Portretfotografie

4 slimme apps voor het retoucheren van portretfoto’s op je computer

Gesponsord

Of je nu een spiegelreflex of smartphone gebruikt: met elke camera kun je vandaag de dag prima portretten schieten, ook als je een beginner bent. Maar hoe zit het met de nabewerking van portretfoto’s? Heb je voor het retoucheren dikke handleidingen en dure Adobe-programma’s nodig of kan het gemakkelijker?

Natuurlijk: Adobe Photoshop en Lightroom zijn koplopers op het gebied van fotobewerking, maar er zijn ook alternatieven. In deze review bespreken we 4 portretbewerkers die je veel moeilijk retoucheerwerk uit handen nemen. Voor elk programma geldt dat je er geen fotovakschool voor nodig hebt om ermee te kunnen werken. Je kunt er dus meteen mee aan de slag. Hieronder stellen we de programma’s aan je voor. Aan jou de keuze welke je het meest aanspreekt.

1. PhotoDiva

PhotoDiva is een portretbewerker op basis van AI, kunstmatige intelligentie dus. Dankzij gezichtsherkenning herkent het automatisch de gelaatstrekken in een portret. Daardoor kun je met de Auto Retouch-presets (retoucheer-voorinstellingen) heel gemakkelijk snelle veranderingen doorvoeren zoals de huid gladder en de tanden witter maken, rode vlekken verwijderen en de huid wat bruiner kleuren.

Portretfoto’s retoucheren met PhotoDiva

Naast de vele presets en effecten beschikt PhotoDiva ook over handmatige gereedschappen om portretfoto’s te finetunen:

 • Tools om huidvlekjes en rode ogen te verwijderen, en de kleur van de ogen en het haar aan te passen
 • Digitale make-up: lippenstift, blusher, bronzer, highlighter, oogschaduw
 • Handige tools om de kaaklijn, neus, lippen en ogen in een gezicht te bewerken
 • Functies om de taille, benen, spieren en rondingen van je model aan te passen
 • Tools voor het bijsnijden, roteren, kleurcorrectie van foto’s
 • Een slimme achtergrondwisser met standaard achtergrondafbeeldingen
 • Een bibliotheek met prachtige filters voor het maken van samengestelde portretten

PhotoDiva is een gratis portretbewerker voor Windows 11, 10, 8 en 7. Sommige geavanceerde functies zijn echter alleen beschikbaar met een betaald abonnement.

2. PortraitPro

PortraitPro is net als PhotoDiva volgestopt met kunstmatige intelligentie. Naast gezichtskenmerken detecteert het programma ook het geslacht en de leeftijd van het model.
De laatste update van PortraitPro bevat slimme functies zoals een gereedschap om schouders en nek af te slanken, een lichaams-editor, een geavanceerde ‘gezichtsboetseerder’, realistische digitale make-up en een flinke reeks presets om met één klik het gewenste effect te bereiken.

Portretfoto verbeteren met PortraitPro

PortraitPro bevat ook een heuse toolkit voor haarstyling die je helpt je bij het bewerken van de haarlijn van het model, het uitproberen van een nieuwe haarkleur en het toevoegen van wat volume.

Andere functies van PortraitPro:

 • Krachtige achtergrondeditor
 • Uitgebreide mogelijkheden voor het regelen van de belichting
 • Uitgebreide collectie filters
 • Handige integratie met Adobe Photoshop en Lightroom
 • Batchverwerkingsmodus voor het bewerken van meerdere foto’s tegelijk

PortraitPro is er voor Windows en Mac en een van de beste portret-bewerkingsprogramma’s die er op dit moment verkrijgbaar zijn. Veel handige functies zoals batchverwerking zijn niet beschikbaar in het Standard-abonnement, dus je zult een duurder abonnement moeten aanschaffen als deze functies voor jou must-haves zijn.

