Luminar AI review

Luminar AI review: hoe slim is dit fotobewerkingsprogramma?

Dat je je foto’s meteen kunt bewerken op je smartphone is natuurlijk fantastisch, maar op een computer werkt het toch allemaal net even handiger en vooral nauwkeuriger. Een fotobewerkingsprogramma dat steeds populairder wordt is Luminar. De reden is simpel: Luminar is een gereedschap waar je geen cursus voor hoeft te volgen om ermee aan de slag te kunnen. Met een paar klikken tover je je foto’s om tot spectaculaire beelden. Maar nu komen de ontwikkelaars van Luminar met iets nieuws: Luminar AI. Wat is dat AI en worden je foto’s daar beter van? Tijd voor een review!

In een ver leden heb ik vaker spulletjes van Skylum Software, de makers van Luminar AI, gereviewed. Aan alles is voelbaar dat ze iets anders willen neerzetten dan de gebruikelijke fotobewerkingsprogramma’s met een menubalk en eindeloos veel paletten met functies waarvan je uiteindelijk maar 20% gebruikt.

Luminar AI review: sjablonen.

De rode draad in elk Skylum-programma is dat het een mix is van instant resultaat en een reeks schuifjes om dat resultaat te verfijnen. En dat is in Luminar AI niet anders. Zodra je een foto opent, kun je kiezen uit een reeks voorinstellingen waarmee je je foto al meteen een flink bewerkingszetje geeft. Of nou ja, ‘zetje’. Zo’n instelling kan best hard van stapel lopen. In Luminar AI heten die voorinstellingen geen ‘presets’ of ‘looks’, maar ‘templates’, wat in de Nederlandse versie vertaald is als ‘Sjablonen’.

Sjablonen in Luminar AI: het gaspedaal erop!

Het is goed om te weten dat die sjablonen een stap verder gaan dan bijvoorbeeld de presets in Lightroom. Wanneer je een foto opent, scant Luminar het beeld en geeft je op basis daarvan suggesties voor sjablonen die bij je foto passen. Bij een foto van een landschap met veel lucht en een kanaal stelt Luminar bijvoorbeeld sjablonen voor in de collectie ‘Bewolkt’, ‘Waterpartijen’ en ‘Makkelijke Landschappen’. In elke collectie zitten dan weer een stuk of 6 sjablonen die je op je foto kunt loslaten.

Aan de schrijfwijze van het sjabloon ‘Makkelijke landschappen’ zie je al dat het geen sinecure is om een Engelstalig pakket in logisch Nederlands te vertalen. Ik vraag me altijd af wie de mensen zijn die dat doen. Op zich zijn het prima te begrijpen sjabloonnamen als ‘Opfrissen’ en ‘Verlichte wolken’, maar wat kun je verwachten van ‘Arctische atomen’ en ‘Verbrand rolletje’? Dat staat er echt!

Het doet me denken aan de verfmengwand in de doe-het-zelf-zaak waarbij je aan de verkoper moet vragen of hij 5 liter ‘Verfrissend anijs & koraal’ aan wil maken.

Gekke namen of niet: het slimme van de sjablonen is dat ze beeldelementen kunnen herkennen en op basis van die info de foto selectief kunnen aanpassen. Stel dat je een rivier in beeld hebt met een wat bleke lucht. Dan zou je kunnen zeggen: maak het blauw wat dieper van kleur, maar dan wordt die rivier al snel té blauw. Luminar herkent de rivier als zijnde een waterpartij en ‘begrijpt’ dat die niet blauwer mag worden als je er een pittig sjabloon overheen gooit.

Kunstmatige intelligentie: echt zo slim?

Een ander voorbeeld is de foto hieronder van de Waalbrug bij Nijmegen. Ik dacht: laat ik eens wat Italiaanse invloeden toevoegen aan Nijmegen. Met het sjabloon ‘Toscane’ neemt Luminar AI niet alleen de lucht flink onderhanden, maar past ook de kleurtint van de gehele foto aan om het beeld zo realistisch mogelijk te maken. Kijk maar eens naar de brug en het asfaltweggetje die nu een paarsige gloed hebben meegekregen.

Review Luminar AI: het effect van het sjabloon Toscane

Dat is dus die ‘AI’ in de naam van het programma: Artificial Intelligence. Ofwel: kunstmatige intelligentie. Het is een term waar je op dit moment steeds vaker mee om de oren wordt geslagen. Het is een verzamelterm voor alles waarbij de computer je denkwerk uit handen neemt. Klinkt misschien niet zo gezellig, maar als je ziet wat het kan doen met je foto’s, moet jij maar eens proberen om een ‘WOAUW!’ te onderdrukken.

