fbpx
Bladeren door boek over fotografie

De beste boeken over (smartphone) fotografie

Laatst bijgewerkt:

Al dat getuur op een schermpje; geef mij nu maar even gewoon een boek of een tijdschrift! Herkenbaar? Dat vermoedde ik al! Daarom dacht ik dat het wel leuk zou zijn om de beste boeken over fotografie op deze pagina te verzamelen. En jij mag meedoen!

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik een boek over fotografie opensla, dan haak ik meteen af als er een onophoudelijke stroom met screenshots van smartphones, tablets of computers achter elkaar staan. Ik lees dat soort hoe-doe-je-dat-dingetjes liever op een website, dan in een boek. Van een boek verwacht ik dat het me inspireert en prikkelt.

Screenshots zijn nodig om iets uit te leggen (en ja, ik gebruik ze ook vaak op deze website), maar op papier wordt het al snel gortdroog en krijg je het gevoel dat je iets tegen je zin moet leren. En leren – zo is mijn stellige overtuiging – moet leuk zijn. Dan blijft het nog beter hangen ook.

Enfin: voor mij dus geen boeken met titels als ‘Professioneel fotograferen met een Samsung telefoon’ (wat is professioneel fotograferen eigenlijk?) of ‘Praktijkboek reportageflitsertechnieken’. Veel boeken gaan ook diep in op objectieven en instellingen op spiegelreflexcamera’s; een beetje zonde als je vooral focust op smartphone-fotografie.

Doe mee: wat is jouw favoriete boek over fotografie?

Oké, ik trap af met wat ik mooie fotografieboeken vind en blijf dat steeds aanvullen. Ik nodig je daarbij van harte uit om ook jouw favoriete fotoboek aan deze lijst toe te voegen. Niet bang zijn: gewoon doen! Zet er een paar regeltjes bij waarom je het zo’n goed boek vindt, en dan plaats ik ‘jouw boek’ met je naam erbij op deze pagina. Lijkt me leuk!

Lees dit als je topfoto’s wil maken

Je bent dit boekje ongetwijfeld weleens tegengekomen in de boekhandel, cadeaushop of iets wat daar op lijkt. Als copywriter vind ik de titel ‘Lees dit als je topfoto’s wil maken’ al heerlijk en die no-nonsense aanpak gaat aan de binnenkant gewoon verder. Auteur Henry Carroll is wars van de moeilijke fotoprietpraat waar zo veel boeken last van hebben.

Pagina uit het fotografie-boek ‘Lees dit als je topfoto’s wil maken’

Het concept is simpel: op elke rechterpagina staat een foto die als voorbeeld dient voor de uitleg op de linkerpagina (of andersom). Gaandeweg leer je meer over beeld en compositie en stimuleert Caroll je om er zelf mee aan de slag te gaan. De quotes in het boek vind ik alleen al fantastisch, al zijn ze soms wat ‘Engelsig’ vertaald. Eentje licht ik er graag uit:

Geweldige foto’s maken heeft minder te maken met technische kennis en veel meer met een goed gebruik van het waardevolste onderdeel van je uitrusting: je ogen.

Henry Carroll

In 116 pagina’s krijg je de basisbeginselen van de fotografie op een aangename en inspirerende manier voorgeschoteld. Dat er soms informatie in staat over instellingen die smartphones niet hebben (zoals het diafragma), vergeef ik de auteur graag.

Als je de smaak te pakken hebt met deze aanpak, dan kun je nog wel even vooruit, want in de Lees dit als je…-reeks zijn nog veel meer fotografieboeken verschenen die minstens zo inspirerend zijn als hun voorganger. Een vreemde eend is het boekje Lees dit als je beroemd wilt worden op Instagram dat logischerwijs meer over Instagram-succes gaat dan over de fijne kneepjes van de fotografie.

Vivian Maier, Street Photographer

Vivian Maier (1925–2009) is zo’n typisch geval van ‘beroemd na overlijden’. Ze fotografeerde haar hele leven, maar haar talent werd pas na haar dood ontdekt toen een doos met negatieven op een lokale veiling werd aangeboden. Maier werd geboren in New York, maar woonde tijdens haar jeugd vooral in Frankrijk.

