Geld verdienen met fotografie

Geld verdienen met fotografie: ook voor smartphone-foto’s?

Geld verdienen met iets dat je ontzettend leuk vindt: dat willen we natuurlijk allemaal. Maar kun je ook geld verdienen met foto’s die je met een smartphone hebt gemaakt?

Het korte antwoord: ja, dat kan. Ben je een volhouder, een aanpakker en heb je een realistische kijk op wat je met smartphone-fotografie wel en niet kan? Want eerlijk is eerlijk: met je iPhone een bruidsreportage maken, is vragen om moeilijkheden. Houd het dus simpel! Als je die regel maar voor ogen houdt, kun je zeker geld verdienen met smartphone-fotografie.

Welke methode je ook kiest: besteed serieus tijd aan de promotie en geef vooral niet te snel op!

1. Doe mee aan fotowedstrijden (en win!)

Als je denkt dat alleen het lokale huis-aan-huisblad af en toe een fotowedstrijd organiseert, dan heb je het mis. Er is een flinke reeks aan kleine en grote fotowedstrijden, zowel nationaal als internationaal. De prijzen bestaan soms uit geld, maar nog vaker uit foto-apparatuur, fotoproducten en bijzondere uitjes als een snorkelsafari (!) of ballonvaart.

Maar waar vind je die wedstrijden dan? Op websites als fotowedstrijd.info en prijsvragen.nl staan hele opsommingen van nationale en internationale fotowedstrijden. Ook op Instagram komen er geregeld ‘photo contests’ voorbij. Wil je foto’s insturen met mensen erop? Vraag dan eerst toestemming aan de afgebeelde personen!

2. Verkoop foto’s op je eigen fotowebsite

Een van de meest aansprekende manieren om jouw foto’s voor het voetlicht te brengen en geld te verdienen met fotografie, is een eigen portfolio-website. “Maar waarom?”, zul je misschien denken: “Ik heb toch Facebook en Instagram?” Ja, dat is waar, maar stel dat Instagram in een Zuckerberg-schandaal terechtkomt of de populariteit van Facebook verder afneemt, dan verdwijnt jouw online aanwezigheid ook in het afvoerputje. Hyves, MSN en Google Plus zijn heus niet de laatste sociale netwerken die het veld hebben geruimd.

Een website – jouw eigen website – blijft altijd bestaan. Er is niemand – behalve jezelf – die hem uit de lucht kan halen. Het is altijd raadzaam om een website als basis te hebben. Maar dat wil niet zeggen dat je geen publiek mag zoeken via Facebook en Instagram. Integendeel!

Maak je eigen website met Wix

Ooit was het maken van een website alleen voorbehouden aan slimme techneuten, maar nu kan iedereen het. Bijvoorbeeld met Wix: je kunt kiezen uit honderden websitesjablonen waar echt juweeltjes tussen zitten. Door met teksten en foto’s te slepen, zet je in een mum van tijd je eigen website in elkaar.

3. Verdien geld met profielfoto’s voor LinkedIn

Een profielfoto waarbij je schaterlachend met een glas witte wijn voor je gezicht op een terras zit, is helemaal leuk als profielfoto op Facebook. Maar op LinkedIn is dat een stuk minder handig. Het is immers een zakelijk netwerk waar je een goede eerste indruk wil achterlaten. En dan komt een rommelige vakantiefoto, een brakke selfie of helemaal géén foto, echt niet professioneel over.

Kortom: dat biedt perspectieven voor jou! Train jezelf in het fotograferen van profielfoto’s. Dat hoeven heus geen saaie foto’s te worden. Zorg gewoon dat iemand eruit ziet als zichzelf. En ja, ook op een LinkedIn-foto mag iemand lachen. Zo lang het hoofd maar niet in de nek zit van het schaterlachen 😉

NB: de standaardlens van je smartphone (doorgaans een groothoek) is minder geschikt voor portretten. Het groothoekperspectief zorgt ervoor dat de neus te groot wordt afgebeeld in verhouding tot de rest van het gezicht. En een grote neus: dat willen mensen niet. Gebruik daarom de telelens van je mobiel of – als die er niet op zit – koop een goede opzetlens die van je standaardlens een telelens maakt.

4. Organiseer een fototrip

Ben je een echte regelneef, dan kun je best een centje bijverdienen door leuke fototrips of fototours te organiseren. In je buurt weet je vast wel waar de fotogenieke straatjes, natuurgebieden of architectonische hoogstandjes te vinden zijn waar mensen fotografisch op kunnen aanhaken.

Geld verdienen met fotografie door het organiseren van een fototrip
Foto: Dan Smedley

Regel een foto-uitje met alles erop eraan (daarmee bedoel ik eten en drinken 😉 en een paar opties voor binnen bij slecht weer. Vraag een redelijk organisatiebedrag zodat je er wel iets aan overhoudt.