Waalbrug onbewerkt

Sleep met de witte balk om de foto voor en na de bewerking te bekijken.

Nu is die compleet aangepaste lucht in Nijmegen een extreem voorbeeld, maar het laat wel zien wat je met kunstmatige intelligentie kunt bereiken. Het is aan jou om die soms wat doorgeslagen aanpassingen naar de realiteit te trekken. En dat kan heel gemakkelijk met een schuifje waarmee je het effect van een sjabloon kunt temperen. Maar het echte werk gebeurt in de volgende tab: Bewerken.

Bewerken

Het tabblad ‘Bewerken’ lijkt al wat meer op een ‘gewoon’ fotobewerkingsprogramma, maar hier zul je geen tools als helderheid, verzadiging en scherpte tegenkomen. De makers hebben de gereedschappen beschrijvende namen proberen mee te geven. Dus geen tool met ‘kleurverloop’ en ‘luminantie’, maar een pakketje regelaars die gebundeld zijn in de instelling ‘Kleurenharmonie’.

Voor het overzicht heeft Skylum de 30 gereedschappen onderverdeeld in Essentieel, Creatief, Portret en Professioneel. Een beetje willekeurig is dat wel, want waarom vallen de AI-functies van Portret niet onder Professioneel of Creatief? Maar toegegeven: het programma krijgt daardoor wel meer structuur.

Fotobewerkingspogramma dat lucht kan vervangen

Van sjabloon naar gereedschap

Wat zo mooi is aan de gereedschappen is dat ze de instelling van een eerder gekozen sjabloon reflecteren. Dus stel dat je het sjabloon ‘Toscane’ hebt gekozen, en daarna overschakelt naar de tab Bewerken, dan zie je daar stuk voor stuk alle instellingen waarmee dat sjabloon is samengesteld. En dat is natuurlijk een fantastische manier om te leren wat het effect is van alle gereedschappen.

Wennen is het soms wel. Als ouderwetsche Photoshopper zocht ik bijvoorbeeld het gereedschap om de horizon recht te zetten. Onvindbaar! Totdat ik erachter kwam dat je in de tool Compositie gewoon met je muis aan de hoeken van de foto kunt trekken om het beeld te roteren. Wel ja, zo simpel kan het zijn.

Slim bewerken

Die eenvoud vind je op heel veel andere plekken terug. Alleen al het gereedschap Verbeteren doet al zo veel voor je foto, ook weer op basis van kunstmatige intelligentie. Of neem Sfeer: deze tool kan de diepte van een foto analyseren om laaghangende nevel of heiigheid toe te voegen. Slim!

De meest duidelijke demo van kunstmatige intelligentie in Luminar AI zijn de portretgereedschappen. Hiermee kun je in belachelijk korte tijd een perfect bewerkt portret afleveren. Ik heb in mijn leven toch behoorlijk wat mensen ‘bewerkt’ in Photoshop, maar zo snel als in Luminar is het me nooit gelukt.

Portretten bewerken in Luminar AI

En dan moet je niet denken aan een digitale plastische chirurgie, maar een subtiele en realistische verfijning. Zoals bijvoorbeeld het egaliseren van een glimmende huid, het verwijderen van oogwallen en kleine oneffenheden, en wat extra accent leggen op ogen en wenkbrauwen.

Het Lucht-gereedschap van Luminar AI is spectaculair, maar zo’n luchtververvanger doet bij menigeen de wenkbrauwen fronsen. Je kunt je inderdaad afvragen hoe ‘eerlijk’ dat is en of die truc je wel voldoening gaat geven. Als je (zoals ik) vaak foto’s bewerk voor een tijdschrift, dan is het wel handig als je een uitgebeten witte luchtpartij kunt vervangen door iets aantrekkelijkers. Een fotograaf kan immers niet dagenlang op de hoek van straat gaan staan om het ideale weer af te wachten.

Technisch werkt de luchtwisseltruc doorgaans perfect, ook in doorkijkjes tussen palen en hoogspanningsmasten. Wonderbaarlijk om te zien hoe Luminar AI met een druk op de knop een nieuwe compleet nieuwe luchtpartij toevoegt en meteen de toonschaal van de volledige foto aanpast op de kleuring van de lucht.