Vivian Maier, Street Photographer: boek over fotografie

Toen ze later terugkeerde naar de VS, ging ze werken als nanny. Tussen de soep en de aardappelen door schoot ze bijna 150.000 beelden uit het dagelijkse leven. Vooral in zwart-wit. Prachtige foto’s die bijna nooit vertoond zouden zijn. Let op: de boeken zijn Engelstalig.

Over fotografie

Ronald Vink uit Den Haag vindt Over fotografie van Susan Sontag een boek dat je gelezen moet hebben. Hij zegt: “Het is een heerlijk boek over Sontags kijk op de historie van de fotografie en verhalen over de toenmalige analoge fotografie.”

Het boek komt uit 1977, maar is zo tijdloos dat je het ook in deze digitale tijd prima kunt lezen, zo vertellen de recensies. Dankjewel voor je bijdrage Ronald!

The alphabet of plants

Hij was geen professionele fotograaf en ook geen botanicus, en toch zijn de foto’s van Karl Blossfeldt (1865–1932) fenomenaal. The alphabet of plants is een van de favoriete fotoboeken van Bas Oomen uit Dordrecht en ik hoefde maar een paar pagina’s te zien om te begrijpen waarom. Mijn hemel, wat een prachtige foto’s!

Bas schrijft: “Karl Blossfeldt was beeldhouwer, amateurfotograaf en doceerde aan de Berlijnse kunstnijverheidsschool het vak ‘Modellieren nach Pflanzen’. Met zijn foto’s wilde hij een vormencollectie samenstellen voor kunstenaars, ambachtslieden en architecten. Die maakten in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw veel gebruik van zijn grafische foto’s. Ik vind de foto’s adembenemend mooi en kunstwerken op zichzelf.”

Het boek dat Bas aanhaalt is niet meer verkrijgbaar, maar er zijn genoeg andere boeken met de foto’s van Blossfeldt verschenen. Bijvoorbeeld de dikke pil van uitgeverij Taschen: Karl Blossfeldt, The Complete Published Work of het later uitgebrachte hardcover-boek met de titel Karl Blossfeldt, Masterworks. Dank voor je tip Bas!

Before Photography

Bas heeft nog een bonustip: Before Photography painting and the invention of photography, een boek uit 1981 van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. “De titel zegt alles”, schrijft Bas. “Prachtige platen met de basis van de fotografie, al vanaf 1843! Een blik terug in de tijd. Daar komt het dus allemaal vandaan: we realiseren ons dat niet genoeg als we onze smartphones achteloos uit de kontzak vissen en een paar foto’s maken. Ik heb mijn exemplaar lang geleden bij DeSlegte gekocht, maar volgens mij is het nu niet meer verkrijgbaar.”

Het boek is inderdaad nergens te vinden, maar op de website van het MoMA staat nog wel een digitale versie. Je kunt zelfs nog zien hoe de gelijknamige tentoonstelling er 40 jaar geleden uitzag!

Smartphotos

Natasja Terlouw was al langere tijd op zoek naar een boek over smartphone-fotografie. “Ik maak graag en veel foto’s met mijn Samsung S10 en dacht: er moet toch veel meer uit te halen zijn dan dat ik nu doe”, schrijft Natasja. “Op Facebook zag ik Smartphotos van Janou Zoet, een fijn boek met veel foto’s, tips en voorbeelden. Ik heb er veel aan gehad. Maar van Smartzine leer ik ook heel veel hoor!”

Fijn om te horen Natasja! 😉

Oog in oog

“Het is al een oudje, maar ik blader nog steeds graag door het fotoboek Oog in oog van Frans Lanting”, schrijft Myranda Voshaar. “Zeker als je leest wat hij heeft moeten doorstaan om zulke foto’s te kunnen maken. En dat allemaal zonder drones en camerarobots!” 

Fotoboek Oog in oog van Frans Lanting

Dit voorbeeld is alleen al prachtig! Ik ken het boek niet, maar ga het zeker snel bekijken. Da’s ook best gemakkelijk, want Myranda is mijn zus. Voor wie Myranda niet kent: het boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.


Wat vind jij het beste of mooiste fotografie-boek? Laat het me weten en ik plaats het op deze pagina!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer fototips
Druppels - bewerkt met Snapseed
Bewerk je foto’s supersnel met Snapseed presets