3. AKVIS MakeUp

De derde slimme portretbewerker die we hier bespreken is AKVIS MakeUp. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft het programma geen make-up-functies. Toch heeft AKVIS MakeUp genoeg gereedschappen in huis voor foto-retouche.

AKVIS heeft twee modules: Express en Advanced. In Express retoucheer je een portret met één muisklik. De huid wordt egaal gemaakt, opgelicht en opgefrist, en er gaat wat ‘glamour glow’ overheen. Als je model geen huidproblemen heeft of andere onvolkomenheden waarbij een handmatige bewerking nodig is, dan is de Express-module voldoende om je foto op te poetsen.

Portretfoto’s aanpassen met AKVIS MakeUp

Wil je meer zeggenschap over het eindresultaat, dan heb je de Advanced module van AKVIS MakeUp nodig. Hiermee kun je:

 • de huidtint van het model in balans brengen
 • spelen met gezichtsparameters
 • puistjes, moedervlekken, puistjes en acné verwijderen
 • de tanden van het model witter maken
 • het rode-ogen effect maskeren
 • filters toepassen, zoals B&W (zwart-wit)
 • een reeks foto’s in één keer verwerken

De ontwikkelaars van AKVIS promoten de app als een fotobewerkingsprogramma voor foto’s van speciale gelegenheden zoals bruiloften, diploma-uitreikingen, verjaardagsfeestjes en baby shower. AKVIS MakeUp is namelijk in staat om alle portretten in een fotoshoot binnen een paar minuten dezelfde behandeling mee te geven. En dat scheelt natuurlijk zeeën van tijd.

AKVIS MakeUp is verkrijgbaar voor Windows en Mac en ook leverbaar als plug-in voor fotobewerkingsprogramma’s als Photoshop, Photoshop Elements, Corel PaintShop Pro, en meer. Als je het programma voor commerciële doeleinden wil gebruiken, moet je een Business-licentie kopen.

FaceFilter

De laatste portretbewerker in onze lijst is FaceFilter, dat ook weer kunstmatige intelligentie als startpunt heeft. Alle gereedschappen in dit programma zijn gebaseerd op schuifregelaars, waardoor retoucheren een fluitje van een cent is. Bovendien heeft FaceFilter meer dan 100 ‘beautypresets’ om meteen een reeks effecten op een portretfoto los te laten.

Portretfoto’s retoucheren met Facefilter

FaceFilter is handig als je het volgende wil bereiken:

 • Onvolmaaktheden verwijderen, rimpels verbergen en gezichtsglans maskeren
 • Nek en schouders in een foto bewerken
 • Digitale make-up aanbrengen: mascara, blush, lippenstift, contouren
 • De gezichtsuitdrukking van het model bewerken
 • Portretten in kleur corrigeren en witbalans corrigeren
 • Filters en effecten toepassen

FaceFilter is ideaal voor mensen die hun eerste stap zetten op het gebied van portretbewerking. Het nadeel is dat het programma al lange tijd geen updates meer heeft gehad en verouderde algoritmes gebruikt. Daardoor ligt een onnatuurlijk effect op de loer als je niet voorzichtig genoeg bent.

Natuurlijke schoonheid in portretfoto’s?

Hoewel ‘natuurlijke schoonheid’ steeds meer de standaard wordt, gebruiken vrijwel alle portretfotografen fotobewerkingsprogramma’s om hun foto’s op te frissen of een speciaal effect te geven. Denk aan oogkringen en vlekken verwijderen, roodheid van de huid maskeren, extra glans toevoegen en ogen helderder maken. Zolang het maar niet té is, dus het is de kunst om op tijd te stoppen.

De programma’s die we in dit artikel hebben besproken, lenen zich daar prima voor. Wij hopen dat je hieruit een portret-editor kunt vissen die je bevalt!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met AMS Software. De foto boven dit artikel is van Andrey Zvyagintsev en komt van fotosite Unsplash.

Lissabon - foto met tegenlicht