fbpx
Slimme hack smartphone-fotografie

Slimme hacks voor fotografie met je smartphone

Gisteren vroeg iemand me wat mijn top-of-the-bill-tip was om betere of mooiere foto’s met je telefoon te maken. Ik moest er even over nadenken en toen zei ik: veel fotograferen en experimenteren. En als ik eerlijk ben, vind ik dat laatste een van de leukste dingen. Gewoon leuke dingen proberen! Met deze slimme hacks voor smartphone-fotografie hoop ik je een zetje te geven.

1. Gebruik de zaklamp van een extra smartphone

Je hebt het vast al vaker gelezen: gebruik de flitser van je smartphone alleen als het echt niet anders kan, óf voor invulflitsen in de schaduw. Dat flitslicht is vooral zo lelijk omdat het recht van voren komt.

Maar wie weinig licht heeft, moet slim zijn. Op elke telefoon zit tegenwoordig een zaklampfunctie. Als je nu een extra mobiel meeneemt, heb je dankzij die zaklamp een extra lichtbron waarmee je je onderwerp vanuit de zijkant kunt belichten in plaats van recht van voren.

Zaklamp van een extra iPhone geeft extra licht

Nu is die zaklamp ook weer geen fel studiolicht dat alles oplost, maar voor onderwerpen binnen een meter afstand kan het toch zeker een verschil maken. Ook voor macrofotografie binnenshuis kan zo’n extra lichtbron een uitkomst zijn.

En ben je met een aantal mensen in een donkere omgeving? Vraag dan of ze allemaal de zaklamp van hun smartphone op jouw onderwerp willen schijnen.

2. Verwijder ruis met een slimme truc

Smartphone in de schemer? Tenzij je een mobiel met nachtstand hebt, is dat bepaald niet ideaal. De sensor van je telefoon kan door zijn compacte formaat weinig licht opvangen. Je smartphone kan in zo’n geval niet anders dan de ISO-waarde (de lichtgevoeligheid) van de sensor opvoeren. Het gevolg is dat er vooral in de donkere delen van je foto veel beeldruis te zien is en dat levert een onscherp en korrelig beeld op.

Slimme hack smartphone fotografie: Ruis weghalen met Live Photos

Maar… er bestaat een trucje om die ruis te laten verdwijnen. Als je een iPhone hebt dan ken je ongetwijfeld de functie Live Photo’s. Als je die inschakelt met de knop in de camera-app, dan maakt je iPhone een video van 1,5 seconde vóór het nemen van een foto tot 1,5 seconde na het nemen van een foto.

Als je de Live Photo nu met een statief neemt, dan kun je de ruis naderhand heel simpel verwijderen. Open de Live Photo en veeg naar boven zodat je de Effecten-opties in beeld krijgt (Herhaal, Stuiter en Lange belichting). Kies voor Lange belichting en de ruis is verdwenen!

Heb je een Android-mobiel en kampt je avondfoto met veel ruis? Dan raad ik je aan om die ruis weg te poetsen met de mobiele versie van Lightroom. Deze app heeft met 6 aparte schuifregelaars een van de beste ruisonderdrukkers in huis.

Ruis verwijderen in Lightroom mobile

3. Laat het toeval toe

Toen ik in de vorige eeuw op de kunstacademie zat, had ik weleens les van een docent die me steeds maar weer benadrukte dat ik meer gebruik moest maken van het toeval. Want ik wilde het allemaal veel te precies, vond hij. Later zag ik waarom van alle docenten juist hij met die wijze raad kwam.


De docent, Johan Claassen, bleek zelf heel veel gebruik te maken van het toeval. Hij maakte veel ‘windtekeningen’ of ‘aeolografieën’ zoals hij ze zelf noemde (naar de mythologische windgod Aeolos). In een twee meter hoge stellage hing hij een verzwaard koord met een stift eraan en een vel papier eronder. En ging daarna lekker koffie drinken terwijl de wind de stift over het papier zwierde. Hier zie je hoe dat werkt.

Nou zal ik niet beweren dat het eindresultaat een meesterwerk opleverde, maar het idee was natuurlijk fantastisch poëtisch, en Johan kwam zo weer op nieuwe ideëen. Je laten inspireren door het toeval, hoe mooi is dat. Met fotografie kan dat natuurlijk ook. Het kan heel bevrijdend zijn om te fotograferen zonder te zien wat je gaat krijgen. Zoals bij deze foto waarbij ik mijn smartphone plat op de kerkbankjes legde en afdrukte met een van de volumeknoppen.

Kerken lenen zich goed voor deze onvoorspelbare aanpak, maar bomen ook. Hup, smartphone op het bos-, loop- of fietspad en afdrukken maar.