Gemeen als ik ben, heb ik de luchtvervanger ook losgelaten op een foto van een kale boom met een stelsel van gedetailleerde takjes waardoor je de lucht ziet. Dat zijn momenten waarop de intelligente software van Luminar nog steeds zijn best doet, maar toch het spoor bijster raakt.

Foto in daglicht omzetten naar avond
Van daglicht naar schemeravond: als je het wil, dan kan het in Luminar AI

Weet je wat het is met die kunstmatige intelligentie? Eigenlijk kan alles, maar het is aan jou om de realiteitszin van je foto’s te bewaken. Zo kun je bijvoorbeeld ook zonnestralen aan je foto toevoegen. En dat kan zo levensecht dat je niet doorhebt dat die stralen van Luminar komen en niet van de zon. Stel dat je deze functie te pas en te onpas zou gebruiken, dan is de lol er snel af denk ik. Ofwel: de foto en het moment moeten zich ervoor lenen. Maar wat let je om daar eens even heerlijk mee te spelen? Je mag toch zeker wel plezier hebben in je hobby, of niet dan?!

Tools voor gevorderden

Nu kun je alle slimmigheid overlaten aan Luminar AI, maar je mag zelf ook de slimmerik uithangen. Net als Lightroom heeft Luminar radiaalfilters en kwasten om een bewerking op een deel van een foto los te laten. Dus stel dat een AI-gereedschap toch niet zo slim is als-ie zich voordoet, dan kun je deze selectieve tools gebruiken om de regie over je foto in eigen hand te houden.

Bij alle Skylum-programma’s krijg je een Photoshop- en Lightroom-plugin cadeau. Dus je kunt Luminar AI rechtstreeks vanuit Lightroom en Photoshop activeren. Best handig als je gewend bent om hiermee te werken en voor een paar tientjes een flink pak gebruiksgemak én tijdwinst wil inkopen.

En wat vinden we ervan?

Kunstmatige intelligentie vergt het nodige van je computer. Tijdens mijn test merkte ik dat de ventilatoren van mijn iMac harder gingen draaien bij het activeren van een AI-functie. Maar verder presteert Luminar AI prima op mijn 5 jaar oude machine. Me dunkt dat je voor 79 euro (69 euro met Smartzine-korting) die het programma kost heel veel waar voor je geld krijgt.

Ik zou niet willen beweren dat dit de complete vervanger is van het duo Photoshop en Lightroom, maar zeg nou eerlijk: is dat wat de mensen willen? Ik heb zomaar eens het idee dat iedereen snakt naar minder techniek en meer eenvoud. Gewoon een fotobewerkingsprogramma waarmee je meteen aan de slag kan zonder handleiding. En dat kan écht met Luminar.

Luminar AI draait op Windows- en Mac-computers en is géén abonnement. Je betaalt dus een eenmalig bedrag. Skylum zal je proberen te verleiden tot een Luminar X lidmaatschap, maar dat is echt nergens voor nodig. Ook handig om te weten: bij het bestellen gaat Skylum er vanuit dat je licenties voor 2 computers wil aanschaffen, maar waarom zou je? Zet daarom het schuifje naar één licentie en je ziet het totaalbedrag dalen.

Koop Luminar AI met korting

Goed nieuws! Luminar AI is afgeprijsd van €79 voor €47. Da’s een fijne korting!

Update juli 2021:

Skylum heeft in update 4 van Luminar AI een extra tool toegevoegd die ‘Portret met Bokeh AI’ heet. Met dit gereedschap kun je de achtergrond van portretfoto’s in de onscherpte laten verdwijnen, óók als je smartphone geen portretfunctie heeft. Onscherpte – of nou ja: een gedeeltelijke onscherpte – kan je foto’s niet alleen de allure geven alsof ze met een dure spiegelreflexcamera zijn gemaakt; het maakt je beeld ook rustiger en zorgt ervoor dat het gezicht loskomt van de omgeving. Luminar AI herkent mensen vanaf het middel en groepen mensen. Kennelijk zijn benen nog wel een ding 😉

Luminar AI review
Luminar AI
Pluspunten
Superkrachtige AI-gereedschappen
Prima instap voor beginners en genoeg mogelijkheden voor gevorderden
Nederlandse versie
Waar voor je geld
Minpunten
Soms wat gekke Nederlandse vertaling
9
Smartzine-score
Koop dit programma bij
Lissabon - foto met tegenlicht