5. Verkoop foto’s aan een stockbureau

De meest voor de hand liggende manier om geld te verdienen met je smartphone-foto’s is verkoop via een stockbureau. Naast gratis stockwebsites als Unsplash, Pixabay, Pexels en PxHere, bestaan er nog een flink aantal commerciële stockbureaus, zoals Getty Images, iStockphoto, Shutterstock, Dreamstime en 123RF. Vooral de laatste drie worden veel geraadpleegd door o.a. ontwerpers die op zoek zijn naar specifieke beelden die je niet snel tegenkomt op websites met gratis stockfoto’s. En ja, voor mijn werk als grafisch vormgever koop ik regelmatig beeldmateriaal via deze websites.

Ook als amateur-fotograaf kun je je foto’s aanbieden op sites als Shutterstock, 123RF en Dreamstime. Het stockbureau beoordeelt dan eerst of de inhoudelijke en technische kwaliteit voldoende is. Kom je door die keuring, dan kun je meteen verder met uploaden van nieuw beeldmateriaal.

Geld verdienen met fotografie: dat kan met Shutterstock. Alhoewel...

Wat je precies krijgt per verkochte foto, hangt helemaal af van het type stockbureau en hoeveel foto’s je al hebt verkocht. Het is slim om vooraf goed de voorwaarden door te lezen voordat je je aanmeldt. 123RF schermt bijvoorbeeld met percentages tot 60%, maar dat geldt alleen als je meer dan 1 miljoen foto’s hebt verkocht! Eén miljoen! Een bedrijf als Shutterstock knijpt de commissies per foto steeds verder af. In juni 2020 daalde de prijs van $0,25 naar $0,10. Dat is omgerekend 8 eurocent per foto! Daar kun je nog niet eens een potlood voor kopen.

Dreamstime maakt het verkopen van je smartphone-foto’s wel heel gemakkelijk en de commissiepercentage van minimaal 25% is heel redelijk. Via een app kun je je foto’s zonder tussenkomst van een computer uploaden naar Dreamstime.

Foto’s verkopen op Picfair

Een nieuwere stocksite is Picfair. Door het woord ‘fair’ in de naam kun je al raden wat de achterliggende gedachte is. Bij Picfair krijg je als fotograaf de volledige zeggenschap over de prijs die je voor een foto wil hebben en bij verkoop ontvang je geen 8 eurocent of 25%, maar de volle 100% van de vraagprijs. Picfair zet er dan 20% bovenop om het platform in stand te houden.

Picfair: foto’s verkopen via internet

Het leuke van Picfair is dat je meteen je eigen webwinkel krijgt die tegelijkertijd ook als portfolio-website kan dienen. Picfair geeft ook tips hoe je je winkel en de foto’s daarin kunt aanprijzen op social media. Nadeel is dat het platform in de verste verte nog niet de naamsbekendheid heeft als bijvoorbeeld Dreamstime en dat kopers vooralsnog alleen met een creditcard kunnen betalen.

6. Exposeer in een lokaal café

Ja precies, gewoon een ouderwetsche tentoonstelling met prijskaartjes eronder! Het leven kan zo simpel zijn. Zeker in Grand Cafés is er altijd wel een kale lege muur te vinden. Bestel een koffie met appeltaart (Bossche Bol als je in Den Bosch bent) en vraag daarna aan de eigenaar of je daar mag exposeren met je fantastische foto’s.

Geld verdien met fotografie met een foto-expo in een café

Mag het? Mooi!

Voorkom dat je een allegaartje aan foto’s exposeert. Dat maakt je presentatie heel rommelig en zo blijft hij ook niet lang in de hoofden van bezoekers hangen. Zorg voor een overkoepelend thema, bijvoorbeeld portretten van kinderen, de straten van Lissabon of bladvormen van planten. Het mag alles zijn, als er maar samenhang in zit. En… plak er meteen een akelig goed plakkende sticker onder met daarop de prijs. Je wilt immers wel wat verdienen aan je fotografie-expo.

7. Start een blog over fotografie

Als je een beetje kunt schrijven, dan is een mix van jouw foto’s en tekst een gouden één-tweetje. Met zo’n combinatie verleid je mensen om langere tijd op je website te blijven. Tussen je eigen foto’s door schrijf je blogs met fototips en review je fotospulletjes. Als je dat goed doet, komen er steeds meer mensen naar je website en kun je langzaam maar zeker geld gaan verdienen met affiliate marketing.

Wil je weten hoe het werkt? Dan is de cursus Affiliate Marketing van Jacko Meijaard op afstand de beste manier om alles te leren over deze manier van geld verdienen. De cursus kost tijdelijk geen €297, maar €47 euro, dus da’s aardig wat korting!

Is dit alles?

Nee natuurlijk niet! Ik kan nog 37 andere manieren bedenken om geld te verdienen met fotografie, maar met deze 7 tips kun je alvast gaan broeden. Als ik iets Heel Erg Belangrijks ben vergeten: stuur me een berichtje!

Lissabon - foto met tegenlicht