fbpx
Druppels - bewerkt met Snapseed

Bewerk je foto’s supersnel met Snapseed presets

Snapseed is veruit de meestgebruikte app voor fotobewerking op de smartphone. En dat is niet zo gek: de app zit volgepakt met slimme bewerkingstools en is nog gratis ook. In deze blog bespreek ik een fantastische functie die niet veel mensen kennen: de Snapseed presets.

De professionele tegenhanger van Snapseed, Adobe Lightroom, heeft wereldfaam verworven met de tienduizenden presets (voorkeuze-instellingen) die op internet verkrijgbaar zijn. Het superhandige van zo’n preset is dat je met één druk op de knop een complete reeks fotobewerkingen loslaat op een foto. Soms wel een stuk of 50 achter elkaar. Stel dat je een hele reeks foto’s op dezelfde manier wil bewerken, dan bespaart je dat een saaie klus en veel tijd.

Die presetfunctie zit ook ingebakken in Snapseed. Hij valt alleen wat minder op. Van de week vroeg iemand me of een preset hetzelfde is als een filter. Ja, min of meer wel, al heb ik het gevoel dat een preset veelomvattender is dan een filter. Om het nog verwarrender te maken heten presets in Snapseed ‘Looks’. De meeste mensen hebben het uiteindelijk over presets.

Zelf Snapseed presets (of Looks) maken

Als je Snapseed opent, zie je aan de onder- of rechterzijde van het scherm ‘Looks’ staan. Als je daarop drukt, verschijnt een reeks presets met namen als Portrait, Pop en Accentuate waarmee je je foto een snelle boost kunt geven. Het mooie is dat je aan die reeks met ‘Looks’ ook je eigen preset kunt toevoegen.

En dat werkt ‘op zijn Snapseeds’ heel erg simpel.

 1. Open een foto en maak de aanpassingen die je anders ook zou doen.
 2. Bewaar of exporteer je bewerkte foto
 3. Druk op ‘Looks’ (of als je Snapseed in liggend formaat gebruikt: op de twee boogjes rechtsboven)
 4. Scroll naar rechts (of naar beneden als je Snapseed in liggend formaat gebruikt)
 5. Zie je het lichtgrijze plus-symbool? Druk dan daarop
 6. Geef je nieuwe preset een logische naam en druk op OK
 7. Eeuhm, er is geen stap 7 😉
Originele onbewerkte foto
Bewaren van preset in Snapseed
Snapseed Look opslaan

Als je nu een nieuwe foto opent, kun je de complete bewerkingsreeks in één keer toepassen. Druk op ‘Looks’ en kies je preset. Hopla! Dat gaat mooi, nietwaar?

Nu is het niet zo dat je foto daarmee meteen helemaal perfect is, maar de grootste stappen heb je in ieder geval gezet. Je kunt je nu helemaal concentreren op het finetunen van je foto.

Presets exporteren en importeren

Als je weleens met Lightroom mobile hebt gewerkt, dan weet je wat een toer het is om een preset rechtstreeks op je mobiel te installeren of te delen met andere fotoliefhebbers. Dat gaat ons niet overkomen, moeten ze bij Google hebben gedacht. De oplossing is even simpel als geniaal.

Je kunt een preset die je in Snapseed hebt gemaakt, exporteren als een ‘QR-look’: een vierkante foto met een QR-code erin. Stel nu dat een vriend jouw fantastische preset wil gebruiken, dan kan hij jouw QR-look scannen met Snapseed en met het plus-symbooltje opslaan in zijn ‘Looks’.

Preset exporteren

 1. Druk op het symbooltje rechtsboven met het pijltje
 2. Druk op ‘QR-look’
 3. Druk op ‘QR-look maken’
 4. Druk op ‘Delen’
 5. Kies een platform waarop je je QR-look wil delen (e-mail, Facebook, WhatsApp, enz.)
Druk op het symbooltje met het pijltje in Google Snapseed
Instelling QR-preset
QR-look maken in Snapseed
Delen van de Snapseed preset

Preset importeren

Het systeem met QR-looks heeft één handicapje. Met je smartphone kun je niet tegelijkertijd een QR-code weergeven én scannen. Dus die QR-code moet je op een ander apparaat weergeven (computer of mobiel) of even printen.

Zo’n QR-look heb je natuurlijk niet even bij de hand. Ik heb een aantal presets voor je aangemaakt zodat je het importeren van QR-looks kunt uitproberen.

Dreamy preset: maakt je foto’s wat ‘dromeriger’.
Heavy B&W: levert zwart-wit foto’s op met pittige contrasten.
Powerflower: geeft extra kleur en structuur aan o.a. foto’s van bloemen.

Volg nu dit stappenplannetje om een van deze QR-looks te importeren.

 1. Open een nieuwe foto
 2. Druk op het symbooltje rechtsboven met het pijltje
 3. Druk op ‘QR-look’
 4. Druk op ‘QR-look scannen’
 5. Scan een van de Snapseed QR-codes hierboven op je computer, tablet, andere mobiel of van een print van deze pagina
 6. En BAM! Je foto is meteen bewerkt met de bewerkingen in de preset
 7. Druk op ‘Looks’ (of als je Snapseed in liggend formaat gebruikt: op de twee boogjes rechtsboven)
 8. Scroll naar rechts (of naar beneden als je Snapseed in liggend formaat gebruikt)
 9. Druk op het lichtgrijze plus-symbool
 10. Geef je nieuwe preset een logische naam en druk op OK
 11. Klaar! Je kunt de preset nu voor al je foto’s gebruiken

Presets verwijderen

Als je een stuk of wat Snapseed-looks hebt geïmporteerd, dan zijn er ongetwijfeld een paar presets die je kunt missen als kiespijn. Naast het grijze plus-symbool zie je drie puntjes. Druk daarop en je komt in het scherm waarin je de Looks kunt beheren. Met een klik op het prullenbakje zijn ze verdwenen.

Volg een online cursus Snapseed

Heb je de smaak te pakken met Snapseed en sta je te trappelen om je foto’s nog beter te maken? Volg dan de Online cursus Snapseed van De Rooij Fotografie.

In deze cursus legt fotograaf Mark de Rooij je in 10 video’s uit hoe je landschapsfoto’s, portretfoto’s, food-foto’s (en meer) in Snapseed bewerkt. De cursus leert je op een ontspannen manier en in zo weinig mogelijk tijd (de video’s duren samen 1,5 uur) het beste uit Snapseed te halen. Deelnemers beoordeelden de cursus met een 9,4.

Update: de cursus Snapseed is tijdelijk afgeprijsd van 50 euro voor 29 euro. Geen idee hoe lang dat nog geldt, dus ik zou zeggen: pak je kans.

Lissabon - foto met tegenlicht