere smartphones hebben die functie in huis. Hiermee kun je iemand in beeld brengen met een onscherpe achtergrond. Grote voordeel hiervan is dat je portret daardoor loskomt van de omgeving. En met een beetje geluk is je smartphone ook in staat om verschillende belichtingseffecten op je portret los te laten.

De foto bovenaan dit artikel is van Christian Ferrer
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Fotografie voor Beginners.

Lissabon - foto met tegenlicht