Vind je het lastig om zelf uit beeld te blijven als je afdrukt? Probeer dan je oordopjes als afstandsbediening in te zetten. Nee, je hoeft ze niet in je oren te doen, maar de knopjes in de kabel kun je gebruiken om de camera te bedienen.

4. Scan oude dia’s met een macrolens

Oude dia’s: ik heb er nog stapels van liggen. Jij ook? Hoe leuk zou het zijn als je daar nog eens een fotoalbum van zou kunnen maken, want dia’s draaien is anno nu toch best obscuur geworden.

Inscannen van al die oude dia’s is een monsterklus, want vaak moet je ze dan ook nog uit het diaraampje halen. Maar het kan gelukkig veel gemakkelijker én sneller. Want met een macrolens op je telefoon kun je elke dia gewoon fotograferen. Het enige wat je verder nodig hebt, is een licht bewolkte dag, wat plakband en een stuk raamfolie, een vel papier of iets anders dat het licht diffuus maakt.

Dia scannen met macrolens

Plak de raamfolie op het raam met uitzicht op de bewolkte lucht, plak de dia erop met tape, en fotograferen maar!

Lastig? Op de website van Moment vind je een stappenplannetje. En natuurlijk zeggen ze dan dat het met hun macrolens het beste gaat. Maar: in dit geval hebben ze gelijk. Met een goedkopere macrolens wordt het een uitdaging om je dia’s te fotograferen die scherp zijn tot in de hoeken.

5. Gebruik je tv als achtergrond

Je kent het vast wel: je wil dolgraag naar buiten voor wat mooie plaatjes, maar tjonge, dat weer! Het regent, bliksemt, hagelt en waait tegelijk. Hondenweer! Er zit niets anders op dan een boek lezen of Netflix kijken. Maar wacht eens: die tv…

Slimme fotografie-hack: tv-scherm als achtergrond
Foto kamer: Jonas Leupe

In bijna elke huiskamer staat nu een uit de kluiten gewassen flatscreen tv. Dat scherm is zo groot dat je het met gemak als achtergrond kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor een portret, stilleven of zelfs een productfoto voor je webshop (als je die hebt). Ideaal voor een experiment op een regenachtige zondagmiddag.

De vraag is alleen: hoe krijg je een achtergrond op je tv? Als je een Apple TV of Google Chromecast hebt, dan weet je ongetwijfeld hoe je afbeeldingen en video naar je tv moet streamen. Heb je dat niet, dan blijven er 2 mogelijkheden over: je laptop aan de tv koppelen met een hdmi-kabel, of je beeldmateriaal op een usb-stick zetten en die in de tv pluggen.


Maar dan is het nog zoeken naar geschikt achtergrondbeeld. Daarvoor kun je natuurlijk een van je eigen foto’s gebruiken, maar als je een typisch achtergrondplaatje zoekt, dan zou je ook eens kunnen rondneuzen bij de gratis stockfotowebsites als Unsplash, Pexels en Pxhere.

Als je nog dieper in de tv-als-achtergrond-materie wil duiken, bekijk dan deze video van Joe Edelman die een 65 inch lcd-scherm gebruikt als flexibele achtergrond in zijn studio.

6. De plantenspuit: voor al uw fotogenieke druppels

Water is een van de dankbaarste beeldelementen: het spat, golft, spettert en klettert en levert prachtig ronde druppels op die op vrijwel elk oppervlak blijven kleven. Vooral planten, ramen maar ook mensen zijn kleefobjecten die er met waterdruppels alleen maar fotogenieker op worden.

Smartphone fotografie: slimme hack 6: de plantenspuit

Maar hoe vaak het ook regent in de lage landen, je zal net zien dat het kurkdroog is als jij met je smartphone-camera op pad wil. Welnu geen nood, beste fotovriend, want er is een wondermiddel dat op commando de prachtigste druppels verspreidt. Een opzienbarend waternevelsysteem dat ook bekend staat onder de welluidende naam ‘plantenspuit’.

(Te) droog onderwerp? Plantenspuit erop! Maak druppels en beperk je vooral niet tot bloemen en planten.

Foto: Jerry Carlos | Camera: iPhone XR

6. Gebruik een vergiet voor mooie patronen

Geef je onderwerp een nieuwe lading met… licht- en schaduwvlekken. Hoe doe je dat? Met een voorwerp waar gaatjes in zitten. Dat kan een vergiet zijn uit je keukenkast of een zeef, maar het mooiste effect krijg je met opengewerkte stoffen. In de video hieronder laat fotograaf Bill Lawson zien hoe hij te werk gaat om die structuren op je foto ‘neer te laten dalen’.

Weet wel dat dit effect niet werkt met diffuus licht. Het licht moet echt van één kant komen. Dat kan met een lamp, die goede oude zon als-ie schijnt of… met tip nummer 1!

Lissabon - foto met tegenlicht